Verdens største edderkop – Se de 10 største her

🕷️ I denne artikel kan du læse mere om de 10 største edderkopper i verden.

Goliatfugleedderkoppen - Theraphosa blondi - verdens største edderkop

Mange mener, at edderkopper er væmmelige kravlende monstre, mens andre finder dem interessante og fascinerende. Uanset om du tilhører den ene eller den anden kategori, så er det altid rart at vide mere om de enkelte edderkopper. I denne artikel kan du læse mere om de 10 største edderkopper i verden.

📝 Hovedpunkter: Verdens største edderkopper

  • De fleste af de største edderkopper i verden tilhører tarantelfamilien.
  • Størstedelen af verdens største edderkopper er ikke giftige. Dog er der undtagelser.
  • Verdens største edderkopper har en tendens til ikke at være fjendtlige af natur. Nogle af dem bider dog, hvis de føler sig truet eller provokeret samt for at passe på deres æg.
  • De største edderkopper i verden spiser gerne både små fugle, firben, frøer, fisk og sågar slanger.
  • Lydene, som verdens største edderkopper kan producere ved stridulation, er høje nok til, at mennesker kan høre dem.

10 af de største edderkopper i verden


1. Goliatfugleedderkoppen

Goliatfugleedderkoppen - Theraphosa blondi

Goliatfugleedderkoppen har det engelske navn Goliath Birdeater og det latinske navn Theraphosa blondi. Det er den største tarantel i verden, når der kigges på den samlede kropsmasse. Den vejer omkring 175 gram og har et benspænd på cirka 30 centimeter.

Edderkoppen er udstyret med hugtænder, der er store nok til at trænge igennem et menneskes hud. Hvis edderkoppen bider et menneske, udskilles der gift. Denne gift er ikke decideret farlig for mennesker. Symptomerne efter edderkoppebiddet vil svare til de symptomer, der er ved et hvepsestik.

Denne edderkop lever i regnskoven og sumpene i de nordlige egne af Sydamerika. Den bor i huler eller huller, som den selv har lavet, eller som andre hulegravende dyr har lavet.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

2. Giant Huntsman Spider

Giant Huntsman Spider - Heteropoda maxima

Heteropoda maxima eller Giant Huntsman Spider anses også for at være en af de største edderkopper i verden. Denne edderkop har nemlig det største benspænd. Det vil sige, at kroppen sammen med benene er større end andre edderkoppers.

Edderkoppen har en kropslængde på 4,6 centimeter og et benspænd på 30 centimeter, så den er kun en lille smule større end goliatfugleedderkoppen. Dens bid kan være giftig og kræve, at du skal behandles på et hospital.

Denne edderkop blev opdaget i 2001 og lever i Laos i Sydøstasien.


3. Fugleedderkoppen Brazilian Salmon Pink

Fugleedderkoppen Brazilian Salmon Pink - Lasiodora parahybana

Fugleedderkoppen Brazilian Salmon Pink har også det latinske navn Lasiodora parahybana. Det er den tredjestørste edderkop, da den udmærker sig ved at være en af de tungeste. Hunnerne kan komme helt op på en vægt på over 100 gram. Kroppen måler omkring 8 til 10 centimeter, og den kan opnå et benspænd på op til 25 til 30 centimeter.

Denne edderkop yngler nemt i fangenskab. Dog skal du passe på, da dens bid kan svare til en kats, hvis den bliver provokeret. Det er muligt at finde denne art i de brasilianske skove. Men de ses også ofte som kæledyr, hvorfor du kan se nærmere på arten hos en dyrehandler.


4. Colombian Giant Tarantula

Colombian Giant Tarantula - Megaphobema robustum

Colombian Giant Tarantula kan frit oversættes til colombiansk kæmpetarantel. Den går også under navnet Megaphobema robustum. Yndlingsmenuen er både mus, store insekter og firben.

Denne edderkop har et aggressivt temperament. Dog er det ikke dens bid, du skal frygte, hvis den føler sig truet. Derimod skal du være påpasselig, da den kan slå ud efter dig med sine spidse bagben.

Det er muligt at finde denne edderkop nær træstammer i de tropiske regnskove i Brasilien og Colombia.


5. Grammostola anthracina

Grammostola anthracina

Har du et mål om at se nærmere på alle de største edderkopper i verden, skal du også tage et kig på edderkoppen Grammastola anthracina. Det er en stor art, der lever i Sydamerika. Nærmere bestemt kan du finde den i Uruguay, Paraguay, Brasilien og Argentina.

Det er en tarantel, der ofte holdes som kæledyr. Den elsker at spise mus, og så bider den ikke. Edderkoppen kan blive helt op til 20 år gammel.


6. Poecilotheria rajaei

Poecilotheria rajaei

Poecilotheria rajaei er en sjælden tarantel, der kan blive på størrelse med et menneskets ansigt, da den har et benspænd på op til 20 centimeter.

Den ynder at spise fugle, firben, gnavere, og så kan den endda klemme en slange ned. Den har prøvet at tilpasse sig skovrydningen i Sri Lanka ved at leve i veletablerede gamle træer eller ved at gøre forladte bygninger til sin bolig.

Den findes både på Sri Lanka og i Indien.


7. Hercules Baboon

Edderkoppen Hercules Baboon har ikke fået sit navn, fordi den spiser bavianer, men fordi dens ben ligner en bavians fingre. Det er en edderkop, der i dag menes at være uddød. Dens benspænd var på intet mindre end 20 centimeter, så den placerer sig blandt de største edderkopper i verden.

Hvis edderkoppearten stadig lever, så bør den kunne findes i Østafrika.


8. Kameledderkop

kameledderkop

Kameledderkoppen hører under ordenen Solfigae. Den er kamelfarvet og holder til i ørkenen. Edderkoppen er ikke giftig, men den kan sprinte af sted med en hastighed på op til 16 kilometer i timen.

Denne edderkop har hugtænder, som den kan bide samt lave nogle meget uhyggelige edderkoppelyde med.


9. Cerbalus Aravaensis

Cerbalus Aravaensis - huntsman spider

Cerbalus Aravaensis har et benspænd på 14 centimeter, hvilket også berettiger den til at komme på listen med de største edderkopper i verden. Hvis du skal støde på denne edderkop, skal du befinde dig i de varme klitter i Arava-dalen i Israel og Jordan, hvor den bor i sin hule.


10. Den brasilianske vandreedderkop

Den brasilianske vandreedderkop

Ikke nok med at den brasilianske vandreedderkop er blandt de største edderkopper med sit benspænd på op til 15 centimeter, er den også den giftigste edderkop i verden. Det er nemlig denne edderkop, der generelt dræber flest mennesker.

Den lever gerne i tætbefolkede områder i Brasilien, hvor den søger ly i alt lige fra mørke afkroge til biler, støvler og bananklaser.


Relateret artikel: Verdens farligste edderkopper

Hvilken edderkop er den største i Danmark?

Husedderkop (Eratigena atrica)

Den største edderkop i Danmark er den meget almindelige stor husedderkop med det latinske navn Eratigena atrica. Når den store husedderkop er kønsmoden, så har hunnen en kropslængde på mellem 15 til 16 millimeter, mens hannen må nøjes med en kropslængde på 10 til 14 millimeter.

Se også: Danmarks eneste fugleedderkop

Kilder: Empire Tarantula

Skriv en kommentar