Giftige edderkopper i Danmark – De 12 der kan bide

I Danmark findes der mere end 500 edderkoppearter. Ud af alle disse arter er der kun 12 af dem, der kan betragtes som værende giftige. Det vil sige, at de kan bide igennem et menneskes hud.

Giftige edderkopper i Danmark

Du vil typisk finde spindelvæv i diverse afkroge i dit hjem. Det er nemlig her, at de danske edderkopper kan lave deres edderkoppespind i fred og ro. Edderkopper er rovdyr, der fanger deres bytte i spindet for derefter at fortære det på et tidspunkt.

I Danmark findes der mere end 500 edderkoppearter. Ud af alle disse arter er der kun 12 af dem, der kan betragtes som værende giftige. Det vil sige, at de kan bide igennem et menneskes hud.

Dog er giften fra en dansk edderkop ikke farlig for et menneske. Det vil føles ubehageligt, og det kan nogenlunde sammenlignes med at blive stukket af en hveps eller en bi.

12 giftige edderkopper i Danmark

Der er, som nævnt, kun 12 giftige edderkopper i Danmark. Og selvom deres gift er ganske ufarlig, så er det meget rart at have et overblik over, hvilke edderkopper der kan bide dig, så du kan mærke det. Herunder ser du en liste med de 12 giftige edderkopper i Danmark:

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Hvepseedderkop (Argiope bruennichi)

Hvepseedderkop (Argiope bruennichi)

Lever i græs, i enge og markarealer med lav vegetation.


Nordlig fugleedderkop / Dansk fugleedderkop (Atypus affinis)

Lever kun på solrige syd- og syd-sydvestvendte skråninger, hvor der er meget lidt vegetation og sandet jord. Derudover skal levestedet være uforstyrret, urørt og uforandret i mange år. Den danske fugleedderkop er sjælden.


Husedderkop (Eratigena atrica)

Husedderkop (Eratigena atrica)

Lever i og ved huse, skure, kældre, stengærder, brændestabler, under afløbsriste ved vejkanten og deslige.


Korsedderkop (Araneus diadematus)

Korsedderkop (Araneus diadematus)

Korsedderkoppen er meget udbredt i Danmark. Den lever i skove, parker, haver og i det åbne land, hvis der er et levende hegn. Steder med lav vegetation prydes ofte af korsedderkoppens spind.

Relateret: Interessante edderkopper i Danmark


Stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus)

Stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus)

Lever i moser og andre vådområder, såsom små vandhuller, der ikke er udtørret.


Kvadratedderkop (Araneus quadratus)

Kvadratedderkop (Araneus quadratus)

Lever på fugtige heder og græsland.


Perleedderkop (Enoplognatha ovata)

Perleedderkop (Enoplognatha ovata)

Lever i buske og lav vegetation.


Barkedderkop / Flad hjulspinder (Nuctenea umbratica)

Barkedderkop - Flad hjulspinder (Nuctenea umbratica)

Lever skjult under barken på træer – specielt døde træer.


Mariehøneedderkop (Eresus sandaliatus)

Mariehøneedderkop (Eresus sandaliatus)

Lever i sandede og sydvendte skråninger med sparsom vegetation


Huskartespinder (Amaurobius similis)

Huskartespinder (Amaurobius similis)

Lever i huse.


Museedderkop (Scotophaeus blackwalli)

Museedderkoppen kan du møde i huse og andre opvarmede bygninger.


Ruderat-husedderkop (Eratigena agrestis)

Ruderat-husedderkop (Eratigena agrestis)

Lever på byggepladser, i stenstrøninger, i vejkanter og på havnearealer.


Hvornår bider de danske edderkopper?

Mange mennesker kan ikke lide edderkopper, og nogen lider ligefrem af araknofobi. Men der er ingen grund til at være bange for de danske edderkopper, da de aldrig nogensinde vil bide dig uden en grund.

Ser du en edderkop på gulvet, der er i gang med at kravle forbi dig, så er der ingen grund til panik. Den er nemlig slet ikke ude efter dig.

Edderkopper kan kun finde på at bide dig, hvis du rører ved dem. Det kan eksempelvis være ved at tage dem op i hånden og klemme dem, eller hvis de bliver klemt, når du tager dit tøj af eller på.

Sådan føles et bid fra en edderkop

Hvis du bliver bidt af en edderkop, så kan biddet, føles som et lille stik. Da biddet typisk ingen effekt vil have, vil du ikke føle en kløen eller få en rød og hævet hud efterfølgende.

Skulle det ske, at du bliver bidt af en almindelig husedderkop, skyldes det med garanti en utilsigtet handling fra edderkoppens side. Der skal nemlig temmelig meget til før, at en dansk giftig edderkop bruger sine giftkroge som et forsvarsredskab.

Sådan behandler du danske giftige edderkoppers bid

Den edderkop, der bider allermest i Danmark, er rovedderkoppen. Bliver du bidt af den, eller af en af de andre giftige edderkopper, så kan du nemt behandle edderkoppebiddet, hvis det generer dig.

Du er helt sikkert bekendt med, hvordan du får stoppet smerten fra eksempelvis brændenælder, brandmænd og myg. Det er muligt at bruge disse gode råd til også at afhjælpe bid fra en edderkop.

Smerten fra en giftig dansk edderkops bid forsvinder som regel med det samme, når den har bidt færdig. Hvis det ikke forholder sig således, kan du anvende en creme, der er velegnet til stik for at dulme din smerte.

Du bør dog ikke være nervøs for at blive bidt af en giftig edderkop i Danmark, da det sker yderst sjældent.

Myten om de gifte stankelben

Vi kender alle det uelegante og klodsede stankelben. Stankelbenet er indblandet i mange forskellige myter, og en af dem er, at stankelben er giftige. Det er derfor meget relevant, at vi lige kigger lidt nærmere på denne myte, når der er tale om giftige dyr i Danmark.

En af grundene til, at stankelbenet er blevet betragtet som giftigt er, at det lidt ligner en kæmpemyg. Det er nok den største grobund for, at mange automatisk tænker, at et stankelben både bider, stikker og er giftigt.

Men stankelbenet er helt harmløst. Det er nemlig slet ikke udstyret med nogen former for munddele, hvilket gør, at det slet ikke er i stand til at bide eller suge blod.

11 kommentarer til “Giftige edderkopper i Danmark – De 12 der kan bide”

 1. Jeg oplevede at min hund ( 6 kg) snappede efter en edderkop i græsset. Edderkoppen bed sig fast under hundens tunge og jeg måtte hive den af. Efterfølgende fik min hund små “ kramper” på samme måde som hvis den er blevet stukket af en vips edderkoppen var sort og jeg smed den langt væk i panik. Men der er ikke rigtig nogen der tror på mig. Men når jeg læser om de giftige danske edderkopper er det vel ikke usandsynligt at jeg har ret. ???

  Svar
 2. Er lige blevet bid af en meget lille edderkop i fredags som var i vasketøjet.
  Det gjorde meget ondt.
  Og hele armen hævede op i 2 dage. Meget ondt, varm, hævet og rød. Og øm. Er blevet helt bange for de små kryb.
  Tror det var en museedderkop men er ikke sikker da jeg gik i panik og den forsvandt på gulvet.

  Svar
 3. Myten drejer sig om mejeredderkoppen Pholcus phalangioides og ikke stankelben.
  Men ja der er folk som kalder dem daddy longlegs i USA hvor myten startede, som mejere også bliver kaldt men det har intet med stankelben at gøre selvom jeg også har hørt at nogen kalder dem daddy longlegs. Så forvirringen er til at forstå. Men denne edderkop kan altså også “bide” gennem huden, det er testet af så mindst for flere år siden, jeg har dog ikke selv prøvet det, men en del af dem på listen har jeg mærket til, men der er da i hvert fald en mere til listen nu, og jeg er ret sikker på at der er flere .
  Alle edderkopper er giftige, der er jo bare forskel på styrken så at sige.

  Svar
  • Hej Nielsen,

   Tak for din kommentar og dine indsigter! Du har ret i, at det der ofte kaldes “daddy longlegs” i USA faktisk kan referere til to forskellige skabninger: Pholcus phalangioides (mejeredderkoppen) og Opiliones (kendt som stankelben i Danmark). Det har været kilde til en del forvirring.

   Når det kommer til mejeredderkoppen, har du ret i, at den teoretisk kan “bide” gennem menneskehud. Dog er dens gift ikke farlig for mennesker. I praksis er det meget sjældent, at disse edderkopper bider, da de er yderst sky og fredelige.

   Og du har også ret i, at stort set alle edderkopper producerer en eller anden form for gift, som de bruger til at dræbe og fordøje deres bytte. Men for langt de fleste arter er denne gift helt harmløs for mennesker. Der er dog nogle få arter – hovedsagelig i tropiske regioner – hvis bid kan være farlige for os.

   Når det er sagt, er det vigtigt at huske, at edderkopper spiller en afgørende rolle i vores økosystemer. De hjælper med at kontrollere populationerne af andre skadedyr og bidrager til at bevare biodiversiteten. Så selvom tanken om et edderkoppebid kan virke skræmmende, er det godt at huske på det positive bidrag, disse dyr giver til vores verden.

   Tak fordi du tog dig tid til at skrive. Vi værdsætter dit bidrag til denne diskussion!

   Mvh.

   Svar
   • Opiliones kaldes på almindeligt dansk for en mejer (og på engelsk harvestman – der betyder netop mejer, jf. en mejetærkser…). Og mejerederkoppen hedder angiveligt sådan, fordi dens lange tynde ben minder om en mejers ben. Både mejer og mejeredderkop hører til spindlerne, men har derudover ikke noget særligt med hinanden at gøre. Mejeren er således ikke en edderkop, men netop en mejer.

    Et stankelben (Tipuloidea) er et insekt (seks ben og vinger), og har ikke andet med mejere (otte ben, ingen vinger) at gøre, end at de åbenbart kan forveksles.

    Alle tre dyr omtales vidst populært som “daddy longleg” på engelsk (https://en.wikipedia.org/wiki/Daddy_longlegs)

    Svar
    • Hej Kasper,

     Tak for din kommentar og for at bidrage med yderligere oplysninger til blogindlægget “Giftige edderkopper i Danmark – De 12 der kan bide”. Du har helt ret i dine observationer.

     Opiliones, eller mejere som de kaldes på dansk, er faktisk ikke edderkopper, selvom de ofte forveksles med dem. De tilhører begge klassen af spindlere (Arachnida), men de er forskellige ordrer inden for denne klasse. Mejerens lange, tynde ben er en af de primære grunde til, at den ofte forveksles med edderkopper.

     Stankelben er et andet dyr, der ofte forveksles med både mejere og edderkopper, men som du korrekt påpeger, er det faktisk et insekt og ikke en spindler. Det har seks ben og vinger, hvilket adskiller det markant fra de ottebenede spindlere.

     Det er interessant, at alle tre dyr ofte omtales som “daddy longlegs” på engelsk, hvilket kan føre til en del forvirring.

     Jeg vil overveje at opdatere blogindlægget for at inkludere disse nuancer og afklaringer, så læserne får en mere præcis forståelse af emnet.

     Tak igen for din indsigt!

     Venlig hilsen,

     Svar
 4. Vores hund er blevet bidt af en eller anden edderkop. Vi viste ikke at det var en edderkopførst. Hunden fik store kødsår på næse og ører. Dyrlægen sendte så en blodprøve til tyskland. Svaret var at den var blevet bidt af en edderkop. 2 måneder med krave, åbne væskende sår og en del medicin.
  Jeg synes at der kommer flere og flere kryb i haven jeg aldrig tidligere har set… har i år taget billeder af 3 forskellige smådyr jeg aldrig tidligere har set… du må sige til hvis du er interesseret i billederne.
  Mvh Jeppe Blak

  Svar
  • Hej Jeppe,

   Det er meget beklageligt at høre om din hunds ubehagelige oplevelse. Edderkopper kan sjældent forårsage alvorlige problemer for hunde, men visse arter kan give ubehagelige symptomer, som du har beskrevet.

   Det lyder som om din dyrlæge har håndteret situationen professionelt og korrekt ved at sende blodprøven til analyse, så den præcise årsag kunne findes. Forhåbentlig er din hund nu i bedring.

   Hvad angår din observation omkring flere ‘kryb’ i haven, så kan det være et resultat af flere faktorer. Ændringer i vejrforholdene, årstiden, eller endda havearbejde kan påvirke, hvilke dyr der trives i din have.

   Jeg vil meget gerne se de billeder, du har taget. Det kan hjælpe med at identificere de smådyr, du har bemærket, og forstå, om de er skadelige, neutrale, eller måske endda gavnlige for dit lokale økosystem. Du er velkommen til at sende billederne til [email protected], så vi kan tage et nærmere kig.

   Mvh.

   Svar

Skriv en kommentar