Krybdyr og padder

Hvad er krybdyr

Krybdyr er overordnet en gruppe af hvirvel dyr som er afhængig af omgivelsernes temperatur, da de er exoterme, hvilket betyder at de ikke selv kan genere kropsvarme.

Man mener der findes omkring 6000 forskellige arter, som er udbredt over det meste af verdens kontinenter. Dog med undtagelse af meget kolde steder. Det nordligste vi kan finde krybdyr, er den sydlige del af Norge og Finland, som har næsten alle de samme arter som i Danmark.

En ting de fleste forbinder med krybdyr er deres skæl, som kommer i rigtig mange forskellige farver og udformninger.

krybdyr kendetegn 1 er skæl og tornede pigge
krybdyr billede 1 – tornede pigge hos Varanus acanthurus

Alt lige fra modificerede skæl som er blevet til tornede pigge hos Varanus acanthurus på billede 1 eller små nubrede skæl i forskellige farver som danner en jævn overflade som hos Timon lepidus på billede 2. Mulighederne er mange og alle er fascinerende på hver deres måde.

krybdyr - ebog

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR

Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider med flot grafik og billeder - her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr. 

  • Hvad er et krybdyr?
  • De mest populære krybdyr som kæledyr
  • Pasningsvejledning af krybdyr
  • Fodringsmetoder for forskellige krybdyr
  • Ekstra tips til at håndtering og pasning
  • Vedligeholdse og rengøring
krybdyr kendetegn 2 : må nubrede skæl i forskellige farver
krybdyr billede 2; Timon lepidus med jævn overflade af skæl

Der er 4 inddelinger af krybdyr, hvor samtlige arter er inkluderet:

  1. Crocodilia – Krokodiller og alligatorer
  2. Rhynchocephalia – Tuataraer
  3. Squamata – Øgler, slanger og ormeøgler
  4. Chelonia – Skildpadder

Øgler

Som de fleste nok er klar over, er et af kendetegnene ved øgler at de har ben og adskiller sig derfor fra slanger ret tydeligt. En mindre kendt forskel er at øgler har udvendige øre, der syner som små huller bag ved kæben som på billede 2.

Øgler er desuden i stand til at lukke øjnene, da de har øjenlåg og ikke et modificerede skæl som danner en klar skal.

Flere arter er også i stand til at tabe halen, i tilfælde af angreb fra rovdyr. Typisk er det noget man forbinder med firben, også dem vi har herhjemme, men mange gekkoer gør det også.

Der er både æglæggende og levendefødende øgler og uanset om de bliver født eller klækker, er ungerne fuldt ud i stand til at klare sig selvstændigt med det samme.

Størrelsen på de mange forskellige øgler varierer også kraftigt. Vi kan finde gekkoer ned til 5 centimeter som voksne og varaner som snildt runder 2 meter og så er der alt ind imellem.

Langt de fleste arter holder sig dog imellem 10 – 80 centimeter, hvilket er noget mere håndterbart. Modsat af hvad mange tror findes der også øgler som er vegetarer. Blandt andet en af de største og mest kendte arter Iguana iguana, som udelukkende lever af blade, blomster og frugt.

Slanger

Slangerne er reptiler som i den grad har tilpasset sig livet både i vand, på land og i træerne med stor succes. Modsat øglerne har de ingen ben, ingen øjenlåg og ingen udvendige øre.

Deres kæber er også lidt specielle da de modsat øgler og mange andre dyr, har 4 bevægelige kæbedele som sidder sammen med ligamenter.

Dette gør dem i stand til at bevæge og strække hver del individuelt og derved spise meget store foderemner, uden at komme til skade.

Det er også muligt for dem at skubbe deres luftrør ud af munden, imens de spiser, så de ikke bliver kvalt, da det kan tage lang tid for dem at sluge store emner. På billede 3, ses en Philodryas baroni med en stor mus.

Philodryas baroni med en stor mus - krybdyr slanger

Slanger er desuden også kendt for at være farlige, da en mindre del af arterne er giftige og nogen af kvælerslangerne bliver ret store.

Selvfølgelig er det dyr man bør have en sund respekt for, men det er ganske unødvendigt at frygte dem. Betragt dem hvis du er heldig at finde dem i naturen og lad være med at røre ved dem.

Så sker der med garanti ikke noget. På billede 4 ses en Crotalus cerastes som også er kendt som Sidewinderen og er en del af klapperslangearterne i USA. Denne er giftig.


Overvejer du slange som kæledyr? Dette skal du vide inden du køber en slange.

Skildpadder

Skildpadderne er nogen fantastiske dyr som overordnet enten er vandlevende (sump skildpadder) eller er landlevende (landskildpadder).

Det er nogen af de eneste hvirveldyr som har et beskyttende kropsskjold hvilket gør dem ganske unikke.

Skjoldet består af knogle og er en modifikation af rygsøjle og ribben, som er vokset sammen og danner et tætsluttende panser hele vejen rundt om skildpaddens organer.

Alt efter art kommer deres skjolde i nogen fantastiske farver og mønstre, som blandt andet hos Geochelone pardalis på billede 5.

Relateret: Det skal du vide, inden du får en skildpadde som kæledyr

Samtidig med at være en ganske enestående gruppe af dyr, er det nok også en af de mest misforståede og fejlholdte dyr i fangeskab – Især landskildpadderne.

Førhen har mange været af den overbevisning at landskildpadder blot skulle have salat og at de trivedes fint alene og ved stuetemperatur.
Dette kunne ikke være længere fra sandheden!

Særligt landskildpadderne lever i nogen af de nok mest golde og ugæstfri miljøer, rundt om i verden og er tilpasset en kost ofte bestående af urter, tørre græsser og blomster.

De kommer derfor aldrig til at trives med salat! De skal desuden også have adgang til en god varmekilde(se varmekabel & varmemåtte) og ikke mindst uv lys!

Flere nyere studier viser faktisk også at rigtig mange af de landlevende arter, har et socialt bånd til hinanden som bliver ret stærkt. Derfor bør man aldrig holde dem alene.

Men uanset om det er øgler, slanger eller skildpadder, skal man altid sætte sig grundigt ind i, om man kan opfylde de krav den pågældende art stiller. Vel og mærke før man anskaffer sig den.

Seneste artikler om krybdyr:

FAQ

Kan krybdyr få det for varmt?

Selvom de har brug varme for at kunne fungere, vil det sagtens kunne blive for varmt. Nogen arter vil selvfølgelig have en højere tærskel end andre, men for meget varme er lige så slemt som ingen varme.

Vil min slange stoppe med at vokse, hvis den er i et lille terrarie?

Nej, dette er en myte som har floreret i mange år og det passer ikke. Din slange vil vokse præcis lige så meget som den genetisk er bestemt til.

Hvilket krybdyr kan blive ældst?

Denne titel må gå til Aldabra skildpadden (Geochelone gigantea), som ikke kun bliver ældst men også størst af alle skildpadder! Med sine 249 rekord år og 150 – 200 kg, kan man ikke være andet end imponeret.