Guide: Foder til krybdyr

🦎 Alle der har et kæledyr ved, at det er vigtigt at tilbyde det den rette kost. Det gælder naturligvis også for krybdyr. De skal ligesom alle andre kæledyr have det rigtige foder, så de forbliver sunde og raske.

Hvis du overvejer at blive, eller hvis du lige er blevet den heldige ejer af et krybdyr, så er du sikkert i gang med at undersøge, hvilken mad dit krybdyr skal have. Det kan denne guide hjælpe dig med at finde ud af, da den handler om foder til flere forskellige typer krybdyr.

Valg af foder til dit krybdyr

Hvilket foder, dit krybdyr skal have, afhænger af, om det er en slange, et firben, en skildpadde eller et helt fjerde krybdyr. Der findes altså ikke et bestemt foder, der passer til alle slags krybdyr.

Du skal derfor finde ud af, hvad du skal have af foder til lige netop det krybdyr, du har derhjemme. Her i denne guide kan du læse mere om foder til de mest almindelige krybdyr, som danskerne holder som kæledyr.

Slanger

foder til slanger - foder til krybdyr

Slanger er for det meste kødædende, men der findes også få arter, som æder insekter. Kødædende slanger lever af pattedyr, andre krybdyr og fugle.

Disse slanger accepterer ikke grøntsager i nogen som helst form. Den nemmeste og mest tilgængelige mad til kødædende kæledyrsslanger er derfor:

krybdyr - ebog

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR

Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr. 

 • Hvad er et krybdyr?
 • De mest populære krybdyr som kæledyr
 • Pasningsvejledning af krybdyr
 • Fodringsmetoder for forskellige krybdyr
 • Ekstra tips til at håndtering og pasning
 • Vedligeholdse og rengøring

Rotter og mus er med til hurtigt at mætte din slange. Dog bør du fodre din slange med frosne mus og rotter.

Har du en insektædende slange, spiser den sikkert gerne insekter i alle mulige størrelser og typer. Du kan derfor prøve at give den følgende:

 • Græshopper
 • Kakerlakker
 • Larver
 • Melrome

De ville sikkert også være glad for andet end insekter så som:

 • Firben
 • Frøer
 • Edderkopper
 • Orme

Skildpadder

En skildpadde er et meget fredeligt kæledyr, der er vegetar. Det er måske forklaringen på, at de lever så længe, hvem ved? Planteædende skildpadder skal ikke fodres med hverken frosne eller levende dyr samt insekter.

I og med at skildpadder ikke er verdens hurtigste dyr, skal de fodres med mad, der hverken flyver eller løber fra dem. Er du den glade ejer af en skildpadde, kan du fodre den med følgende:

For at sikre at din skildpadde får den helt rigtige ernæring, skal du sørge for ydermere at give den kosttilskud som supplement til den friske mad.

Firben

Firben, der bliver holdt som kæledyr, er normalt insektædende. Insektædende firben er nemme at holde som kæledyr, da insekter er let tilgængelige og billige. De forskellige firben har en bred vifte af foretrukne insekter, som varierer fra art til art.

De fleste ejere af firben fodrer dem typisk med fårekyllinger. De er nemlig nemme at få fat i hos den lokale dyrehandler eller på nettet. Men denne kost skal suppleres med andre insekter for at opretholde den rette ernæring for firbenet.

Du bør derfor give dit firben andet at spise end kun fårekyllinger. Sørg for at variere firbenets kost ved også at give det noget af følgende:

Insektædende firben kan eksempelvis være gekkoer, skinks og anoler. Firben, der lever udelukkende af vegetarmad, er blandt andet leguaner. Deres føde består hovedsageligt af frugt og grøntsager.

Foder du IKKE bør give dit krybdyr

Når du skal i gang med at lave en form for kostplan til dit krybdyr, er det naturligvis vigtigt, at du ved, hvad du skal fodre det med. Men det er lige så vigtigt, at du ved, hvilke typer foder du ikke skal give krybdyret. Derfor kan du her læse mere om det foder, som du bør undgå at give til dit krybdyr.

Undgå dette foder til insektædende krybdyr

Der findes to arter ildfluer i Danmark, som er sankthansorm og lille sankthansorm. Hvis du har tænkt dig at fodre dit insektædende krybdyr med disse, som eksempelvis en form for godbid, bør du straks glemme denne idé.

Ildfluer har nemlig en naturligt indpodet selvforsvarsmekanisme, som er meget giftig. En enkelt ildflue kan være nok til forgifte dit lille krybdyr. Så tænk dig godt om, inden du fodrer dit krybdyr med et tilfældigt insekt. Undersøg om insektet er farligt for dit krybdyr eller tag en snak med din dyrlæge om det.

Andre insekter, du heller ikke bør fodre dit insektædende krybdyr med, er:

 • Mosskorpioner
 • Tusindben
 • Flåter
 • Edderkopper

Giv ikke dit planteædende krybdyr dette foder

Hvis du har et planteædende krybdyr, så kan det være, at du tror, at det må spise alle mulige former for frugt og grønt. Men det er ikke helt sandt. Der er nogle ting, som du bør være opmærksom på.

Grøntsager såsom spinat, broccoli, romainesalat og lilla kål bør du aldrig give til dit planteædende krybdyr. Disse grøntsager indeholder nemlig en syre, der ikke lader dit krybdyrs krop absorbere calcium korrekt. Ved brocolli er det f.eks syren “oxalic acid”.

Kødædende krybdyr bør ikke fodres med levende pattedyr

At fodre dit kødædende krybdyr med eksempelvis levende mus eller rotter er potentielt farligt. Den største fare opstår, når du slipper byttedyret løs i terrariet. Der kan opstå en voldsom kamp, da byttet kan være lige så kampivrigt som dit krybdyr.

Eftersom at dit krybdyr ikke er i sit naturlige habitat, virker dets kræfter og kampteknikker muligvis ikke optimalt. Det betyder, at der i kampens hede kan opstå skader på dit kæledyrs krop, som du helst vil være foruden.

Så tænk dig godt om, inden du fodrer dit krybdyr med levende byttedyr. Det er altid sikrest i stedet at tilbyde dit kødædende krybdyr frosne pattedyr.

Oversigt over butikker med krybdyr foder:

Her et overblik over de forskellige butikker der findes online, hvor du kan købe krybdyr foder online.

ButiknavnFoder typeLink
Dyreverdeneninsekter, foderdyr og tørfoderbesøg butik
Krybdyrsideninsekter, foderdyr og tørfoderbesøg butik
Monisskildpadderinsekter, foderdyr og tørfoderbesøg butik
Plantoramajelly, tørfoderbesøg butik
Minizootørfoder, vitaminer og mineraler, frostfoder, foderdyrbesøg butik
Insektoramalevende insekter fra egen farmbesøg butik
Exotiskedyrinsekterbesøg butik
Creeps4youlevende insekterbesøg butik
Dyrenes-verdenfoderdyr og insekterbesøg butik
Guloggratisalt i foder fra salg fra privatebesøg butik
Camillasdyrecenterjelly og tørfoderbesøg butik

Sidste bemærkninger om foder til krybdyr

Der findes flere metoder, som du kan bruge for at sikre, at dit krybdyr får det bedste foder. Og det er vigtigt, så dit kæledyr forbliver sundt og raskt samt har et godt liv.

Som det første bør du sætte dig ind i, hvad lige præcis dit krybdyr må spise og ikke må spise. Det kan du læse dig til, eller du kan snakke med andre, der har samme type krybdyr som dig.

Derudover skal du huske på, at mange typer krybdyr kræver en speciel pleje, hvilket fodringen er en del af. Du bør derfor rådføre dig med en fagperson, som har den rette viden på området.

Det er altså en god idé at have en dyrlæge med ind over dit krybdyrs foderplan.

Vi har samlet en liste over dyrlæger med ekspertise indenfor krybdyr her:

FAQ

Hvad er et krybdyrs kost?

Med få undtagelser lever krybdyr af en eller anden form for proteiner (f.eks. insekter, bløddyr, fugle, frøer, pattedyr, fisk eller endda andre krybdyr). Landskildpadder er vegetarer og spiser blade, græs og i nogle tilfælde kaktus.

Spiser krybdyr kød eller planter?

Et krybdyr kan således være en carnivore, som kun spiser kød. Et krybdyr kan være insectivore, som kun spiser insekter. Krybdyr kan endvidere også være herbivore, som har specialiseret sig i at spise planter.

Skriv en kommentar