UV-pærer: Guide til UV Lys (UVA, UVB & UVC)

Et krybdyr har brug for både lys og varme, hvilket forskellige typer pærer kan være med til at give. Der kan også være behov for en varmelampe, som du kan læse meget mere om i en af vores andre artikler.

Bearded Dragon under uv pære

Reptila anbefaler:

Det kan være lidt af en opgave, at skulle vælge den helt rigtige pære til dit krybdyr, da der findes en del forskellige. Derfor har vi lavet denne guide med en forklaring til de forskellige typer af UV-pærer, så du forhåbentligt bliver klædt godt på til at foretage det bedste valg for dit krybdyr.

Vigtigheden af belysning for dit krybdyr

Belysning er vigtigt for alle levende væsner. Dette gælder både i forhold til fysisk og psykisk velvære. Et krybdyrs dagligdag er en stor del af tiden dikteret af solens lys. Lyset giver dit dyr varme, men det fortæller også krybdyret, hvornår det er tid til at spise, og hvornår det skal sove.

Sørger du ikke for en god døgnrytme for dit krybdyr ved hjælp af belysning, vil det resultere i, at dit krybdyr bliver stresset. Og dette er bestemt ikke godt for krybdyrets sundhed og velvære.

krybdyr - ebog

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR

Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr. 

Det kan virke overvældende at skulle vælge den rigtige pære, men her får du en forklaring på de forskellige typer UV-pærer. Dette kan være nyttig viden for dig, når du skal finde den rigtige løsning til dit krybdyr.

Forstå belysningen til dit krybdyr

iguana i sollys

Krybdyr og padder har brug for både UVB- og UVA-lys for at kunne leve på sundeste vis. Hver type lys spiller en rolle i forhold til, at dit krybdyr trives på den mest optimale måde. UV-lys er klassificeret i tre forskellige grupper: UVA, UVB og UVC. Alle disse tre typer lys findes i naturligt sollys.

UVA-lys

UVA-lys er som nævnt en del af almindeligt sollys, og krybdyr vil generelt have en positiv respons, når de udsættes for UVA-lys. UVA-lyset hjælper med at regulere dit krybdyrs adfærd såsom spisning, aktivitetsniveau, parring og lignende aktiviteter.

Du kan få UVA-lys både som et lysstofrør og som en pære. Du kan for det meste få lysstofrør i flere størrelser.

UVB-lys

UVB-lys spiller en vigtig rolle hos mange krybdyr, når det kommer til optagelsen af D-vitamin hos et krybdyr. D-vitamin gør det muligt for calcium at blive absorberet fra dyrets mave-tarm-kanal. Derudover har det også andre vigtige funktioner.

Hvis der forekommer et lavt D-vitaminniveau hos et krybdyr, kan det resultere i et lavt calciumniveau. Dette kan medføre problemer med knogletætheden, en dårlig fordøjelseskanal, muskelsvaghed, et nedsat immunforsvar samt neurologiske symptomer såsom trækninger og kramper.

En af de mest almindelige tilstande hos krybdyr kaldes metabolisk knoglesygdom. Her mister krybdyrets knogler sine calciumdepoter, og de bliver meget svage og gummiagtige.

Når det kommer til anbefaling af lys til krybdyr, så er det især vigtigt med UVB-lys. Du kan købe UVB-lys enten som en pære eller som et lysstofrør. Lysstofrør fås typisk i flere størrelser.

Ønsker du at have UVA-lys og UVB-lys i den samme pære, er det også en mulighed. Det er op til dig, hvad der passer bedst ind i dit terrarie. Husk altid at udskifte pærerne enten en gang om året eller ved en brændingstid på 3.500 timer. Derved sikrer du, at dit krybdyr altid har den mest optimale belysning.

UVC-lys

UVC-lys er ikke påkrævet til krybdyr, men dette lys kan hjælpe med at dræbe bakterier. Dog er det vigtigt at bemærke, at dette lys kan være skadeligt for de fleste dyr ved høje eksponeringsniveauer.

Relateret: Sådan bruger du et varmekabel

Viden giver dig mulighed for køb af den rette belysning

Inden du køber belysning til dit krybdyr, bør du stille dig selv flere forskellige spørgsmål. Det øger nemlig chancen for, at du får investeret i den helt rette belysning til dit krybdyrs behov.

Ved at stille spørgsmål får du mere viden således, at du kan skabe det mest optimale miljø for dit krybdyr. Og det er naturligvis til stor glæde for både dig og krybdyret. Dit krybdyr kan altså ende med at trives bedre, hvis du blandt andet finder svar på nedenstående spørgsmål.

1. Hvad er dit kæledyrs naturlige levested?

For at bygge det bedste hjem til dit kæledyr skal du vide så meget som muligt om, hvor det kommer fra. Genskabelsen af krybdyrets naturlige miljø vil hjælpe det med at føle sig godt tilpas samt hjælpe det med at være tro mod sine naturlige vaner.

Kommer dit krybdyr fra et tropisk miljø eller et ørkenmiljø? Hvordan skal luftfugtigheden være? Disse og mange flere spørgsmål vil kunne hjælpe dig med indretningen af et terrarie i forhold til den rette belysning m.m.

2. Hvor stort er dit terrarie?

De forskellige pærer giver forskellige niveauer af varme og lys. Det er vigtigt, at du skaber en balance i forhold til terrariets størrelse, så alle dyrets behov for belysning dækkes. Der må hverken være for meget eller for lidt lys, da begge dele kan skade krybdyret.

3. Skal der være en cyklus med dag og nat?

Alle dyr har brug for en cyklus med dag og nat for at have en sund døgnrytme. Hvor meget lys, dit krybdyr skal have, kommer an på, hvilket krybdyr der er tale om.

Se også: Varmemåtter til terrarier

Skriv en kommentar