Dansk fugleedderkop kendes ved 5 millimeter lange kæber eller giftkroge

Videnskabeligt navn: Atypus affinis

Populærnavn: Dansk fugleedderkop, Tapetserfugleedderkoppen, Nordlig fugleedderkop

dansk fugleedderkop atypus affinis

Vidste du, at der lever vilde fugleedderkopper i den danske natur? Uanset om du vidste det eller ej, så findes der rent faktisk en dansk fugleedderkop. Den bliver også kaldt for en nordlig fugleedderkop, men den er utrolig sjælden i Danmark.

I omkring 70 år troede man faktisk, at arten var uddød. Men så blev den opdaget igen i 1994 ved Salten Langsø. Efterfølgende er den blevet observeret flere steder i landet. Har du lyst til at vide mere om den danske fugleedderkop, der også går under det latinske navn Atypus affinis, så læs med videre her.

Kendetegn ved den danske fugleedderkop

Størrelsesmæssigt er den danske fugleedderkop en af de større edderkopper i Danmark. Den har en kraftig bygning samt en tæt og behåret bagkrop. Hunnen har en stor bagkrop med korte ben, mens hannen har en mindre bagkrop og længere ben end hunnen.

Fugleedderkoppen har en mørkebrun til violet farve og nogle meget fremtrædende giftkroge. Hvis giftkrogene ikke er meget store og fremadrettede, så er det ikke en dansk fugleedderkop. Det er ulig alle andre edderkopper, der bider fra siden, at have fremadrettede 5 millimeter lange kæber eller giftkroge.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Størrelsen på den danske fugleedderkop

Stoerrelsen paa den danske fugleedderkop

Den danske fugleedderkop er ikke særlig stor sammenlignet med andre fugleedderkopper. Eksempelvis kan den røde chilenske fugleedderkop blive helt op til 12 centimeter.

Her kan den danske fugleedderkop slet ikke være med, da hunnen har en kropslængde på op til 18 millimeter, mens hannen må nøjes med en kropslængde på op til 12 millimeter.

Hvis edderkoppens ben regnes med, kan den komme op på en længde på cirka 25 millimeter.

Levesteder for den danske fugleedderkop

I og med at den danske fugleedderkop er sjælden, så findes den ikke særligt mange steder. Men du kan finde den enkelte steder i Jylland, på øerne og på Bornholm. Det kan godt være, at den danske fugleedderkop har et meget danskklingende navn, men Danmark er faktisk den nordligste grænse for, hvor denne meget varmekrævende art kan leve.

Sådan en varmekrævende edderkop befinder sig derfor kun på solrige steder. Det vil sige på syd- og syd-sydvestvendte skråninger. På disse skråninger skal der være meget lidt vegetation og en sandet jord for, at fugleedderkoppen kan overveje at bo der.

Fugleedderkoppen stiller desuden et krav om, at dens levested skal være et uforstyrret og uforandret sted, ellers vil den ikke trives. Det er det, som forskerne kalder for, at der skal være en ”lang kontinuitet”.

Levetid for en dansk fugleedderkop

Det er hunnerne, der bliver ældst, når der er tale om en dansk fugleedderkop. De kan blive helt op til 10 år, hvorimod hannerne kun har en levealder på 4 til 5 år.

Hannerne lever under jorden i 4 år for derefter at komme frem i oktober for at parre sig med en hun. Efter at hannen har fundet sig en hunfugleedderkop, bevæger den sig ned i hendes tunnel i jorden, der kan være på mellem 30 og 40 centimeter lang. Når hannen er ankommet, lukker hunnen indgangen.

De parrer sig efterfølgende, og under parringen møver hunnen sig op over hannen, så han dør. Hunnen spiser hannen efter parringen eller gemmer ham, så hun kan spise ham på et senere tidspunkt.

Dette spiser den danske fugleedderkop

Når det kommer til føden, så er den danske fugleedderkop ikke specielt kræsen. Den sætter nemlig gerne tænder i både bænkebidere, græshopper, fluer, tusindben, biller og andre smådyr samt insekter.

Fugleedderkoppernes tunnelrør stikker en lille smule op fra jordens overflade med et spind, der fungerer som en slags fælde. Det betyder, at når der er et bytte, der roder rundt ved fugleedderkoppens spind, så kommer den hurtigt frem og hugger efter byttet. Derefter trækker edderkoppen byttet ned i sin tunnel og forsegler den igen.

Er den danske fugleedderkop giftig?

Alle edderkopper er giftige. Så svaret må være, at ja – den danske fugleedderkop er giftig. Dens gift er medvirkende til at slå dens bytte ihjel. Men den slagkraft, som edderkoppen hugger med, har også en stor betydning for byttets død.

Hvis du bliver bidt af en dansk fugleedderkop, er det dog ganske ufarligt for dig. Fugleedderkoppen kan sagtens bide igennem din hud på grund af den store kraft, som den hugger med.

Læs også: Verdens giftigste edderkopper: De 10 farligste

Men den danske fugleedderkops gift bør kun give dig en reaktion, der minder om et hvepsestik eller et bistik. Der er altså ikke noget at være nervøs for, hvis du bliver bidt af en dansk fugleedderkop.

Relateret: Giftige edderkopper i Danmark

FAQ:

Hvor findes der fugleedderkopper i Danmark?

Den danske fugleedderkop kan findes enkelte steder i Jylland, på øerne og på Bornholm.

Skriv en kommentar