Skildpadder som kæledyr

🐢 Mange børn og voksne fascineres af skildpadder, hvilket gør, at flere og flere er begyndt at holde skildpadder som kæledyr. Da skildpadder ikke er et pattedyr men et krybdyr, er det alfa og omega, at du ved, hvordan du passer en skildpadde, hvis du skal have sådan en som kæledyr.

skildpadde som kæledyr

Inden du anskaffer dig en skildpadde, skal du vide alt om dens pasningskrav og pasningsforhold. Har du ikke styr på, hvordan du skal passe en skildpadde, så risikerer du, at den bliver misdannet i sin vækst og lige så stille dør til sidst.

Hvilke skildpadder kan man holde som kæledyr?

Der findes rigtig mange forskellige skildpadder. De kan overordnet deles ind i tre forskellige slags:

Når der er tale om at holde skildpadder som kæledyr, er det de to sidste slags, vi skal holde fokus på. Det er ikke muligt at have havskildpadder, da de skal have minimum en hel svømmehal at svømme rundt i.

Kigger vi på landskildpadderne, så findes der i omegnen af 50 forskellige arter. Da sumpskildpadderne også er repræsenteret med et stort antal, findes der rigtig mange skildpadder, som du kan have i et terrarie.

krybdyr - ebog

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR

Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr. 

  • Hvad er et krybdyr?
  • De mest populære krybdyr som kæledyr
  • Pasningsvejledning af krybdyr
  • Fodringsmetoder for forskellige krybdyr
  • Ekstra tips til at håndtering og pasning
  • Vedligeholdse og rengøring

I Danmark bliver der solgt flest af følgende skildpadder til terrarier:

  • Græsk landskildpadde (Testudo Hermani)
  • Bredrandet landskildpadde (Testudo Marginata)
  • Leopardskildpadden (Geochelone Pardalis)

Hvilken skildpadde skal jeg vælge?

Du bør vælge en skildpadde ud fra størrelsen og pasningsvejledningen. Når det eksempelvis gælder størrelsen, er der nemlig stor forskel, da nogle arter bliver meget store, mens andre er bittesmå.

Det er derfor utrolig vigtigt, at du har sat dig ind i alt om de forskellige arter, inden du begiver dig af sted for at købe en skildpadde. Lad os få et overblik over størrelse, vægt og alder på de tre mest solgte typer af skildpadder:

Græsk landskildpadde

Græsk landskildpadde - Testudo Hermani

Den bliver op til 25 centimeter lang og helt op til 100 år gammel. Vægten ligger på mellem 800 gram og 2 kilo alt efter, om det er en hanskildpadde eller en hunskildpadde.

Bredrandet landskildpadde

Bredrandet landskildpadde Testudo Marginata

Den bliver 20 til 25 centimeter. Men der er set bredrandede landskildpadder på op til 35 centimeter. Aldersmæssigt kan den blive op til omkring 75 år.Vægten kommer op på et sted mellem 2 og 5 kilo.

Leopardskildpadde

Leopardskildpadde Geochelone Pardalis

Den kan opnå en imponerende størrelse på hele 50 centimeter, og i naturen bliver denne art et sted mellem 50 og 100 år. Dens vægt kan komme op på 40 kilo.

Hvordan passer man en skildpadde?

Skildpadden eller skildpadderne, der holdes som kæledyr, skal naturligvis ikke bare overleve, men leve under de mest optimale forhold, så de stortrives. Du skal derfor sørge for, at du har sat dig ind i, hvordan du skal holde den skildpaddeart, du gerne vil have.

Du skal altid sætte dig ind i den specifikke skildpaddearts behov, da der kan være forskel på terrariets indretning, placering af terrariet, varmegraderne i terrariet, terrariets bundlag og meget mere.

Fælles for skildpadderne er, at de skal have en kost, der består af proteinfattig og fiberrig føde. Dette behov er nemt at opfylde om foråret og sommeren, da du de fleste steder kan finde mælkebøtter, skvalderkål, vejbred, døvnælde, kløver og andre græsser ude i naturen.

Om efteråret og vinteren skal der noget andet til. På denne årstid er du nødsaget til at finde skildpaddekost på anden vis. Der findes skildpaddefoder i mange afskygninger, hvorfor du bør sætte dig ind i, hvad der er bedst for den skildpadde, du holder som kæledyr.

Vej din skildpadde en gang om ugen

Når du har en skildpadde som kæledyr, er det vigtigt, at du ejer en køkkenvægt. Du bør nemlig veje din skildpadde en gang om ugen for at være på forkant med helbredsmæssige ting.

Ved at veje din skildpadde en gang om ugen kan du hurtigt opdage, om der er noget galt. Det betyder ikke så meget, at den har tabt sig et par gram, da det kan være, at den lige har enten tisset eller besørget. Det kan sagtens give udslag på vægten hos en skildpadde.

Men har din skildpadde et vægttab på 10 % eller derover fra den forrige uge, så skal du straks tage den til dyrlægen.

Sådan håndterer du en skildpadde

Skildpadder bryder sig generelt ikke om at blive løftet. Så når du løfter din skildpadde, skal du gøre det på sikker vis. Det gør du ved at løfte skildpadden op, mens du tager fat i skjoldet på begge sider.

Du skal også placere dine fingre mellem skildpaddens for- og bagben, mens du holder godt fast, så skildpadden ikke har mulighed for at vride sig fri af dit greb.

Relateret artikel: Firben som kæledyr – det skal du vide

FAQ om skildpadder som kæledyr

Her til sidst kan du læse nogle hurtige spørgsmål og svar, så du ved endnu mere omkring at have skildpadder som kæledyr.

Hvor gammel bliver en skildpadde?

Hvor gammel en skildpadde bliver, kommer helt an på, hvilken art det er, samt om den lever i naturen eller i et terrarie. Længere oppe på denne side, kan du se levealderen på tre forskellige skildpadder, som du kan holde som kæledyr.

Hvad spiser en skildpadde?

Om sommeren og foråret kan en skildpadde snildt leve af mælkebøtter, skvalderkål, vejbred, døvnælde, kløver og andre græsser. Men om efteråret og vinteren skal den have skildpaddefoder, da du ikke kan finde de nævnte ting i naturen.

Kan en skildpadde bide?

En skildpadde kan sagtens bide, men det er yderst sjældent, at den gør det. Får du et lille skildpaddebid, hvor der ikke går hul, skal du blot vaske dine hænder. Går der derimod hul i huden, efter et skildpaddebid, skal du sørge for at vaske og desinficere såret uanset, om det er et stort eller et lille hul. Hvis såret begynder at blive rødt og hæver, er det en god idé at konsultere en læge.

Hvor mange æg lægger en skildpadde?

Det er meget forskelligt, hvor mange æg en skildpadde lægger. Det kommer an på, hvilken skildpaddeart der er tale om. Så hvis du vil vide, hvor mange æg din skildpadde lægger, bør du søge på den specifikke art.

Skriv en kommentar