Krokodille vs. Alligator: 8 ting der adskiller de to arter

8 Interessante forskelle på krokodiller og alligatorer

krokodille vs alligator

Alligatorer og krokodiller ligner hinanden på mange områder. Det kan derfor være svært at kende forskel på dem. I denne artikel kan du læse mere om deres forskelle og ligheder således, at du efterfølgende bedre kan skelne, om du kigger på en krokodille eller en alligator.

Faktaboks om alligatorer vs. krokodiller

 AlligatorKrokodille
LængdeHøjst 4,5 meterHøjst 7 meter
VægtHøjst 250 kiloHøjst 1.000 kilo
FarveMørkegrøn eller sortLys grøn, brun eller lys grå
Levealder30 til 50 år i naturenOp til 70 år i naturen
Arter213
TemperamentFå rapporterede angrebMange rapporterede angreb
Bidstyrke2.500 psi3.700 psi
SnudeU-formetV-formet
HabitatSumpe og moserÅbent vand, vandløb, floder og kanaler

8 facts om krokodiller og alligatorer

1. Størrelse

De fleste krokodiller er klart større end alligatorer.

Eksempelvis kan saltvandskrokodillen (Crocodylus porosus) blive op til 7 meter lang og veje omkring 1.000 kilo.

Til sammenligning kan en amerikansk alligator blive 3,5 til 4,5 meter og veje 200 til 250 kg.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Men ser du et dyr på afstand, kan det være svært at bedømme størrelsen. Derfor er dette ikke den sikreste måde at bedømme, om der er tale om en krokodille eller en alligator.

2. Farve

For at finde ud af om du står overfor en krokodille eller en alligator, kan du kigge nærmere på dyrets farve.

krokodille farve
Krokodille

Krokodiller har en tendens til at leve i åbne vandområder med flere alger. På grund af dette er de i en lys grøn, brun eller lys grå nuance for at matche omgivelserne.

alligator farve
Alligator

Alligatorer derimod har en tendens til at opholde sig i nærheden af bredden af floder og søer. En alligators farve er derfor designet til at blande sig med mudderet og underlaget, så de er mere mørkegrønne eller sorte.

3. Levealder

Krokodiller kan leve op til 70 år i naturen, hvor saltvandskrokodillen er den længstlevende art. Krokodillens levetid varierer fra 25 til 70 år alt efter arten. I fangenskab har krokodiller præsteret at blive 100 år gamle.

Alligatorer i naturen kan forventes at leve i 30 til 50 år, mens alligatorer i fangenskab ofte bliver 70 år eller endnu ældre. Den ældste alligator bor i fangenskab i Beograd Zoo i Serbien og er over 85 år gammel.

4. Arter

Både krokodiller og alligatorer tilhører ordenen Crocodilia. Denne orden omfatter også kaimaner og gavialer. Alligatorer og krokodiller tilhører altså samme orden, men de tilhører ikke den samme familie.

Krokodiller tilhører nemlig familien krokodillefamilien (Crocodylidae), som omfatter 13 forskellige arter. Disse arter kan findes i USA, Australien, Indien, Afrika og Sydøstasien.

Alligatorer tilhører alligatorfamilien (Alligatorinae). Denne familie omfatter to arter af alligatorer og fem arter af kaimaner.

5. Temperament

krokodille angriber gnu

Når det kommer til temperamentet, så har alligatorer et mildere temperament end krokodiller. Krokodiller er mere aggressive, og de kan ikke lide at blive forstyrret. Desuden går de efter alt, der bevæger sig. Er en krokodille sulten, går den gerne efter et menneske, der er inden for rækkevidde.

Der er flere rapporterede krokodilleangreb på mennesker sammenlignet med rapporterede alligatorangreb. Alligatorerne står for mindre end 6 % af alle de rapporterede angreb. En alligator er typisk mere bange for dig, end du er for den. Den vil kun angribe, hvis den bliver forstyrret, eller når den beskytter sine æg eller unger.

6. Bidstyrke

Stor brun krokodille
Krokodille med åben mund

Krokodillers tænder er skarpe og spidse, fordi de er designet til at rive et bytte i stykker. Derfor har krokodiller en fantastisk bidstyrke på omkring 3.700 psi (pounds per square inch).

alligator med åben mund
Alligator med åben mund

Alligatorens kæbe er beregnet til at knuse byttet i stedet for at rive det i stykker. Det er grunden til, at deres tænder er kegleformede og ikke spidse. En alligators bidstyrke er på omkring 2.500 psi (pounds per square inch).

7. Snude

Hvis du vil vide, om det er en krokodille eller en alligator, bør du som noget af det første kigge på snuden. Snuden eller kæbeformen er nemlig en af de nemmeste måder at skelne mellem de to.

Alligatorer har store og brede snuder formet som bogstavet U, mens krokodiller har spidse snuder formet som et V.

krokodille snude
Typisk krokodille snude
aligator snude
Alligator snude

8. Habitat

Der er også forskel på alligatorers og krokodillers levesteder.

Alligatorer lever i sumpe og moser langs bredden af søer og floder.

Krokodiller befinder sig bedst i åbent vand, vandløb, floder og kanaler.

FAQ om krokodiller og alligatorer

Hvem er stærkest – krokodillen eller alligatoren?

Krokodillen er den stærkeste af de to arter. Den har både en større krop og en større bidstyrke. Så krokodillen er vinderen i konkurrencen om at være stærkest.

Hvad er den største krokodille?

Den største krokodille er saltvandskrokodillen (Crocodylus porosus). Den kan blive helt op til 7 meter lang. Derudover kan den opnå en vægt på cirka 1.000 kilo, hvilket er langt mere end den største alligator.

Hvor mange alligatorarter findes der?

Både krokodiller og alligatorer tilhører ordenen Crocodilia, men de tilhører ikke den samme familie. Der findes kun to alligatorarter, mens der findes 13 krokodillearter.

Læs også: Slangens anatomi – har slanger knogler?

Skriv en kommentar