Guide: Brug af spagnum mos i dit krybdyrs terrarie

I denne guide kigger vi nærmere på, hvad spagnum mos er, og hvordan du kan bruge denne mos i dit krybdyrs terrarie

spagnum mos

Spagnum mos har længe været brugt i både dyre- og planteverdenen. Det er nemt tilgængeligt mange steder og har et væld af anvendelsesmuligheder. Selvom at du kan købe spagnum mos mange steder, er der stadigvæk en del, som ikke ved, hvad denne type mos kan bruges til.

Hvad er spagnum?

Spagnum mos på sten

Spagnum er tørv, som er gravet op fra jorden. Det er skabt af nedfaldne blade og lignende gennem rigtig mange år og har dannet det øverste lag af trevlet og klumpet jordmateriale ved højmoser.

Det er det øverste lag, der er spagnum, og det er fortrinligt til at forbedre jorden i private haver eller gartnerier. Spagnummens struktur hjælper planters rødder med at få ilt, vand og næring i den rette mængde. Det er altså et jordforbedringsmiddel.

Når det kommer til spagnum, så har dette materiale mange fordele. Det er som nævnt med til at holde jorden godt drænet og iltet. Men det kan også bruges i et terrarie til krybdyr, hvor det ligeledes kommer med en masse fordele.

krybdyr - ebog

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR

Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider med flot grafik og billeder - her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr. 

  • Hvad er et krybdyr?
  • De mest populære krybdyr som kæledyr
  • Pasningsvejledning af krybdyr
  • Fodringsmetoder for forskellige krybdyr
  • Ekstra tips til at håndtering og pasning
  • Vedligeholdse og rengøring

Mosset kan nemlig bruges til at opretholde fugtigheden i blandt andet terrarier til frøer, mindre øgler og firben samt andre krybdyr. Det er ligeledes fortrinligt som fugtskjul til en lang række af slanger.

Derfor bør du bruge spagnum mos i et terrarie

frø på spagnum mos

Spagnum mos er en vital del af ethvert terrarie. Det efterligner laget af forfaldet plantemateriale, der findes lige over jordlaget i den tropiske jungle. Derudover fremmer spagnum mos et mere fugtigt jordlag, hvilket er gavnligt for alle krybdyr, der har brug for et fugtigt miljø for at trives.

Når du skal i gang med at indrette dit terrarie, skal du sikre, at du får skabt et lille og lukket økosystem. Jo nærmere du kommer dit krybdyrs naturlige miljø, desto bedre levevilkår får det. Og det er naturligvis et plus i forhold til krybdyrets trivsel.

Det er derfor vigtigt, at du vælger det rette bundlag til dit krybdyrs terrarie. Det er også med til at gøre det nemmere for dig at rengøre terrariet.

Relateret: Gode råd til foder til krybdyr

Sådan forbereder du spagnum mos

tørret spagnum mos

Efter at du har købt spagnum mos, skal du forberede det således, at det er klar til at komme i terrariet, og så det kan opfylde det formål, som det har. Spagnum mos er helt tørt, når du køber det.

Men strukturen i tør tilstand gør, at spagnum kan indeholde en stor mængde vand. Det betyder, at spagnum kan suge en masse vand til sig. Du skal altså i gang med at gøre det fugtigt, så du får det rette fugtige miljø i terrariet til dit krybdyr.

Grov spagnum eller terrarie spagnum af mos er alletiders at bruge i et krybdyrs terrarie. Du skal starte med at tage et par håndfulde ud af sækken med spagnum og lægge det i terrariet. Derefter skal du hælde vand over. Når du har gjort det, skal du ælte vandet ind i spagnummet. Forestil dig at du skal ælte en bolledej, når du skal have fordelt vandet i spagnummet.

Bliv ved med at ælte, indtil vandet er absorberet af spagnummet. Skal du bruge mere bundlag, end hvad du fik lavet i første omgang, så skal du starte gentage hele processen igen indtil, at du har nok. Oplever du, at du har hældt for meget vand over spagnummet, så kan du bare hælde det fra, når det er fugtigt nok.

Husk hele tiden at holde øje med, hvor fugtigt mosset i terrariet er. Begynder det at blive for tørt, skal du fugte det igen. Når der er behov for det, bør du desuden udskifte mosset således, at dit krybdyr hele tiden har de bedste levevilkår.

Brug af andre typer bundlag i et terrarie

Det er ikke kun spagnum, du kan anvende som bundlag i et krybdyrs terrarie. Der findes nemlig et hav af andre bundlag. Du kan se de mange former for bundlag hos en fysisk dyrehandler eller på nettet.

Af andre alternativer til spagnum kan nævnes:

Hvilket bundlag, der er det bedste for dit krybdyr, kommer naturligvis an på, hvilket krybdyr der er tale om.

Skriv en kommentar