Edderkopper i Danmark

I denne artikel finder du et overblik over 10 forskellige edderkopper, der findes i Danmark.

Edderkopper i Danmark

I Danmark findes der omkring 500 forskellige arter af edderkopper. Nogle af dem kender du sikkert, da de findes over det hele, så du nemt støder på dem. Andre af de danske arter er knapt så kendte, fordi de ikke ses lige så meget.

10 interessante edderkopper du kan finde i Danmark

Herunder har vi samlet 10 af de danske edderkopper som vi synes er mest interessante, hvor du får en lille beskrivelse af hver af dem. Hvis du har spørgsmål eller synes der mangler en edderkop i oversigten er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet nederst på siden

1. Korsedderkoppen (Araneus diadematus)

Korsedderkop (Araneus diadematus)

De fleste danskere kan genkende korsedderkoppen, fordi den har en aftegning på ryggen, der ligner et kors. Edderkoppens bagkrop spidser til bagtil og ligner en trekant. Hannen er den mindste, da den måler omkring 8 millimeter, mens hunnen har en størrelse på omkring 17 millimeter, når hun er fyldt med æg. Korsedderkoppens unger er gule med sorte aftegninger.

2. Mejeredderkoppen (Pholcus phalangioides)

Mejeredderkoppen (Pholcus phalangioides)

En mejeredderkop har meget tynde og lange ben, som er nemme at genkende. Den har en cylinderformet bagkrop, der er gråbrun med mørke pletter. Forkroppen er mere lys og er forsynet med et mørkebrunt mønster. Opdelingen af forkroppen og bagkroppen er meget tydelig, men tilsammen måler de omkring 8 til 10 millimeter i længden.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

3. Rød vægjæger (Oonops domesticus)

Den røde vægjæger er let genkendelig, da den er lyserød. Den har desuden en speciel gang, da den skifter mellem at bevæge sig hurtigt og i slowmotion. Det er en meget lille edderkop, da den måler et sted mellem 1,5 og 2 millimeter. En rød vægjæger har desuden seks øjne, der er placeret tæt i en cirkel.

4. Museedderkoppen (Scotophaeus blackwalli)

Museedderkoppens krop har en længde på mellem 8 og 12 millimeter, hvor hunnerne altid er de største. Derudover er dens krop meget kompakt med ret korte ben. Edderkoppens forkrop er mørkebrun, mens dens bagkrop er musegrå og tæt behåret. Sidst men ikke mindst er denne arts lange og cylindriske spindevorter bemærkelsesværdige.

5. Den store husedderkop (Eratigena atrica)

Husedderkop Eratigena atrica

Finder du en kønsmoden hun af arten den store husedderkop, har dens krop en længde på mellem 15 og 16 millimeter. Støder du derimod på en han af denne art, så har den en kropslængde på mellem 10 og 14 millimeter.

Benspændet for en han kan være på helt op til 10 centimeter, hvilket gør, at denne art er blandt de største i Danmark. Husedderkoppen har en mørkebrun bagkrop med gullige pletter og striber. Benene er gulbrune. Møder du husedderkoppen i mørke på en lys baggrund, kan den se ud til at være helt sort.  

Læs også: 12 giftige edderkopper i Danmark

6. Almindelig zebraedderkop (Salticus scenicus)

Almindelig zebraedderkop (Salticus scenicus)

Det er nemt at genkende den almindelige zebraedderkop, da den har meget karakteristiske zebrastriber. Dette er naturligvis også grunden til edderkoppens navn. Zebraedderkoppen kan opnå en størrelse på mellem 5 og 6,5 millimeter, hvor hunnerne er størst.

Endvidere er denne edderkop genkendelig takket være dens meget karakteristiske dans, der altid bliver udført ved mødet med en artsfælle. Måske har denne dans været inspiration til edderkoppens latinske navn, som er Salticus (danser) scenicus (skuespiller)?

7. Fedtedderkop (Steatoda bipunctata)

Fedtedderkop (Steatoda bipunctata)

Fedtedderkoppen har ikke ligefrem vundet i lodtrækningen om et flatterende navn. Men den har fået sit navn, fordi dens ovale og flade bagkrop glinser, så det ser ud som om, at den er smurt ind i fedt eller olie.

Hunedderkoppen har en længde på mellem 4,5 og 7 millimeter, mens hannen må nøjes med en kropslængde på mellem 4 og 5 millimeter.

Den lille edderkop har en mørkebrun og næsten sort farve, hvor benene er lyse med en mørk ringtegning. Forrest på bagkroppen ses en lys buet stribe. Hannen har en lys stribe, der går hele vejen ned langs bagkroppens midte.

8. Stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus)

Stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus)

Navnet, stor rovedderkop, kommer ikke ud af det blå. Hunnerne kan nemlig have en kropslængde på hele 20 millimeter, hvilket gør den til en af de største edderkopper i Danmark.

Som udgangspunkt varierer hunnernes længde mellem 13 og 20 millimeter. Her må hannerne også se sig besejret, da de kun har en kropslængde på mellem 9 og 16 millimeter.

Kendetegnene for den store rovedderkop er dens brunlige ben og forkrop samt dens noget mørkere bagkrop. Desuden har edderkoppen to hvide eller cremefarvede striber på langs på siderne.

9. Grotteedderkop (Meta menardi)

Grotteedderkop (Meta menardi)

Grotteedderkoppen har en rødbrun forkrop, der hænger sammen med den nærmest kuglerunde og glinsende bagkrop, som er et sted mellem lys- og mørkebrun. Begge kroppe har forskellige mørke aftegninger, der typisk består af mørke pletter på bagkroppens overside.

Edderkoppens ben er brune med sorte ringmarkeringer, og det er værd at bemærke, at dens allerforreste benpar virker meget længere end resten af dens benpar. Hunnernes kropsstørrelse er på mellem 14 og 17 millimeter, mens hannerne har en størrelse på mellem 11 og 13 millimeter.

10. Dansk fugleedderkop (Atypus affinis)

Rent faktisk finder der også en dansk fugleedderkop, der ydermere bliver kaldt for en nordlig fugleedderkop. Dog er edderkoppen sjælden i Danmark.

Denne edderkop har en stor og kraftig krop, hvor bagkroppen er tæt behåret. Den danske fugleedderkop er desuden forsynet med fremadrettede giftkroge. Dens farve er mørkebrun til brunviolet, og hunnen har en stor bagkrop og korte ben, mens hannen er udstyret med en mindre bagkrop og længere ben.

2 kommentarer til “Edderkopper i Danmark”

  • Hej Erling,

   Her er nogle råd til hvordan du kan håndtere dem:

   Rengøring: Ligesom med andre edderkopper, kan regelmæssig rengøring hjælpe med at holde Mejeredderkopper væk. Det kan være en god idé at støvsuge regelmæssigt, især i hjørner, bag møbler, lofter og andre steder hvor Mejeredderkopper kan lide at opholde sig.

   Fjern Spindene: Mejeredderkopper laver spind hvor de gemmer sig og fanger bytte. Ved at fjerne disse spind kan du gøre dit hjem mindre attraktivt for dem.

   Tjek for sprækker: Edderkopper kan komme ind i dit hjem gennem sprækker og huller. Sørg for at tjekke dit hjem for disse, og luk dem med fugemasse eller lignende.

   Naturlige afstødende stoffer: Nogle naturlige stoffer som pebermynteolie kan bruges til at holde Mejeredderkopper væk. Lav en blanding af vand og pebermynteolie og sprøjt det rundt om i dit hjem.

   Husk, Mejeredderkopper er ufarlige for mennesker og kan faktisk hjælpe med at holde antallet af andre skadedyr nede.

   Så hvis det er muligt, overvej at fange dem og sætte dem fri udendørs i stedet for at dræbe dem.

   Svar

Skriv en kommentar