Mærkelige dyr – her er 10 af de underligste dyr i verden

10 af de mærkeligste krybdyr i hele verden

Mærkelige dyr

Der er mange smukke og pragtige dyr i verden – og så er der en hel masse mærkelige dyr, som naturligvis også skal have noget opmærksom. Hos Reptilia sætter vi fokus på alle slags krybdyr, og her skal det handle om de mange mærkelige dyr, der findes.

Vi har samlet en liste med 10 underlige og seje dyr fra hele verdenen.

1: Kraveagame – det frillede firben

Kraveagame - chlamydosaurus kingii

Det frillede firben, med det videnskabelige navn chlamydosaurus kingii, tilhører drage-familien. Den har fået sit navn, da den har en vifte af hud omkring halsen, der folder sig ud, hvis firbenet føler sig truet.
 Du finder det underlige dyr i det sydlige Ny Guinea og i den nordlige del af Australien.

Relateret: Skægagame (Pogona vitticeps)


2: Gavial krokodillen – krop som en krokodille, næb som en stork

Gavial krokodillen - gavialis gangeticus

Mennesker har en naturlig frygt for krokodiller og alligatorer på grund af deres stærke kæber og skarpe tænder. Men hvad hvis der fandtes en krokodille med et helt tyndt og langt snudeskaft? Det gør der faktisk. Gavial krokodillen (gavialis gangeticus) ligner mest af alt en blanding af en krokodille og en stork.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Arten har skrøbelige kæber, over 100 tænder og er meget truet på grund af mangel på levesteder. Gavial krokodillen lever i få mindre områder i Nepal og Indien.


3: Almindelig agam – den blå og orange Spiderman øgle

Almindelig agam (Agama agama)

Hos Reptilia er vi vilde med den almindelige agam (Agama agama), som også kaldes Spiderman øglen. Under ynglesæsonen har hannerne et orange hoved og en blå krop – præcist som et Spiderman-kostume.

Øglen kan blive op til 30 centimeter lang, og du finder den oftest på solbeskinnede klipper og klippevægge. Den almindelige agam kaldes også for regnbuefirben eller rødhovedet klippeagam.

Relateret: Tornhaleagame (Uromastyx ornata)


4: Marine leguan – det eneste firben, der finder næring i havet

Marine leguan - Amblyrhynchus cristatus

Selvom marine leguanen (Amblyrhynchus cristatus) ser frygtindgydende ud, er den hverken farlig eller aggressiv overfor mennesker. Den har fået en plads på vores liste over mærkelige dyr, fordi den er det eneste firben i verden, som finder sin føde i havet.

Den lever i øhavet omkring Galapagos og er en fremragende svømmer, der let bevæger sig fra ø til ø.


5: Gummi boa – nordamerikansk gummislange

Gummi boa - charina bottae

Her har vi Gummi boaen (charina bottae), som på grund af den blanke, brune overflade bliver kaldt for gummi boa. Slangen lever i Nordamerika og er en af den mindre boa-arter. Når den er fuldt udvokset, kan den måle op til 84 centimeter.


6: Dasypeltis – den mest specialiserede æg-spisende slange

Den æg-spisende slange - Dasypeltis scabra

Den æg-spisende slange (Dasypeltis scabra) er ikke ene om at spise fugleæg – det er der faktisk en del krybdyr, der gør. Den fortjener dog en plads på vores liste over seje dyr, da netop denne slange er den førende specialist inden for spisning af fugleæg.

Slangen findes i Indien og i Afrika syd for Sahara.


7: Mary flodskildpadde – skildpaddernes svar på punk-looket

Mary flodskildpadde - Elusor macrurus

Hvis du vil se et af verdens mærkelige dyr, så er Mary flodskildpadde (Elusor macrurus) lige det, du leder efter. Den har fået sit navn på grund af dens levested. Den findes nemlig kun i Mary River i Australien.

Skildpadden har grønt hår, der stritter til alle sider og får den til at ligne rigtig punk-rocker. Herudover er den kendetegnet ved både at kunne optage ilt under og over vand.


8: Armadillo firbenet – som taget ud af en sci-fi film

Armadillo firbenet - ouroborus cataphractus

Armadillo firbenet, ouroborus cataphractus, er som taget ud af en fremtidsfilm. Firbenet var engang et populært kæledyr, men den sælges ikke længere, da arten er truet. Firbenet i sig selv er mere sejt end underligt. MEN – nu skal du holde fast.
 Firbenet fortjener en plads på listen over mærkelige dyr på grund af, hvad den gør, når den føler sig truet. Hvis firbenet er i fare, fæstner den sin mund til halen og omdanner sig selv til en levende cirkel – og så ruller den væk.


9: Tokaygekko – gekko i meget specielle farver

Tokaygekko - Gekko gecko

Hvis du rejser til Bangladesh, Indonesien, Kina, Thailand eller Filippinerne kan du finde en Tokaygekko (Gekko gecko).

Gekkoen har en meget speciel gråblå farve med rustfarvede prikker.

Den lever i tropiske skove og kan også holdes som kæledyr i et stort terrarium, hvor den har plads til at klatre rundt. Gekkoen er meget territorial, og det kan godt finde på at angribe mennesker, katte eller andre der kommer for tæt på deres område.

Fun Fact: Tokaygekko’en fik, af amerikanske soldater, under Vietnam krigen kaldenavnet “Fuck You Lizard”, på grund af den specielle lyd den laver.


10: Madagaskisk blindslange – sjælden, underjordisk slange

Vores liste over mærkelige dyr fuldendes med én af de mere sjældne slags. Her har vi den madagaskiske blindslange, som mest af alt ligner en orm. Den bruger sit hoved til at begrave sig i sand, hvor den indtager sin føde. Fordi den er underjordisk og meget lidt udbredt, er det en meget sjælden slange.


Se vores andre lister over interessante, farlige og specielle dyr her:

Skriv en kommentar