Tornhaleagame (Uromastyx ornata)

Videnskabeligt navn: Uromastyx ornata

Populær navn: Tornhaleagame

Uromastyx ornata tornhaleagame

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnUromastyx ornata
PopulærnavnTornhaleagame
KlasseKrybdyr
LevestedTørre ørkenområder og stenede terræner i Mellemøsten og Nordafrika
Gennemsnitlig levetid15-20 år i fangenskab, men vildtlevende individers levetid kan være kortere
FødeOvervejende herbivor. Forbruger en bred vifte af planter, blomster, frugter, og i sjældne tilfælde insekter
StørrelseTypisk mellem 25-35 cm i længde, men kan variere afhængigt af køn og alder
StatusEN – Endangered i Isreal | LC – Least concern i resten af dens levesteder
Vidste du?Tornhaleagamen bruger sin tykke, tornede hale som et forsvarsmiddel mod rovdyr. Ved trusler kan den slå sin hale fra side til side for at skræmme eller skade angribere.

Udbredelse

Arten forekommer flere steder i Mellemøsten, blandt andet Egypten, Saudi Arabien, Israel og Yemen.     

Levetid

Der er mulighed for at de kan blive op mod 30 år, men det kan forventes at de bliver omkring de 15 år i fangeskab.

Størrelse

Det er en øgle der som fuldvoksen opnår en længde på 30 – 40 centimeter, med en relativt kraftig bygning, stærke ben og kraftig hale. Hunnerne er typisk lidt kraftigere end hannerne.

Parring og æglægning

I naturen gennemgår arten en kølig periode hen over vinteren, hvorefter de om foråret kommer frem og begynder at parre sig. Alt efter området, vil det være fra omkring november til februar. Efter parringen vil der gå omkring 4-5 uger inden hunnen lægger sine æg. Efter cirka 60 – 80 dage vil æggene klække.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

IUCN- status

Arten er desværre rødlistet i Israel som EN – Endangered og er derved truet her. Dog er den IUCN- listet som LC – Least concern i resten af dens levesteder og er derfor ikke truet på nuværende tidspunkt.

Udseende og kendetegn

Uromastyx ornata tornhaleagame sover på sten

U. ornata er en meget farverig øgle, med meget karakteristiske træk. Hanner har typisk enten grønlig, blå eller i nogen tilfælde rød grundfarve på ryggen, hvorimod hunner er mere ”hudfarvede” eller pink. Til fælles har de dog de kraftige gule bånd eller striber hvor hannens ofte er mere klare i farven. Resten af øglens krop er typisk meleret eller spættet grå/sort og hvid. I løbet af parringssæsonen kan hannerne blive ekstra farverige.

Det tager omkring 3 – 6 år for arten at opnå sine klare voksenfarver og unger er ofte lidt kedelige i forhold til de voksne.

Et af de vigtigste kendetegn, er dog også det der har givet dem deres navn. Nemlig deres hale.

Den tornede hale er en kraftig hård skællet kropsdel, som eventuelle rovdyr vil slippe med det samme, hvis de får fat i den.

Som deres kropsbygning måske afslører, er det en relativt doven øgle, som ynder at bruge det meste af tiden på at sole sig og spise. Dette gæler dog mest voksne. Unger kan være ganske livlige.

Relateret art: Tornhalevaran (Varanus acanthurus)

Levevis

Arten lever i klippefyldte, varme og tørre områder. De er enormt glade for at sole sig og tolererer ret høje varmegrader. I tilfælde af rovdyr, klemmer de sig ind imellem klippesprækker hvor de, på grund af deres kraftige hale, er svære at få ud igen. Medmindre de selv har lyst til at komme frem.

Fødevalg

På trods af at de lever i meget golde områder, er deres fødevalg forskellige lokale græsser, urter, blomster og frø.

Fjender

Selvom arten ikke er kødspiser, kan de være meget territoriale og hanner kan være meget hårde ved hinanden. Derudover vil andre øgler, slanger, fugle og ræve være potentielle rovdyr.

Læs også: Lær mere om Kornsnogen

Pasning i fangeskab

Uromastyx-ornata-terrarie

Terrariet

Enkelte dyr kan holdes i 1,2m L x 0,6m H x 0,6m D. Hvis man har mulighed for det, skader det selvfølgelig ikke at lave det større. Terrariet kan indrettes med forskellige sten og ”klipper”. Sørg for at give dyret mulighed for at kunne være helt gemt. Selvom arten får det meste af sin væske gennem foderet, bør der være en vandskål til rådighed hele tiden.

Bundlaget kan sagtens bestå af en jord/grus blanding. Der kan eventuelt anvendes vasket stabilgrus, som er et langt billigere alternativ end det man kan købe i butikkerne.

Lys

En dagaktiv solbader som U. ornata, kræver bestemt UV- lys. Det kan derfor godt betale sig, at man sætter sig ind i hvilke fabrikat og løsning der virker bedst i ens terrarie. Husk også at afstand fra UV- kilde til dyrene skal være indenfor det anviste, i forhold til fabrikanten!

Temperatur

Da U. ornata lever varmt, kræver de derfor også en del i forhold til varmen i terrariet. En gennemsnits terrarie temperatur, bør ligge på omkring 30 – 32 grader med en spot på omkring 50 grader. Så hav det med i tankerne inden anskaffelse! Det kan blive dyrt i varme. Især da det IKKE tilrådes at bruge varmeplader eller sten. Anvend KUN varmelamper.

Fodring

I fangeskab kan der tilbydes en lang række forskellige ting. Dette kan blandt andet være:

Timothy græs/hø, mælkebøtter, bok choy, persille, purløg, geranium blomster, dahlia blomster, hibiscus, græskar og squash blomster, krysantemum og mange flere. Der kan til tider også fodres med ærter og bønner.

Hvis man vil have et godt basisfoder, kan man anvende nogen af de tørrede foderblandinger som er lavet til landskildpadder. Vælge gerne en blanding, som har så mange forskellige plantearter i som muligt.

Se også: Alt om Leopard Gekkoen

Opdræt

Som tidligere nævnt bør man køle sine dyr for succesfuldt opdræt. Som det første bør man stoppe fodring af sine dyr et par uger op til, så man er sikker på de ikke har ufordøjet mad i mave og tarm. Dernæst kan temperaturen og lys timerne sænkes, indtil de er nede omkring 20 grader. Kør med denne temperatur i omkring 2 uger og begynd derefter at hæve temperaturen et par grader om ugen indtil den er oppe på normal temperatur igen. Herefter kan dyrene sættes sammen og parringen vil finde sted.

Kølingen kan påbegyndes fra november og vare til februar.

Efter parringen vil der gå omkring 4-5 uger, inden hunnen lægger sine æg. Efter cirka 60 – 80 dage vil æggene klække, ved en udrugningstemperatur på omkring 30 grader.

Studier og relevante artikler

https://www.lizards101.com/uromastyx-breeding-guide-101/

En meget kompetent guide til opdræt på U. ornata.

http://www.moonvalleyreptiles.com/uromastyx/uromastyx-diet

En udførlig guide til fodring og hvilke planter der er gode.

FAQ

Er Tornhaleagame en god begynder art?

U. ornata er ikke umiddelbart en god art at starte ud med, hvis man er ny i hobbyen. Fordi de ikke spiser insekter, kræver det at man dagligt sørger for frisk grønt af ordentlig type og kvalitet – også uden for sæson!
Desuden skal man være indstillet på at arten kræver MEGET varme, hvilket for nogen kan være et problem.
Derfor kan der være mange andre tørt levende arter, som vil være et bedre bud – eksempelvis Crotaphytus collaris, Varanus acanthurus eller Eublepharis macularius. Sidstnævnte er dog nataktiv!

Skriv en kommentar