Køb og salg af slanger: Det skal du være opmærksom på, når du vælger din slange

Køb og salg af slanger – her er alt du skal være opmærksom på!

slanger til salg

Denne artikel har til formål at oplyse om de mest almindelige sygdomstegn hos slanger, så du kan opdage eventuelle problemer, inden du køber din nye slange.

Der vil også være en hurtig gennemgang over hvor det er muligt at købe slanger.

Vi vil ikke komme ind på specifikke arter, da det vil være for omfattende i denne sammenhæng.

Du er dog meget velkommen til at rette henvendelse, hvis du er i tvivl om hvilke art du bør vælge.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Har du valgt den rigtige art?

slanger som kæledyr

Uden at komme ind på de mange forskellige arter der er at vælge imellem, er det altid vigtigt at overveje sit valg nøje. Nogen arter kræver væsentlig mere end andre og hvis ikke man kan opfylde samtlige kriterier for den art man har udset sig, bør man finde en anden.

Tag også højde for at hvis man køber en unge, så vil den i næsten alle tilfælde kræve væsentlig mere plads, større foder emner og måske en anden opbygning af terrarie/boksen.

For nogen er det måske en selvfølge, men mange kan blive grebet af stemningen på for eksempel krybdyrs messerne og komme hjem med arter der udlever evnerne hos deres nye ejere. 

Dette gælder sådan set med alle dyr, hvad end det er hund, slange eller skildpadde.

CB og WC

Dette er 2 betegnelser du med sikkerhed vil støde på, når du kigger efter dyr. I al sin enkelhed, står det for captive bred(fangeskabsopdræt) og wild caught(vildtfanget). Af mange grunde er cb dyr det klart bedste valg.

Symptomer du bør være opmærksom på

De mest almindelige symptomer hos dyr som ikke er ved godt helbred kan skyldes mange forskellige ting. En ting er dog sikkert – hvis du opdager nogen af nedenstående ting, bør du overveje om du skal købe dyret og om du kan håndtere konsekvenserne heraf.

Luftvejsproblemer

Forkølelse, lungebetændelse eller andre former for luftvejsproblemer er ting som ofte kommer hvis dyret har fået træk, har gået for koldt og i nogen tilfælde hvis der har været for tørt. Det kommer til udtryk ved en hvæsen, når slangen trækker vejret og i slemme tilfælde vil der udvikle sig slim i munden og bobler fra næsen. Slangen vil gabe ofte, da den vil være generet i mund og svælg.

Foderstanden

Kropstykkelse og facon på slangen bør være korrekt for arten. Læs derfor op på emnet og se nogen billeder, så du ikke risikerer at købe et underernæret eller overvægtigt.

Dehydrering

Væskemangel er hovedsageligt et problem hos vildtfangede dyr og fremtræder ved stiv, ”rynket” og ufleksibelt skind. I voldsomme tilfælde kan det give indsunkne øjne. Dette ses også ved A-vitamin mangel.

Gamle lag af ham

Gammelt hamkan lukke næseborene og sløre øjnene. Det kan ske at en slange har et dårligt hamskifte en gang imellem, men det bør afhjælpes så snart det opdages.

Skæld betændelse

Dette er en bakteriel infektion, som typisk starter på bugen under skældende. Til at starte med bliver skældende tørre og krøllede, for så at blive røde og knække af. Hvis ikke det behandles kan det blive de store sår, som i svære tilfælde kan tage livet af slangen på sigt.

Blodmider

Disse er nemt genkendelige som sorte/mørkerøde mider på omkring 1 mm. De sætter sig typisk omkring øjnene og imellem skældende på slangen. De spreder sig hurtigt og hvis man har mere end en slange, vil der typisk ikke gå længe før ens andre slanger også har dem. De er ikke farlige, men bør bekæmpes hurtigst muligt, da de kan svække slangen, hvis der er mange. De sætter sig ikke på mennesker, men kan sætte sig på andre krybdyr og fugle.

Hvad er dine muligheder, når du skal købe en slage?

Man kan købe slanger og krybdyr mange steder, dog er der flere ting man skal være opmærksom på, næsten uanset hvor man køber sine dyr.

Dyrehandlere

slange til salg i dyrhandel

Det er meget blandede ting man hører om dyrehandlere, når det kommer til slanger og krybdyr generelt. Ofte er det desværre ikke særlig positivt og mange dyrehandlere er slet ikke gearet til at have med krybdyr at gøre. Der er tit tale om mange dyr i samme terrarie, nogle gange flere arter, som har forskellige fugtigheds-og temperatur krav. Derudover vil man kunne støde på vildtfangede dyr, som kan være en risiko, i forhold til parasitter, dehydrering og foder præferencer.

Man bør også huske at hvis man er i en dyrehandel, så er dyrene til salg for at skabe profit. Derfor er priserne ofte også væsentlig højere end den vil være andre steder. Ligeledes bør man ikke tage alt hvad man bliver fortalt for gode vare, da man kan blive foreslået at købe en masse unødvendigt udstyr med, som hverken gavner dig eller dyrene.

Når det så er sagt, findes der heldigvis også gode steder, som går op i at deres dyr har det godt og kan rådgive korrekt om den pågældende art, uden at forsøge på mersalg.

Private

Hvis man har udset sig en art, er det en god idé at finde en respektabel opdrætter, som vil være behjælpelig med kyndig vejledning. Mange er typisk med i de forskellige krybdyr Facebook grupper og har ofte en hjemmeside man kan følge med på.

Efter det er blevet forbudt at sælge levende dyr på Facebook, er meget af salget rykket over på den blå avis, Instagram, Mewee og opdrætternes egne hjemmesider.

Vær opmærksom på at der indimellem kan være folk der vil sælge dyr som en hurtig handel, til meget billige penge. Men når noget lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også – så vær ekstra opmærksom her og spring ikke ud i det hvis du er i tvivl. Du kan risikere at komme hjem med et sygt dyr!

Messer

slanger til salg til messe

Der er hvert år flere messer både på Sjælland og i Jylland, som giver mulighed for mange spændende arter. Der er mulighed for at støde på både private sælgere, dyrehandlere og folk fra udlandet. Selvom der er dyrlægekontrol af dyrene inden messerne åbner for publikum, skal man stadig være opmærksom på dyrenes tilstand, da det ikke altid bliver opdaget om der er syge dyr imellem.

Der afholdes også messer i udlandet, som er væsentlig større end dem herhjemme. Især de tyske og hollandske er samlingspunkt for folk fra hele Europa.

Afrunding

Sørg for at have læst op på den art du ønsker dig og gå målrettet efter den. Vær klar over hvilke symptomer på mistrivsel du bør være opmærksom på, når du står med dyret i en handelssituation. Køb kun dyr som du har gennemtjekket og er sikker på er ved godt helbred. Få også gerne sælgers kontakt information, så du har mulighed for at kontakte ham/hende, ved eventuelle spørgsmål.

Skriv en kommentar