Steppevaran (Varanus exanthematicus)

Videnskabeligt navn: Varanus exanthematicus

Populærnavn: Steppevaran, Savannah monitor

Steppevaran (Varanus exanthematicus)

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnVaranus exanthematicus
PopulærnavnSteppevaran
KlasseKrybdyr
LevestedSavanner og græslandskaber i Vest- og Centralafrika
Gennemsnitlig levetid12-20 år i fangenskab, vild levetid kan variere
FødeInsekter, fugle, små pattedyr, æg og undertiden små krybdyr
StørrelseOmkring 75-100 cm i længde
StatusIkke umiddelbart truet, men visse populationer kan være påvirkede af habitatdestruktion og handel som kæledyr
Vidste du?Steppevaranen er kendt for sin agile jagtstil og evne til at grave dybe huler i jorden som skjulesteder. Den bruger sin tunge til at opsamle duftmolekyler fra omgivelserne, hvilket hjælper den med at finde bytte og undgå rovdyr.

Udbredelse:

Steppevaranen findes i det meste af Afrika syd for Saharaørkenen. Den lever på savannen samt i græsarealer, men kan også findes i stenede og halvødede levesteder, åben skov og skovområder.

Levetid:

Denne art har en lang levetid, da den kan blive op til 20 til 25 år.

Størrelse:

En steppevaran kan blive ret stor. I alt kan den blive op til 150 centimeter, hvor cirka 70 centimeter er kroppen. I gennemsnit vejer en steppevaran 2 kilo. Dog kan den i nogle tilfælde komme helt på at veje 5 kilo.

Parring og æglægning:

Er en han kønsmoden, kan det ses på flere måder. Når det er parringstid, udviser hannerne eksempelvis en form for dominansadfærd. Det gør de ved at nikke med hovedet samtidigt med, at de spiller op til hunnen.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Efter en veloverstået parring lægger hunnen æg omkring en til to måneder senere. Æggene klækker cirka mellem 150 til 180 dage efter lægningen. Hunnen lægger et sted mellem 10 og 50 æg af gangen.

IUCN-status:

På IUCN-listen er Varanus exanthematicus rangeret som LC (Least concern). Det vil sige, at den ikke er en truet art.

Udseende og kendetegn:

Steppevaran udseende

Steppevaraner er grå eller brun i farven. De har rækker af cirkulære mørke og gule pletter på ryggen. Halen har skiftevis brune og gullige ringe. Underkroppen og indersiden af lemmerne er i en gullig farve. Tungen er slangelignende og har en blå farve.

Levevis:

Disse dyr er aktive i løbet af dagen og gemmer sig gerne i deres huler, hvis det bliver for varmt. De bruger deres tunger konstant til at få en fornemmelse for miljøet. Det gør de især, når de spiser. Steppevaraner foretrækker at leve på jord og klipper. Steppevaraner er ikke sociale dyr. Rent faktisk foretrækker de at leve alene. To hanner sammen er i hvert fald ikke godt.

Fødevalg:

En steppevaran har et varieret fodervalg. Den spiser både rotter, insekter, rotter, mus, kyllinger, æg og ferskvandsfisk.

Fjender:

De største fjender for en steppevaran er slanger, fugle og mennesker.

Pasning i fangenskab:

Steppevaran

Terrariet:

Steppevaraner har brug for en del plads. De kræver et terrarie med en størrelse på 100 x 100 x 300 centimeter. Bundlaget skal bestå af et materiale, der er lerholdigt og gravefast. Derudover skal det være 50 centimeter dybt. Bagvæggen og siderne af terrariet skal beklædes med enten kunstige sten eller korkplader.

Du bør desuden sørge for, at der er en del skjulesteder. Disse skjulesteder kan laves af rødder, sten eller kunstige plastikhuler. Husk at terrariet jævnligt skal overbruses således, at steppevaranen ikke dehydrerer.

Lys:

Har du en steppevaran i et terrarie, skal du sørge for, at der er lys. Det skal være UV-lys, der kan stimulere dyrets naturlige produktion af D3-vitamin. Dagslængden skal gerne være på omkring 12 timer.

Temperatur:

Eftersom at steppevaraner oprindeligt kommer fra Afrika, har de brug for en høj temperatur i terrariet. Temperaturen skal ligge på mellem 25 og 35 grader om dagen og mellem 15 og 20 grader dagen.

Relateret: Lær omkring varmepærer til terrarier

Fodring:

En steppevarans kost bør bestå hovedsageligt af insekter. Steppevaraner lever kun af hvirvelløse dyr såsom skorpioner, snegle og tusindben. I et terrarie kan du fodre dyret med insekter som fårekyllinger, regnorme, snegle, kakerlakker og græshopper.

Du kan også give din steppevaran mus af og til, men husk på at det er meget fedende for den. Det er en god idé at tilføre kosten vitaminer og mineraler i form af kalk og D3. Varanen skal ydermere altid have mulighed for at drikke frisk vand. En voksen varan skal fodres to til tre gange om ugen, mens en yngre varan skal have mad oftere.

Opdræt:

Udrugningen af æggene skal ske ved en temperatur på mellem 29 og 30 grader. Når først æggene er klækket, kan du fodre ungerne med det samme, som du giver til de voksne steppevaraner.

Studier og relevante artikler:

A Retrospective Study of Disease in Monitor Lizards (Varanus spp.) – AAZV2008 – VIN – Her finder du et spændende studie om sygdomme hos blandt andet steppevaraner.

FAQ:

Er en steppevaran farlig?

En steppevarans bid er giftigt. Dog er den gift, som de frigiver, ikke dødelig for mennesker. Det vil sige, at den ikke kan dræbe dig. Dog kan en steppevaran bide dig og forårsage en bakteriel infektion.


Relateret: Tornhalevaran (Varanus acanthurus)

Skriv en kommentar