Varmelampe til krybdyr (Komplet Guide til varmepærer)

Læs med videre her og få mere information om varmepærer og varmelamper til krybdyr.

Varmelampe til krybdyr

Krybdyr er fascinerende og hyggelige kæledyr, men de kræver skam en del. For du skal måske ikke gå tur med dit nye krybdyr, men du skal gøre andre ting. Eksempelvis skal du skabe det perfekte habitat for dit krybdyr. Du skal især være opmærksom på, at du får styr på essentielle elementer såsom lys og varme.

Det kan du gøre med hjælp fra varmepærer og varmelamper. Dog findes der flere forskellige valgmuligheder, og hvad du ender med at have brug for afhænger blandt andet af dit krybdyr og terrariets størrelse.

Vi guider dig gennem processen, så du kan vælge den rette varmepære eller varmelampe baseret på lige netop dit krybdyrs behov. Du kan også tage et kig på vores guide om de forskellige typer UV-pærer.

Derfor skal du sørge for varme og lys til dit krybdyr

krybdyr slikker sol

Mange krybdyr har specifikke behov, når det kommer til varme og lys. At opfylde disse behov er afgørende for at holde krybdyr sunde og raske, så det er alfa og omega at forstå, hvorfor varme og lys er så vigtigt.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Det er ekstremt vigtigt, at du sørger for passende temperaturer, uanset hvilket krybdyr der er tale om. I og med at det er et koldblodet dyr, er krybdyr afhængige af eksterne temperaturer, så de kan regulere deres kropstemperatur.

I naturen går et krybdyr naturligt hen til et område med den temperatur, den har brug for, og bevæger sig ind i solen eller skyggefulde områder efter behov. Derfor skal der skabes et miljø, så dit krybdyr kan bevæge sig mellem sol og skygge.

Udover at der er et behov for en regelmæssig cyklus med nat og dag for et krybdyr, har nogle krybdyr også brug for specifikke slags UV-lys. UV-lys er ligesom varme afgørende for den optimale sundhed for flere arter.

Vælg mellem forskellige typer af lamper og pærer til krybdyr

varmelampe til krybdyr

Varmelamper og varmepærer kommer i flere former med forskellige funktioner. Det er en fordel, at du kender til forskellige typer, og hvad de tilbyder.

  • Dagslys: Dette lys hjælper med at etablere en naturlig lyscyklus for krybdyret. Lyset bør bruges 10-14 timer om dagen alt efter arten.
  • Natlys: Natlys giver en diffus varme uden at forstyrre søvncyklussen for at sikre, at krybdyret forbliver varmt om natten. Det kan blandt andet være en natlampe, der simulerer måneskin.
  • UVA-lys: Lyset hjælper med at regulere krybdyrets adfærd, stimulere appetitten og så videre. Mangler du en UVA-pære, kan denne være den rette.
  • UVB-lys: Dette lys er afgørende for produktionen af ​​D-vitamin hos krybdyr. Dette gør krybdyret i stand til at absorbere calcium og hjælper dem med at bevare stærke knogler. Du kan tage et kig på denne UVB-pære.
  • UVC-lys: Lyset er ikke nødvendigt til krybdyr. Dog er det med til at dræbe bakterier, hvilket kan være gavnligt.
  • Diffuse pærer: Disse pærer leverer en mindre koncentreret varme, hvilket er fantastisk til opvarmning af de øvre områder.
  • Basking pærer: Pærerne afgiver en fokuseret varmestråle, som giver krybdyret mulighed for at temperaturregulere eller holde dets kropstemperatur inden for et sundt niveau. Det kan eksempelvis være denne pære, der leverer et godt dagslys.

Når du skal købe en varmepære og varmelampe til krybdyr, er det vigtigt, at du ved, hvor højt den hænger fra det højeste sted i dit terrarie. Derudover skal du vide, hvor stort terrariet er, og hvilket dyr du har. Det kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige varmelampe og pære til netop dit krybdyr.

En termostat er ligeledes vigtig

Efter at du ved mere om, hvilken varmepære og lampe du skal anvende i dit terrarie, bør du ligeledes købe en termostat. Med en termostat får du et temperaturregulerende redskab, så du kan skabe den rette temperatur i terrariet.

På den måde kan du undgå overophedning, så det ikke bliver for varmt for dit krybdyr. Ikke nok med det kan du også sørge for, at det ikke ender med at blive for koldt i terrariet for krybdyret. Derfor er en termostat et yderst vigtigt redskab, som du bør investere i.

Relateret artikel: Se hvordan du bruger et varmekabel sikkert og effektivt med et termostat

Valg af varmelampe og pære til forskellige krybdyr

Efter du har sat dig ind i funktionerne ved de forskellige lampetyper, kan du finde ud af, hvilke du skal bruge baseret på dit krybdyr. Her kan du se eksempler på, hvad forskellige krybdyr har brug for:

KrybdyrDagtemperatur fra kølig side til varm sideForeslået varmekildeUVB-pære
AnoleCa. 24 til 32 grader50 watt varmepæreTropisk
Rødøret terrapinCa. 24 til 35 grader100 watt varmepæreØrken
KongepythonCa. 27 til 32 graderVarmekilde under terrarietTropisk/ingen
YemenkamæleonCa. 21 til 35 grader75 watt varmepæreTropisk
Kenyansk sandboaCa. 27 til 35 graderVarmekilde under terrarietTropisk/ingen
SkægagameCa. 24 til 38 grader100 watt varmepæreØrken
KongesnogCa. 21 til 29 graderVarmekilde under terrarietTropisk/ingen
KornsnogCa. 21 til 29 graderVarmekilde under terrarietTropisk/ingen
LeopardgekkoCa. 24 til 32 grader75 watt varmepæreTropisk/ingen
KronegekkoCa. 24 til 29 grader50 watt varmepæreTropisk/ingen
Stor daggekkoCa. 27 til 32 grader75 watt varmepæreTropisk
MælkesnogCa. 21 til 29 graderVarmekilde under terrarietTropisk/ingen
Grøn løvfrøCa. 21 til 29 grader50 watt varmepæreTropisk
HornfrøCa. 18 til 29 grader50 watt varmepæreTropisk/ingen
GuldskildpaddeCa. 24 til 35 grader100 watt varmepæreØrken

Vær opmærksom på at den foreslåede varmekilde kan variere alt efter terrariets størrelse og opsætningen. Herunder finder du et par eksempler på valg af varmekilde alt efter terrariets størrelse:

TerrariestørrelseGlødepærerMinihalogenpærer
Ca. 38 liter50 watt25 watt
Ca. 57 liter50 eller 75 watt25 watt
Ca. 76 liter50 eller 75 watt25 watt
Ca. 114 liter100 eller 150 watt25 eller 50 watt
Ca. 151 liter100 eller 150 watt25 eller 50 watt


For at finde den helt rigtige varmepære og lampe er det en god idé at snakke med fagfolk, så du er sikret, at du får den korrekte varmekilde til dit krybdyr.

Relateret: Varmemåtter til terrarier

Skriv en kommentar