Skorpion: 11 spændende fakta om skorpioner

Skorpioner kan findes på alle kontinenter rundt om i verden med undtagelse af Antarktis. Selvom du nok aldrig vil kalde skorpioner for søde eller nuttede, er de helt bestemt interessante

Skorpion: 11 spændende fakta om skorpioner

Skorpioner er spindlere og har otte ben ligesom edderkopper. De ligner lidt små hummere og har en krop, som er delt i henholdsvis en forkrop og en bagkrop. Forkroppen er forsynet med fire ben, mens bagkroppen er lemmeløs. Bagkroppen ligner en slags hale, og den har en giftkrog. Foran har skorpioner to munddele, hvoraf det ene er de famøse klosakse.

Du ved nok allerede, at en skorpion kan give dig et smertefuldt stik. Men ved du ellers noget, om dette dyr? Læs med videre og lær 11 interessante fakta om skorpioner.

1. Skorpioner lægger ikke æg

Selvom mange tror det, så lægger skorpioner rent faktisk ikke æg. I stedet føder de levende unger. Efter at moderen har født ungerne, så bærer hun dem på ryggen i omkring tre til fire uger for at beskytte dem. Det er kun hunnen, der passer på ungerne, da hannen ikke er involveret i dette.

2. Skorpioner er udelukkende kødædende

skorpion spiser en frø

Den er god nok. Skorpioner er udelukkende kødædende. Men hvad spiser en skorpion så? Den spiser alt lige fra insekter til frøer, edderkopper, firben, andre skorpioner og endda diverse små pattedyr såsom mus. Den spiser derfor lidt af hvert.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

3. Kun cirka 25 ud af de over 2.000 kendte skorpionarter kan dræbe mennesker

Skorpion brun

Skorpioner ser ikke særlig rare ud. Men det betyder ikke, at de nødvendigvis er farlige for mennesker. For det er nemlig kun meget få skorpionarter, der kan dræbe et menneske. Alle skorpioner er gifte, men kun omkring 25 arter har en gift, der er kraftig nok til at være dødelig for et menneske. Så hvis du får et stik fra en skorpion, vil du typisk kun opleve lokale virkninger som for eksempel hævelser eller smerte.

4. Skorpioner kan leve i rigtig lang tid

En skorpion er et leddyr. De fleste leddyr har relativt korte liv sammenlignet med andre dyr. Dog gælder dette ikke, når det kommer til skorpioner. For skorpioner er blandt de leddyr, der kan leve i rigtig lang tid. De kan nemlig leve så længe som helt op til 10 år i naturen. I fangenskab har de været kendt for at leve i op til 25 år.

5. Skorpioner lyser under UV-lys

skorpion under UV lys

Leder du efter skorpioner efter mørkets frembrud? Så kan du finde dem på en helt særlig måde, da skorpioner lyser under ultraviolet lys. I en skorpions ydre skelet, er der et specielt protein, som reflekterer det ultraviolette lys. Lyset kan ikke ses af os mennesker, men når det rammer proteinet, ender det med at fluorescere, og så bliver det synligt for mennesker.

Ingen er helt sikre på, hvorfor skorpioner lyser, men eksperter har deres teorier. Teorierne inkluderer, at det hjælper dem med at beskytte sig mod sollys, at finde hinanden eller med at jage. For mennesker gør denne egenskab det i hvert fald meget nemmere at finde eller undvige skorpioner.

6. Skorpioner er primært natdyr

skorpion er et natdyr

Skorpioner er kendt for at være natdyr og mørkedyr. Det vil sige, at de først rigtigt kommer frem, når det er nat. De kan altså bedst lide at jage om natten, og de gemmer sig som regel i planter eller mørke sprækker.

7. Nogle skorpioner kan sagtens overleve uden mad i et helt år

Skorpioner lever primært af både insekter og edderkopper. Dog spiser nogle større arter også små firben eller mus som tidligere nævnt. Men mange skorpioner behøver ikke mad særlig ofte, da de ikke bruger særligt meget energi. Derfor kan de klare sig på meget få næringsstoffer og overleve i lange perioder uden mad. Ofte spiser en skorpion kun hver anden uge, men nogle skorpioner kan også gå op til et helt år uden at spise.

8. Skorpioner danser under deres parring

Når skorpioner parrer sig, så foregår der ingen former for kønslig nærkontakt. Det er ikke det eneste specielle ved parringen. For der foregår nemlig også en helt særlig parringsdans under parringen. Der sker simpelthen det, at hannen griber fat i hunnens klosakse med sine egne.

Derefter laver de en form for dans. Mens dansen er i gang, sørger hannen for at føre hunnen hen til det perfekte sted, hvor han kan overføre en spermatofor til hunnen. En spermatofor er en pakke af sædceller, der bruges af visse dyr herunder skorpioner.

9. Skorpioner kan ikke se særlig godt

Det er sandt nok. Skorpioner ser ikke ret godt, selvom at de er forsynet med to øjne i midten af hovedet og flere øjne på siderne. Selvom at synet ikke er det bedste, så er skorpioner yderst gode jagere.

10. Deathstalker-skorpionen er den giftigste i verden

Deathstalker-skorpionen

Den mest giftige skorpion i verden er Deathstalker-skorpionen, som lever i Mellemøsten og Nordafrika. Dens stik er ekstremt smertefuldt, men normalt er stikket og giften ikke dødelig for voksne mennesker.

11. Skorpioner lever alene

Skorpioner er ikke kendt for at leve sammen eller samles i store grupper. De lever alene og foretrækker at være i huler eller under klipper alene. Så hvis du ser en gruppe skorpioner sammen, er det mere sandsynligt, at der er begrænset med plads til at lave en rede snarere end, at de danner en koloni.

Lær skorpioner bedre at kende med vores fakta

Hvis du gerne ville vide en smule mere om skorpioner, er der flere spændende og interessante fakta om dette dyr. Vi har fundet frem til de 11 ovenstående facts, som vi mener, at du helt sikkert bør vide.

Når først du har læst disse facts, vil du højst sandsynligt synes, at skorpioner er yderst fascinerende dyr. Det gør vi i hvert fald.

Relateret artikel: Alt om Nebo Whitei skorpionen

Til sidst er det også lige værd at nævne, at det siges, at skorpioner kan være det ældste landdyr, der stadigvæk lever den dag i dag. Fossile optegnelser tyder på, at skorpioner var blandt de første havdyr, der vovede sig ind på tørt land – og det skete for omkring 420 millioner år siden.

Skriv en kommentar