Blåtunget skink (Tiliqua scincoides)

Videnskabeligt navn: Tiliqua scincoides

Populærnavn: Blåtunget skink, blåtungeskink, almindelig blåtungeskink

Blåtunget skink

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnTiliqua scincoides
PopulærnavnBlåtunget skink
KlasseKrybdyr
LevestedAustralien og dele af Papua Ny Guinea. De lever i en række forskellige habitater, herunder skov, buskland, græsarealer og halvørken
Gennemsnitlig levetid10-20 år i fangenskab, vild levetid kan variere
FødeOmnivor – spiser en bred vifte af fødevarer, herunder planter, blomster, frugt, insekter, snegle og smådyr
StørrelseOmkring 45-50 cm i længde
StatusIkke umiddelbart truet
Vidste du?Blåtunget skink er kendt for sit markante blå tunge, som den bruger som et forsvarsmekanisme. Når den føler sig truet, åbner den sin mund bredt og viser sin blå tunge for at advare potentielle rovdyr.

Udbredelse:

En blåtunget skink lever i Australien, Tasmanien og Ny Guinea. Arten kan findes alle steder med undtagelse af tropiske regnskove og bjergområder. Derfor kan den også findes i eksempelvis private haver og parker.

Levetid:

Denne art er kendt for at kunne leve i rigtig mange år. Deres levetid er fra 15 til 20 år.

Størrelse:

Fuldvoksne hanner kan have en længde på op til 55 centimeter. Når det kommer til hunner, er der tale om en lidt mindre størrelse.

Blåtunget skink (Tiliqua scincoides)

Parring og æglægning:

For at stimulere parringen er det vigtigt, at en blåtunget skink får vinterhvile. Den skal vare i omkring 8 til 12 uger i perioden oktober til januar. Det kan være en fordel at skille parret ad under vinteren og derefter sætte dem sammen igen. Herefter vil de typisk parre sig i aftentimerne.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

En blåtunget skink lægger ikke æg, men er i stedet levendefødende. Hunnen er drægtig i cirka 3 til 6 måneder og føder fra fem til 15 unger pr. kuld. I sjældne tilfælde kan det være helt op til over 20.

IUCN-status:

På IUCN-listen erTiliqua scincoides rangeret som LC (Least concern), hvorfor den ikke er truet.

Udseende og kendetegn:Blåtungede skinker er ret robuste. De er normalt sølvgrå med mørkebrune eller sorte striber på ryggen og halen, men de kan også have en gullig eller orange farve på siderne. Farven og tegningerne kan variere alt efter lokalitet. Derudover har denne art naturligvis en blå tunge. Den blå tunge bliver brugt til at jage bytte, afværge rovdyr og tiltrække en mage.

Levevis:

Arten er aktiv om dagen og lever i åbne, skovklædte områder. I byer kan den gemme sig under dåser, fliser, haveplanter samt inde i bygninger.

Fødevalg:

En blåtunget skink spiser mange forskellige ting såsom insekter, snegle, andre krybdyr, planter og frugt.

Fjender:

Blåtungede skinker er eftertragtede hos flere forskellige rovdyr, hvilket omfatter fugle, slanger, dingoer og husdyr.

Pasning i fangenskab

Blåtunget skink

Terrariet:

En blåtunget skink har brug for et stort og rummeligt terrarie med en størrelse på minimum 150 x 60 x 60 centimeter. Bundlaget skal bestå af groft sand eller grus, som du kan blande med en smule jord eller pottemuld. I terrariet bør du placere ting såsom grene og træstubbe, som dyret kan klatre på.

Derudover skal der være huler og skjulesteder samt sten, som arten kan varme sig på. Stenene bør anbringes under en varmespot. Der bør også være et vandbassin, som dyret kan lægge sig i.

Lys:

I et terrarie med en blåtunget skink skal der være ultraviolet belysning (UVB). Da blåtungede skinker er aktive om dagen, er det vigtigt at give dem masser af ”sollys” for at stimulere aktivitet, appetit og generelt velvære. Dyrene har brug for en dagslængde på 13 til 14 timer.

Temperatur:

Disse dyr er glade for varme, hvorfor temperaturen bør være omkring 25 grader i den kølige ende. Den varme ende skal gerne have en temperatur på cirka 32 grader. Desuden er det vigtigt med varmepladser, der har en temperatur på helt op til 50 grader. Nattemperaturen skal helst være på omkring 20 grader.

Relateret: Varmemåtte & Varmekabel

Fodring:

Blåtungeskinker er næsten altædende. Det betyder, at de i naturen spiser både insekter, snegle og andre smådyr samt frugt og grønt. Er der tale om en blåtunget skink i fangenskab, kan dyret fodres med insekter som for eksempel fårekyllinger og større kakerlakker.

Du kan også gøre brug af kogt eller råt kyllingekød, hakket oksekød m.m. Vil du gerne fodre dit kæledyr med frugt og grønt, kan du vælge bananer, ferskner, vindruer eller andre søde frugter samt diverse grønsagsblandinger.

Voksne blåtungede skinker skal fodres to til tre gange om ugen. Unger skal fodres hver dag. Endvidere skal der altid være en skål med frisk vand, som dyret kan drikke af.

Opdræt:

Når ungerne bliver født, bør de med det samme blive overført til et andet terrarie. Dette terrarie skal indrettes som de voksnes terrarie. Ungerne har ikke brug for deres forældre, og de kan sagtens tage føde allerede fra den første dag. Du bør fodre ungerne med lige meget frugt/grønt og protein. Det skal du gøre til de er omkring fem måneder. I den første måned skal ungerne have mad hver dag.

Studier og relevante artikler:

(PDF) Why is the tongue of blue-tongued skinks blue? Reflectance of lingual surface and its consequences for visual perception by conspecifics and predators (researchgate.net) – Et interessant studie der handler om, hvorfor en blåtunget skinks tunge er blå.

FAQ:

Hvordan finder jeg ud af, hvilket køn en blåtunget skink er?

Det er svært at bestemme kønnet, når det kommer til en blåtunget skink – også selvom dyret er voksent. Du bliver nødt til at opdrætte dyret for at bestemme dets køn.

2 kommentarer til “Blåtunget skink (Tiliqua scincoides)”

  • Hej Julius,

   Tak for dine spørgsmål om blåtunget skink.

   Hvor meget kan en blåtunget skink høre?

   Høresansen hos blåtunget skink er ikke særlig veludviklet sammenlignet med andre sanser som lugt og syn. De kan opfange lavfrekvente lyde og vibrationer, men det er ikke deres primære sans for at interagere med omverdenen.

   Hvad er bedst som underlag?

   For et terrarie til en blåtunget skink anbefaler vi et bundlag af groft sand eller grus, blandet med en smule jord eller pottemuld. Det er også godt at have elementer som grene og træstubbe, som skinken kan klatre på, samt huler og skjulesteder. Sten kan også anbringes i terrariet, især under en varmespot, så skinken har et sted at varme sig.

   Håber det hjælper! Hvis du har yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at stille dem.

   Venlig hilsen,

   Svar

Skriv en kommentar