Nebo whitei Skorpion

Hurtigt overblik Videnskabeligt navn Nebo whitei Populærnavn Nebo whitei Skorpion Klasse Edderkopdyr (Arachnida) Levested Antagelig tørre regioner eller ørkener, men nøjagtigt habitat kan variere Gennemsnitlig levetid 3-6 år eller længere Føde Insekter, edderkopper og nogle …

Nebo Whitei

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnNebo whitei
PopulærnavnNebo whitei Skorpion
KlasseEdderkopdyr (Arachnida)
LevestedAntagelig tørre regioner eller ørkener, men nøjagtigt habitat kan variere
Gennemsnitlig levetid3-6 år eller længere
FødeInsekter, edderkopper og nogle gange andre små dyr
StørrelseOmkring 8 cm.
StatusUmiddelbart ikke truet
Vidste du?Skorpioner fluorescerer under ultraviolet lys, hvilket gør dem lette at finde om natten med en UV-lampe.

Udbredelse

N. whitei lever omkring byen Salalah i Oman, Saudi Arabien. Da der generelt ikke er meget fokus på skorpioner og fordi mange arter ligner hinanden, er der ikke lavet mange studier over hvorvidt deres udbredelse strækker sig videre ind Saudi Arabien. Desuden kan det være svært at skelne arterne i Nebo slægten fra hinanden.

Levetid

Generelt lever skorpioner ret lang tid, i forhold til andre insekter og de fleste arter har ikke problemer med at blive op imod 6 år. Men som altid spiller mange ting ind og der kan ikke fastsættes en præcis levetid.

Størrelse

Alle Nebo arterne bliver ret store og vores egne voksne dyr, har en kropslængde på ca. 8 cm. Dette er fra mund til hale rod. Det er desuden en relativt tætbygget art, som dog stadig er elegant i sine bevægelser.

Hamskifte

Hamskifte

Mange er ikke klar over at skorpioner faktisk skifter ham og hvordan det foregår.
Når man snakker om skorpioner og deres hamskifte refererer man til hvilket stadie de er i, også kaldet instar. En skorpion der derfor har skiftet ham for 8. og sidste gang vil være i instar 8(i 8).

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Det er en proces som gør dyrene utroligt sårbare, lige fra de begynder skiftet og op til 4-5 dage efter. Selve skiftet starter ved at skorpionens ”skal”, sprækker ved munddelene. Lige så stille begynder den derefter at vrikke sig frem og tilbage, indtil den er kommet helt ud. Det er enormt vigtigt at den ikke bliver forstyrret og at hammet kommer helt af, da den ellers kan sidde fast, hvilket vil taget livet af den.

Skorpionen er desuden forsvarsløs under og lige efter processen, da den er meget blød og først skal hærde den nye ”skal” op. Det ses også tydeligt da skorpionen bliver meget bleg og blød. Dette inkluderer også dens telson (brod og giftkirtel).

Op til selve hamskiftet vil skorpionen også se meget oppustet ud og ja, nærmest som om den er ved at sprække. Typisk vil de ikke spise op til et skift og der kan gå LANG tid. Det er ikke unormalt at de nægter foder i et par måneder ad gangen. Det er helt normalt.

Parring og fødsel

Man ved forbavsende lidt om skorpioners yngleadfærd i naturen og der er meget få observationer af egentlige parringer og slet ikke fødsler. Vi ved dog at nogen arter kan blive gravide flere gange om året og det er ikke nødvendigvis årstidsbestemt. Dog er det begrænset hvor mange kuld de kan nå, da de fleste arter har en meget lang drægtighed. Vi har en formodning om at når dyrene er kønsmodne, vil det første kuld komme i løbet af foråret, men der foreligger ikke egentlig dokumentation på det.

Hos rigtig mange arter, skal de befinde sig i de sidste ham stadier (instar 6 – 8, alt efter art).
Når de finder en partner, vil hannen gribe hunnens klør og ”danse” rundt med hende. Dette er for at skubbe hende over sin spermatofor, som han har afsat på jorden, hvilket indeholder den sæd, som han skal befrugte hende med.

Efter parringen kan der gå op til 14 måneder, før hunnen føder et sted mellem 3 og 50 unger. Så snart ungerne kommer ud af moderen, kravler de op på ryggen af hende og bliver der, indtil de har skiftet ham 2 gange og kan klare sig selv. Indtil da skærer moderen mad ud i bider til ungerne og udviser i høj grad yngelpleje, som man ikke ser det hos andre insekter.

Se også: Alt om Borneo Blodpython

IUCN-status

Der foreligger ikke en IUCN-status på Nebo whitei, men da arten hovedsageligt lever i øde, ugæstfri og svært fremkommelige områder, vil den ikke være truet af byudvikling på samme måde som mange andre arter.

Udseende og kendetegn

Udseende og kendetegn

Som det ses på billederne, er det en art som har en chokoladebrun/gylden nuance på krop og hale. Kløerne er en smule lysere med sorte kanter. Både hale og klør er mellemstore og størrelsen giver skorpionen et harmonisk udseende. Benene er meget lyse og nogen har næsten helt gule ben. Arten har en kort brod med en lille telson. Det er dog en skorpion som ikke er bange for at stikke og det ses tit, at de kan bruge sig selv som fjeder, til at få mere kraft på halen. På den måde kaster de brodden fremad og det går meget hurtigt (se billede)!

Som tidligere nævnt, kan det være svært at kende forskel på de forskellige arter og det kræver ofte at man har referencer med korrekt lokalitet, for at kunne fastslå den specifikke art. Der findes 9 kendte Nebo arter, som ligner hinanden meget og det vil derfor være en længere skrivelse, at skulle gå i detaljer om hver enkelt. Derfor kan det anbefales at finde et referencebillede af et individ, som man ved er den art og kunne identificere ud fra det.

Se også: Psytalla Horrida (Giant Spiny Assassin Bug)

Gift

For at åbne emnet om giftighed, kan det nævnes at ALLE skorpioner er giftige. Nogen arter er selvfølgelig mere giftige end andre, men uanset hvilken art man arbejder med, bør der udvises respekt. Man ved principielt aldrig helt ved hvordan man reagerer, i tilfælde af et stik.

Når det så skal handle om N. whitei, vides det faktisk ikke hvordan deres gift påvirker mennesker eller hvor giftige de egentlig er. Der er lavet studier af N. hierichonticus og deres effekt på mus, som har udløst voldsomme blødninger og nekrose. Det menes dog at effekten på mennesker er meget lille og kun med smerter og mindre lokale symptomer, som aftager efter kort tid.

N. whitei vil sandsynligvis have samme effekt, da de 2 arter er nært beslægtede og har nogenlunde samme levesteder og vilkår. Det kan dog ikke understreges nok, at man bør udvise stor forsigtighed overfor arten, da det reelt er uvist hvad et stik kan medføre.

Levevis

Langt de fleste skorpioner, bruger det meste af tiden på at gemme sig og søge ly for eventuelle rovdyr. N. whitei gør det samme og er reelt kun aktiv om natten. Det er dog tit at de accepterer foder om dagen i fangeskab.

I naturen ved man meget lidt om hvordan deres bevægemønster og dagligdag egentlig foregår, men det er næppe meget anderledes end andre arter, som har samme levevilkår. Dette vil sige at dyrene gemmer sig i klippesprækker, under sten og eventuelle gren stumper i løbet af dagtimerne. Når det bliver mørkt, vil dyrene komme frem og lede efter føde. Da det er et meget tørt og goldt sted arten lever, betyder det også at den er enormt hårdfør overfor udtørring og intervaller imellem tilgængeligt foder.

Relateret artikel: 11 spændende fakta om skorpionen

Fødevalg

Alle former for insekter de kan overkomme. Andre skorpioner er også på menuen og de går heller ikke af vejen for at spise mindre artsfæller.

Fjender

Alle insektspisende pattedyr og fugle vil anse skorpionerne som bytte. Desuden vil edderkopper og andre skorpioner også være potentielle fjender.

Læs også: Leopard gekkoen

Pasning i fangeskab

Terrarie

Hvis man vælger et terrarie til sin skorpion, vil vi ikke anbefale mål større end maksimum 30 cm x 30 cm i bundareal. Alene af den grund at det er relativt små dyr og de er mestre i at gemme sig. Også i lang tid ad gangen. Derfor vil det være langt mere praktisk at have sin skorpion i en kasse, med et eller flere gode skjul. Dette gør det også lettere i forhold til fodring, da de insekter vi tilbyder, hurtigt kan grave sig ned og blive væk. Du kan også risikere at de dør relativt hurtigt, hvis ikke de bliver spist med det samme, da de ikke egner sig til det hårde ørkenliv.

Der kan sagtens sættes en ”vand skål” i kassen, men det er vigtigt at den er meget lav, da skorpioner IKKE kan svømme! Skruelåg fra sodavandsflasker egner sig perfekt hertil.

N. whitei egner sig ikke til at blive holdt sammen, så kun en skorpion pr. kasse.
Bundlaget kan være groft sand, og lidt sten for dekoration.

Lys

Skorpioner er ikke glade for lys, da det for dem betyder udtørring og derfor væsketab. Vi anbefaler derfor ikke at der opsættes skarpt lys, hvis du vil gøre dig håb om at se dine dyr. Den lysmængde der er i dit dyrerum, vil være tilstrækkeligt for at de kan skabe en døgnrytme.

Det er også værd at nævne UV belysning, som desværre er populært at belyse skorpionerne med, så de bliver selvlysende. Nogen har sågar installeret det som permanent lys i terrariet eller over deres kasser. Dette kan IKKE anbefales, da flere undersøgelser viser at det faktisk skader skorpionerne på længere sigt og derfor ikke har nogen gavnlig effekt – overhovedet.

Temperatur

Det bedste tip er at prøve at efterligne de temperaturer de har i naturen. Derfor kan det være en fin idé at tjekke nogen af de gennemsnitstemperaturer der ligger online, fra for eksempel Salalah. Denne ligger omkring 27 grader, hvor maj er den varmeste måned og januar er den koldeste med omkring 20 grader.

Fodring

Arten er glad for de fleste insekter i passende størrelse og vores dyr tager alt lige fra fårekyllinger, til voksne dubia kakkerlakker. Man kan fodre 1 gang om ugen, men til tider kan der være perioder på flere måneder hvor de nægter foder. Derfor gør det ikke noget man fodrer lidt oftere, hvis dyrene vil tage foderet.

Opdræt

Det kan anbefales at give dyrene en kølig periode, i henhold til deres naturlige habitats temperaturdyk. Efter denne køleperiode kan man introducere dyrene til hinanden og hvis man er heldig, vil hannen gribe hunnens klør og danse rundt med hende. Selve parringsritualet kan godt tage et par timer og er ganske underholdende. Hvis dyrene derimod begynder at angribe hinanden, bør de separeres igen, da de ellers vil slå hinanden ihjel.

Går parringen godt, vil der gå op til 14 måneder før hunnen vil føde sine unger og de vil kravle op på ryggen af hende.

Ungerne kravler selv af efter 2. hamskifte og de er klar til at blive flyttet hver for sig.

Studier og relevante artikler

https://www.scielo.br/j/jvatitd/a/MKrWkZ7vm3fXJ5vJ3m3MrWm/?lang=en&format=html

En kort artikel der omhandler effekterne, på stik ved blandt andet N. hierichonticus.

FAQ

Må man holde nogen af de meget giftige skorpioner i Danmark?

Nej, det er ikke tilladt at holde arter fra følgende slægter: Leiurus sp., Parabuthus sp., Buthus sp., Androctonus sp., Centruroides sp., Hottentotta sp. og Tityus sp. Vær derfor opmærksom på at undgå disse, hvis du vil ind i hobbyen. De sælges nemlig i stor stil i blandt andet Tyskland. De mange forskellige skorpioner arter kan hurtigt blive forvekslet!

Skriv en kommentar