Har slanger knogler? Svaret vil overraske de fleste

🐍 Har du nogensinde spekuleret på, om slanger egentligt har knogler? Hvis du har det, så er du ikke den eneste. Det er nemlig et meget almindeligt spørgsmål, når det kommer til at vide mere om slanger.

har slanger knogler faa svaret her

Så læs med videre for at få svar på spørgsmålet: Har slanger knogler?

Slanger har masser af knogler

Slanger har rent faktisk masser af knogler, nøjagtigt ligesom mennesket har knogler. Både slanger og mennesker bruger knoglerne til at give kroppen struktur og støtte.

Hvor mange knogler, hver enkelt slange har, afhænger af størrelsen samt arten. De større slanger har nemlig flere knogler.

Et menneske har 206 knogler, mens en slange har mellem 300 og 1.000 knogler. Derfor har slanger en del flere knogler end mennesker.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Slangens skeletopbygning

Slangens skeletopbygning

Står du med et slangeskelet foran dig, kan du se, at det består af en rygsøjle og masser af ribben. Slangen bruger alle sine ryghvirvler, når den skal bevæge sig med sine yndefulde glidende bevægelser.

Slanger har altså rigtig mange små ryghvirvler, som i høj grad hjælper dem med at bevæge sig, vride sig og vende sig. Knoglerne er derfor med til at gøre en slange meget fleksibel. Og det er nøjagtigt ligesom, at menneskets rygsøjle gør mennesket fleksibelt.

Derudover er en slanges skelet helt essentielt i forhold til at skulle holde alle dens indre organer, såsom hjerte, lunge, lever, nyrer, mave og tarm, beskyttet.

I starten af slangens rygsøjle er dens kranie naturligvis placeret. Kraniet består af 10 forskellige knogler, der tilsammen udgør selve kraniet og slangens kæber. Slanger har ingen kindben, hvilket gør, at de har en mund, der er i stand til at gabe over ret store byttedyr.

Hvad består slangeknogler af?

Slangeknogler ligner andre hvirveldyrs knogler i både struktur og sammensætning. Det betyder, at slangeknogler er opbygget af flere forskellige slags væv, der tilsammen udgør knoglernes lette og holdbare struktur.

Slangers knogler består for det meste af proteinet kollagen. Det er kollagen, der giver, knoglerne deres fleksibilitet, hvilket hjælper med at forhindre brud på knoglerne. Ydermere består knoglerne af calciumfosfat, som hærder en slanges knogler.

Alle slanger, uden undtagelser, har knogler

Alle slanger uden undtagelser har knogler

Alle slanger, uden undtagelser, har knogler. I og med at slanger er hvirveldyr og dermed har en hvirvelsøjle, betyder det, at alle slanger har knogler uanset, om de er store eller små. Selv de helt små slanger, der er på størrelse med en regnorm, har bittesmå knogler.

Hvis du undrer dig over, hvorvidt en slange, udover at have knogler, også har brusk, så består dens skeletsystem ligeledes af dette. Brusken er placeret mellem slangens led og sener. Der findes ydermere brusk i dens kranie.

Muligheden for at spise slangeknogler er udelukket

Teknisk set kan du godt spise slangeknogler, og det er egentligt kun fordi, at slangeknogler ikke er giftige. Men som du nok kan forestille dig, smager slangeknogler sandsynligvis ikke særlig godt.

Derudover er slangeknogler meget små og tynde, hvilket har den betydning, at de let kan splintre. Dette kan give dig problemer, hvis de forårsager rifter eller andre skader i din fordøjelseskanal.

FAQ om slanger og knogler

Kan en slange brække en knogle?

På trods af at slanger er ret robuste, så kan de godt brække en knogle. En slange kan have hundredvis af ribben, hvilket er denne type af knogle, som de hyppigst brækker eller beskadiger. Heldigvis er slanger hårdføre, så de heler hurtigt.

Har slanger ben?

Nej, slanger har ikke nogen ben. At være benløs er en af de definerende egenskaber ved slanger. Men for omkring 150 millioner år siden havde de allerførste slanger fire lemmer. Det formodes, at slangerne mistede deres ben på grund af en genetisk mutation.

Andre spændende artikler om slanger: verdens giftigste slanger, køb og salg af slanger og slanger i Danmark

Skriv en kommentar