Leopard Gekko (Eublepharis macularius)

Videnskabeligt navn: Eublepharis macularius

Populærnavn: Leopard gekko

Leopard gekko Eublepharis macularius

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnEublepharis macularius
PopulærnavnLeopardgekko, Leopard Gekko
KlasseKrybdyr
LevestedØrkener og halvørkener i Syd- og Centralasien, primært i Afghanistan, Pakistan, Indien og dele af Iran
Gennemsnitlig levetid6-10 år i vild tilstand, men kan leve op til 15-20 år i fangenskab
FødeInsekter som kakerlakker, græshopper, biller og larver. I fangenskab kan de også fodres med mealworms og andre specialiserede fødekilder
StørrelseTypisk mellem 20-30 cm i længde
StatusIkke betragtet som truet, men bestanden kan påvirkes af habitatødelæggelse i visse områder
Vidste du?Leopardgekkoen er populær i kæledyrsindustrien på grund af dens relative lille størrelse, rolige natur og attraktive mønster. Den er også unik blandt gekkoer, da den har bevægelige øjenlåg.

Udbredelse:

Arten er at finde i Mellemøsten i Afghanistan, Irak, Pakistan, nord vestlige del af Indien, den vestlige del af Nepal og enkelte områder i Iran.

Levetid:

Den generelle levetid for leopardgekkoer er omkring 10-15 år, men der ses mange individer som både lever længere eller kortere. I fangeskab er levetiden som oftest længere. Dog er der mange faktorer der spiller ind, blandt andet hvor mange unger man vælger at lave på sine dyr, da det for hunnerne tager en del energi.

Størrelse:

Leopardgekkoen er en relativt stor gekko, som kan komme op omkring 30 cm for hanner og en smule mindre for hunner. Dog kan en af artens mange morfer ”Super giant” blive en del større og kraftigere.

Parring og æglægning:

Det er som sagt ikke en art som er blevet observeret meget i naturen. Deres ynglebiologi er derfor ikke klarlagt fuldstændig. Vi må dog formode at det foregår som hos mange andre arter fra lignende områder. Dette vil betyde en kølig periode over vinteren, parring om foråret og æglægning sent forår – tidlig sommer.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Som hos andre gekko arter, kan leopardgekkoen lægge op til 4 kuld ud over året, efter det første er lagt i forår – tidlig sommer.

IUCN-status:

På IUCN-listen er E. macularius rangeret som LC – Least concern og er derfor ikke truet. Generelt er der heller ikke et problem med vildtfangede dyr, da der er rigtig mange i fangeskab og arten er nem at yngle på. Desuden er Afghanistan et land, som ikke har stort fokus på deres krybdyr og gekkoerne lever mere eller mindre uforstyrret i stort set hele deres udbredelsesområde.

Udseende og kendetegn:

Gekkoen er nemt genkendelig og har som navnet antyder, leopard lignende pletter på en gul grundfarve. Ser man gekkoen nede fra er den helt hvid på hele undersiden, fra kæbe til halespids. Hovedet er relativt kraftigt og øjnene har en skarp vertikal pupil i dagslys.

Hvis gekkoen er sund og i god stand er halen tyk ved haleroden og smallere ude ved spidsen. Den kan godt fremstå lidt sammentrykt og klodset.

Som ungdyr har gekkoen ikke sine pletter, men er derimod båndet i mørk brun/sort og gul. Uanset alder har gekkoen små knopper langs siden, der giver den et nubret udseende. Derudover har gekkoen et ganske mildt udseende og et næsten hundelignende udtryk.

Levevis:

Selvom det er en enormt populær art i fangeskab, er det ikke en art som er blevet studeret specielt grundigt i naturen. Dette skyldes blandt andet dens ufremkommelige habitater og dels at Afghanistan har en historik med krig, ufremkommeligt terræn og generelt store interne problemer i landet. Derfor er det ikke det oplagte sted at udføre studier af vilde dyr, for vesterlændinge.

Der har dog været nogen optegnelser over deres levevis og vi ved at dyrene er nataktive og lever i meget tørre omgivelser, typisk i eller i nærheden af klipper, som giver gekkoerne mulighed for at gemme sig i sprækker og huler.

Generelt er underlaget sand, grus eller meget hård stenet jord. Vegetationen vil typisk være tørketolerante græsarter eller småbuske. Temperaturen i habitaterne for E. macularius er meget svingende da der i vinterperioden kan være ned til omkring 5 grader og nogen steder frostgrader. Sommerperioden derimod kan være meget varm og komme op på omkring 40 – 50 grader alt efter området. Dette betyder at det er en gekko art som er meget hårdfør, både i forhold til temperatur, men også i forhold til begrænsede fødekilder og adgang til vand.

Fødevalg:

Leopard gekko Eublepharis macularius føde

Da udvalget af byttedyr er begrænset på grund af det hårde klima, jager gekkoen derfor både skorpioner, edderkopper, biller og andre diverse små insekter. Andre mindre øgler er også et potentielt bytte, da dyrene ikke kan tillade sig at være kræsne.

Fjender:

Der forekommer ikke voldsomt meget data over hvor mange forskellige arter der har leopardgekkoen på menuen, men det formodes at både slanger, varaner, ræve og ugler vil være oplagte fjender.

Pasning i fangeskab

Terrariet:

Selvom man ikke vil se gekkoen specielt meget i løbet af dagtimerne, vil den være aktiv om natten. Det er derfor en god idé at opsætte et terrarie, der er så stort som muligt så dyret har mulighed for at udforske terrariet om natten. Som minimum mål på et terrarie til et enkelt individ, anbefaler vi 1 m x 0,5 m i bundareal. Et eventuelt højt terrarie vil ikke gavne, da de ikke vil klatre meget over 20 cm op.

Læs også: Valg af terrarie

Til bundlag kan man med fordel anvende jordblandet sand, grus eller lignende. Selv har vi anvendt gennemskyllet stabilgrus til flere af vores dyr og dette er typisk meget billigt. Hvis man blander jord i skal man huske at det skal have mulighed for at tørre ud inden dyrene flyttes i terrariet, da det ellers hurtigt kan blive meget fugtigt.

Man kan indrette terrariet med forskellige stensætninger og tørre grene, som meget hurtigt kan give et naturligt look og give mulighed for at dyrene kan skjule sig. Husk at placere sten og andet tungt så dyrene ikke kan komme til skade eller blive klemt! Brug eventuelt mørtel eller lim til at fæstne større sten.

Selvom det er en art der lever tørt, bør der være et skjul med fugtig jord eller sphagnum mos i, som kan bruges under hamskifte eller blot hvis dyret har lyst til det. Der skal selvfølgelig også være en vand skål til rådighed.

Læs også: Alt om den farverige tornhaleagame

Lys:

Da gekkoerne gemmer sig i dagtimerne, stiller arten ikke krav til uv belysning, men der bør være lys nok til at dyrene kan skabe sig en døgnrytme.

Temperatur:

Temperaturen i terrariet må gerne ligge omkring 25 som middeltemperatur, men med en varmespot på omkring 35 grader. Nattemperaturen må gerne komme ned omkring 20 grader, så længe dyrene har mulighed for at varme ordentligt op igen om morgenen.

Fodring:

Gekkoerne spiser alle former for insekter de kan overkomme og de er som regel ikke kræsne. Dog vil vi altid anbefale at man fodrer sine insekter godt og grundigt, mindst 24 timer før de bruges som foder. Mange begår fejlen at købe insekter i dyrehandlen og fodre med dem så snart de kommer hjem. Man skal huske at insekterne ikke har fået noget at spise i lang tid og at de derfor bare er tomme skaller, uden særlig meget næring.

Alt efter sæson og aktivitet hos dyrene, kan man fodre voksne hver 2. – 3. dag. Dog anbefales det altid at tjekke dyrets stand og fodre derefter, fremfor et fast skema som dikterer fodring i faste intervaller.

Opdræt:

Det er nok en af de mest opdrættede arter indenfor krybdyr og da de er ganske hårdføre, tillader det også mange nybegyndere i hobbyen at få succes med avl. Når vinteren nærmer sig, kan man stoppe fodringen og gradvist sænke temperaturen til omkring 20 grader. Vær sikker på at gekkoernes maver er tomme, da de ellers ikke kan fordøje! Stop derfor fodring 10 dage inden du sænker temperaturen.

Kølingen kan vare 1,5 – 2 måneder og temperaturen kan derefter hæves igen gradvist. Sørg for at fodre hver dag det næste stykke tid, så dyrene kan genvinde deres kræfter. Det er vigtigt at hunnerne ikke kommer til at mangle energi, når de skal producere æg.

Når hannen introduceres for hunnen, vil han logre med halen og muligvis bide sig fast i nakken på hunnen, hvilket er helt normalt. Efter ca. 20 dage vil hunnen lægge sine æg og man bør sørge for hun har et fugtigt materiale at grave dem ned i.

Det er ganske almindeligt at hunnen lægger 2 – 4 kuld spredt ud over resten af året og det er derfor vigtigt at tilbyde rigeligt med godt opfodrede insekter!

Som det ses hos krokodiller, bestemmer udrugningstemperaturen kønnet på ungerne. Ved 30 grader vil kuldet resultere i et nogenlunde lige antal hanner og hunner. Ved 26 grader vil alle unger blive hunner og ved 32 grader vil alle unger blive hanner.

Leopard gekko Eublepharis macularius æg

Antallet af dage æggene er om at klække, afhænger af temperaturen og der er derfor et stort spænd på ca. 35 – 89 dage.

Når ungerne er klækket, kan de holdes ligesom de voksne. De bør dog fodres hyppigere det første år.

Studier og relevante artikler:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jez.1402650610

Et interessant studie over temperaturreguleringer i forhold til udrugninger af hanner og hunner.

En spændene artikel over habitat variationer i Pakistan – her.

FAQ

Skifter min leopard gekko ham? Jeg kan nemlig ikke finde det i terrariet

Ja E. macularius skifter ham ligesom alle andre gekkoer. For det meste spiser gekkoerne det dog, for ikke at efterlade nogen spor til rovdyr. Det er muligt at gekkoerne også spiser det som ”kost” tilskud, men der er ikke nogen evidens for at det nødvendigvis er rigtigt.

Se også: Fubo Fubo

18 kommentarer til “Leopard Gekko (Eublepharis macularius)”

  • Hej Kasper,

   Til nyklækkede unger kan man egentlig fodre med alle foderinsekter i passende størrelser.
   Der er dog et par ting man bør være opmærksom på.

   Det kan være græshopper, fårekyllinger, voksmøllarver, melorm, små kakerlakker. mulighederne er mange.

   Foderdyrenes tilstand er særligt vigtigt, når det er til fodring af nyklækkede unger, som endnu ikke har opbygget en god mængde muskel og fedt på kroppen. Derfor skal du sørge for at have fodret dine foderdyr godt og grundigt. Gerne et par dage op til de selv skal være foder.
   Det gælder både hvis du køber dine foderdyr og modtager dem med posten eller hvis du henter dem i en butik. Du kan ikke regne med at de har fået noget at spise og heller ikke om det har været ordentligt.

   Vær opmærksom på at alle foderdyr bliver spist inden du fodrer igen. Dette er især hvis du fodrer med fårekyllinger, som kan give skader på dine gekkoer. Fårekyllinger er ret glubske og kan finde på at gnave i dine dyr, hvis der ikke er andet at spise.
   Derudover er der også nogen foderdyr som er nemmere at fodre end andre. Græshopper klarer sig typisk ret dårligt hvis ikke de har MEGET varme (40 grader) og bliver fodret med frisk bredbladet græs dagligt. Så min anbefaling er fårekyllinger som hovedfoder, da de er aktive på samme tid som gekkoerne og ikke graver sig ned, som kakkerlakker. Du kan også fint give et supplement i form af enten melorme eller voksmøllarver, da disse indeholder relativt meget fedt.

   Held og lykke med dine gekkoer.

   Svar
 1. Hej 🙂

  Super god side med massere af information.

  Jeg har hørt at det bedste bundlag til leopard gekkoer er dette såkaldte “top soil” men jeg kan bare ikke finde det nogen som helst steder. Har du et forslag?

  M.V.H
  Marc

  Svar
  • Hej Marc

   Tak for de rosende ord og tak for dit spørgsmål!

   Det giver mig faktisk anledning til at svare på flere ting. Allerførst er ”top soil” faktisk et begreb for det øverste muldlag, man kan grave af jorden. I fagtermer kaldes dette jordlag – A horisonten. Hvis det er noget du har læst i en amerikansk pasningsvejledning, kan det meget vel være det de mener og det er ikke nødvendigvis et produkt man kan købe. Hvis det er, er jeg ikke selv bekendt med det og kan ikke fortælle dig om det er godt eller skidt.

   Jeg kan dog guide dig i retning af en anden form for bundlag, som virker til terrarie såvel som bokshold. Det er både dekorativt, nemt, billigt og naturligt. Det består i al sin enkelhed af groft grus (gerne stabilgrus), blandet med enten sphagnum, muldjord eller kokos humus. Vær opmærksom på ikke at bruge grus som har skarpe sten i, som for eksempel flintgrus! Dette kan skære dyrene. Helt fint sand, som strandsand, kan heller ikke anbefales – de er jo ikke er ørkendyr.

   Det er en god idé at blande produkterne, for at undgå for meget støv. Dog er det helt op til dig, hvad blandingsforholdet skal være. Det kan også sagtens opdeles, så den varme ende af terrariet eller boksen er hovedsageligt grus og sten og den køligere ende er mere jordblandet.

   Som dekoration kan du grave græstuer op og sætte i terrariet, som både er dekorative og hvis placeret rigtigt giver skjul til dyrene, sammen med sten og trærødder.

   Jeg håber dette har besvaret dit spørgsmål.

   Mvh
   Christian

   Svar
  • Hej Susanne

   Tak for det!

   Det kommer lidt an på hvilke foderdyr du bruger og hvad foderstanden er på din gekko.

   Allerførst er det altid anbefalelsesværdigt at variere insektvalget så meget som muligt. Men det vil også være helt okay at holde sig til en insekttype og supplere lidt fra tid til anden og derved varierer det på den måde. Det kunne for eksempel være når der er messer rundt omkring i landet, som giver adgang til et lidt større udvalg end ellers.

   Sørg altid for at foderdyrene bliver godt fodret, så de indeholder godt med næring!

   I forhold til hvor meget du bør fodre, vil jeg først anbefale at du ikke giver din gekko emner, som er for store! Altså emner der er nemme at knase et par gange og sluge, uden den skal kæmpe (for eksempel små fårekyllinger eller helt små græshopper). Dette holder desuden aktiviteten i gang hos din gekko.

   Du kan faktisk fodre indtil du kan se din gekko ”mister interessen”. Det er svært at sætte et præcist antal foderdyr på, da det kan variere af mange årsager.

   Nogen dage bør du også stoppe inden den mister interessen, og så dele fodringen lidt ud over dagen. Det vigtigste er sådan set bare at der ikke løber mange uspiste insekter rundt, sammen med din gekko.

   Når din gekko bliver ældre, kan du sagtens springe 1 dag over ind imellem, for at undgå overvægt. Gekkoen vil bruge halen som fedt depot og dette kan være en indikator, sammen med resten af kroppen, på om du skal skrue lidt op eller ned for fodringerne.

   Vær opmærksom på at der er et højt fedt indhold i melorme og zophobas larver, som ofte er nemt tilgængelige. Man bør derfor ikke have disse som hovedfoder.

   Jeg håber dette har besvaret dit spørgsmål.

   Mvh

   Christian

   Svar
 2. Hej Christian
  Jeg overvejer at komme ind i krybdyrshobbien, og har læst mig frem til at en leopardgekko er en god begynder gekko.

  Er der noget der ofte går galt hos nye krybdyrsejere som man skal være ekstra opmærksom på med leopardgekkoer?

  Og rent økonomisk, hvordan vil det så se ud som “fast udgift”, her tænker jeg udover terrariet, varme og andet der skal på plads inden selve gekkoen kommer hjem?

  På forhånd tak for hjælpen

  Svar
  • Hej Eva

   Velkommen til en spændende verden, som hurtigt kan gribe om sig!

   Du har helt ret i at leopardgekkoen er en god intro art på mange områder. Du skal dog være forberedt på at der ikke vil være specielt meget aktivitet om dagen, da arten er nataktiv. Dette kan for nogen være lidt kedeligt og det vil være ærgerligt, hvis dette skulle fratage dig lysten til at blive i hobbyen. Så derfor vil jeg anbefale at du overvejer om det er okay eller om der nogen af de dagaktive arter som måske vil være mere dig? – Det kunne være nogen af daggekkoerne, Phelsuma sp., nogen af de mindre leguan arter eks. Crotaphytus collaris eller tornhalevaraner, Varanus acanthurus (disse er MEGET aktive og underholdende, men kræver lidt mere plads og spiser meget).

   I forhold til om der er noget særligt der kan gå galt, er et af de største problemer håndtering. Vi skal huske på at dyrene har det allerbedst hvis vi lader dem være i fred. Der sker selvfølgelig ikke noget hvis de bliver håndteret en gang imellem, men det bør ikke være mere end et par gange om ugen og kun i kort tid ad gangen (maks. et par minutter). Dette skyldes både at de kan blive stressede og at de kan blive kolde, hvis ikke der er varmt i rummet.

   Vær også opmærksom på at det er en dyregruppe hvor tingene ikke altid, går så hurtigt, så hvis de f.eks. ligger og hviler sig i mærkelige positioner, skal man ikke blive nervøs. De flytter sig hvis det er ubehageligt for dem og behøver ikke hjælp. Det samme gælder hvis de gemmer sig meget. Det er helt naturligt.

   Udover det du allerede nævner, vil det økonomisk set kun være foderinsekter og foder til insekterne som vil være en fast udgift. Alt efter antal, insektart og forhandler vil det nok ligge et sted omkring 30 – 80 kr. om ugen for insekter, til et enkelt ungdyr.

   Jeg håber du kan bruge mine råd og ellers er du velkommen til at spørge igen.

   Mvh

   Christian

   Svar
  • Hej Vivi,

   Ja, du kan godt fodre dem med bænkebidere du har fundet i naturen.
   Start med en enkelt og se om det vækker interesse hos dit dyr.
   Du kan også købe bænkebidere som tørfoder hos de fleste krybdyr butikker.

   Mvh.

   Svar
 3. Hejsa.
  Jeg er 16, og vil gerne købe en Gekko. I forhold til lys i terrariet, hvilken tid skal det slukke og tænde.

  Hvor kan jeg købe sådan en? 🙂

  Tak på forhånd

  Svar
  • Hej Sille,

   Tak for dit spørgsmål.

   Når man indstiller lys til en leopard gekko, så vil man så vidt muligt prøve at efterligne de naturlige forhold den har i de mellemøstlige dag- og nat mønstre.

   Det vil sige:

   Sommer: 14 timer lys – 10 timer mørke
   Vinter: 12 timer lys – 12 timer mørke.

   Det er en god idé at få en automatisk timer til dine lys, så du ikke behøver tænde og slukke hver dag.

   Svar
 4. Hej

  Min leopard gekko er nu 10 måneder og her den anden dag skiftet den ham og hun har nu ikke ville spise i 2-3 dage det bekymrer mig meget men ved i måske hvorfor??

  Mvh Caroline

  Svar
  • Hej Caroline,

   Det er ikke ualmindeligt, at leopardgekkoer holder op med at spise i en kort periode efter at have hamskifte.

   Dette kan være på grund af stress eller ubehag i forbindelse med udskillelsesprocessen. Det er dog vigtigt at sikre sig, at din gekko ellers er aktiv og sund.

   I mellemtiden kan du forsøge at gøre gekkoens miljø så behageligt som muligt ved at holde terrariet rent, sørge for en skjulboks og sørge for, at temperaturen og fugtighedsniveauet er passende.

   Det er også vigtigt at give din gekko lidt tid og plads til at hvile sig efter hamskiftet.

   Svar
 5. Hejsa. Vi har købt en leopardgekko i søndags. Hun har endnu ikke spist og vi har tænkt at hun lige skulle have lov at falde til i de nye omgivelser. Men nu er vi på 4. dagen og tænker at det måske er for længe uden at spise?
  Terrariet med lys, varme, gemmesteder, sten osv er efter foreskrifterne

  Svar
  • Hej Lena,

   Hej! Det er normalt for en ny leopardgekko at tage et par dage at tilpasse sig til de nye omgivelser, men fire dage uden at spise kan være en grund til bekymring. Der er en række faktorer, der kan påvirke en gekkos appetit, herunder stress, sygdom, fejl i miljøet og mangel på tilstrækkelige fodringstilbud.

   Jeg anbefaler, at du undersøger følgende muligheder:

   Temperatur: Kontroller, at temperaturen i terrariet er inden for det optimale interval for leopardgekkoer, som er mellem 28-32 grader Celsius om dagen og 22-26 grader om natten.

   Belysning: Sørg for, at der er tilstrækkelig naturligt dagslys og at der er en UVB-pære, der simulerer den naturlige sol, så din leopardgekko kan optage D-vitamin.

   Fodring: Tilbyd din leopardgekko en passende diæt, der består af levende eller tørrede insekter, såsom græshopper, tæger og møllarver.

   Hvis du stadig ikke kan få den til at spise herefter, kan du overveje at konsultere en dyrlæge med speciale i krybdyr for en mere specifik diagnose og behandling.

   Svar
 6. Hej
  Vi har 2 leopardgekkoer. En hun og en han. Vi har lige opdaget at hunnen er med æg. Vi er lidt i tvivl om vi skal købe endnu et terrarie til hende og hendes æg/ unger når de klægges eller hvordan vi skal håndtere det.
  Mvh. Pia

  Svar
  • Hej Pia,

   Tillykke med din leopardgekko’s kommende afkom! Det er en spændende tid, men det kræver også lidt ekstra pleje og forberedelse. Her er nogle trin du kan overveje:

   Separat terrarium for æglægning: Det anbefales generelt at have et separat terrarium til rugeprocessen. Dette sikrer, at æggene er i et roligt og sikkert miljø, og mindsker risikoen for at de bliver spist eller forstyrret.

   Separat terrarium for unger: Når ungerne er klækket, er det også en god ide at have et separat terrarium til dem. Ungerne er meget små og skrøbelige, og der er risiko for, at de voksne kan skade dem, enten ved et uheld eller bevidst.

   Held og lykke med dit nye eventyr i leopardgekko-opdræt!

   Svar

Skriv en kommentar