9 super cool ting du skal vide om havskildpadder

Havskildpadder er fascinerende dyr, der er kendetegnet ved at have et langt og strømlinet skjold. En havskildpaddes farve kan være alt lige fra olivengrøn til gul, grønlig/brunlig, rødbrun og sort. Farven afhænger af selve arten.

9 super cool ting du skal vide om havskildpadder

Størrelsen på en havskildpadde kan svinge fra 1 meter og op til 2,5 meter, hvilket også kommer an på arten. Det samme gør sig gældende, når det kommer til vægten. Vægten kan ligge et sted mellem 36 kilo og 900 kilo.

Levealderen for havskildpadder er på mellem 80 og 150 år, og du kan blandt andet støde på dem i Asien, Afrika, Europa og Amerika. Man estimerer, at der findes omkring 300.000 havskildpadder i disse områder. Vandplanter, vandmænd, smådyr og tang er nogle af de ting, som havskildpadder lever af.

Der findes i alt syv havskildpaddearter i verden. Ifølge IUCNs rødliste er seks af disse arter truet. De syv havskildpaddearter er:

  • Den grønne havskildpadde (Chelonia mydas)
  • Uægte karetta (Caretta caretta)
  • Kemps Ridleyskildpadde (Lepidochelys kempii)
  • Olivenfarvet Ridleyskildpadde (Lepidochelys olivacea)
  • Karettehavskildpadden (Eretmochelys imbricata)
  • Den sorte eller østlige Stillehavs grønne skildpadde (Chelonia mydas agassizii)
  • Læderskildpadde (Dermochelys coriacea)

Sjove facts om havskildpadder du måske ikke kender til

Sjove facts om havskildpadder du maaske ikke kender til

Udover at havskildpadderne er fascinerende dyr på mange måder, så er der også en masse sjove facts, som du måske ikke lige kender til. De store skabninger kan helt sikkert godt forbavse dig på andre områder.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

1. Havskildpadder har en fremragende fornemmelse for retning

I og med at havskildpadder har en form for indre kompas, kan de registrere Jordens magnetfelt således, at de kan finde vej fra et sted til et andet. Dette er en yderst nyttig evne at være udstyret med, da havskildpadder altid kan navigere, så de kommer derhen, hvor de gerne vil.

2. Havskildpadder kan ikke trække sig ind i deres skjold som andre skildpadder

Havskildpadder har ikke brug for at beskytte sig selv mod rovdyr i vandet på samme måde, som andre skildpadder har brug for. De kan derfor ikketrække deres svømmefødder tilbage og gemme sig i deres skjold. Deres anatomi gør dem mere adrætte, når de er under vandet. Men til gengæld er de meget mere sårbare, når de er på land for at yngle, lægge æg samt ved udklækningen.

3. Havskildpadder har eksisteret i meget lang tid

Man kan nærmest betegne havskildpadder som oldtidsfund, da de har eksisteret i mange år. Det anslås, at havskildpadderne har været til i mere end 110 millioner år. Det betyder, at de har levet på samme tid som både tyrannosaurus rex og andre arter af dinosaurer.

4. Enkelte arter af havskildpadder synes, at vandmænd er lækre

Læderskildpadden synes eksempelvis, at vandmænd er vildt lækre. De er derfor med til at holde bestanden af vandmænd nede. Det har dog en ulempe at spise vandmænd. Ulempen er, at plastik i havet ofte ligner en vandmand. Det medfører, at skildpaddearterne, der spiser vandmænd, sommetider kommer til at spise plastik, hvilket de kan dø af.

5. Nogle havskildpadder bliver kaldt for havets plæneklipper

Det er ikke alle havskildpaddearter, der er vilde med vandmænd. Den grønne havskildpadde er mere til en plantebaseret kost. Denne art spiser derfor søgræs i stedet for vandmænd. På grund af dette kaldes den grønne havskildpadde for havets plæneklipper. De sørger nemlig for, at søgræsset ikke bliver alt for højt og derved ikke kan skade andre former for havdyr.

6. Havskildpadder kan holde vejret i fem timer i træk under vandet

En havskildpadde vil til enhver tid vinde alle dykkekonkurrencer, hvor det gælder om at holde vejret under vandet i længst tid. Den kan nemlig holde vejret i fem timer i træk under vandet. For at kunne holde vejret så længe sænker en havskildpadde sin puls således, at der er op til ni minutter mellem hvert hjerteslag. Det gør, at skildpadden kan spare på ilten på bedst mulig vis.

7. Havskildpadder ser ikke hunden som sin bedste ven

Rigtig mange mennesker elsker hunde. Men sådan er det ikke for havskildpadder. Og det er ikke kun fordi, at havskildpadder er havdyr, mens hunde mere er landdyr. De er simpelthen bare ikke bedste venner fordi, at hunde har det med at grave havskildpaddernes æg op, der er begravet i sandet.

8. Temperaturen dikterer skildpaddeungernes køn

Det er havskildpadderedens temperatur, som bestemmer, hvilket køn skildpaddeungerne får. Er reden varm, bliver det til hunskildpadder, mens en kold rede fører til hanskildpadder. Derfor bekymrer klimaforandringerne alle, der er vilde med havskildpadder. Klimaforandringerne har nemlig en stor betydning for skildpaddernes reproduktion. For mange hunner og for få hanner kan få deres bestand til at falde drastisk.

9. Havskildpadder lever i over 100 år

De fleste mennesker ved sikkert allerede, at havskildpadder lever i mere end 100 år. Men vidste du også, at det er i nogenlunde samme omfang, at hver hun lægger æg? Ellers ved du nu, at havskildpadder lægger cirka 100 æg på en gang.

Læs også: Skildpadder som kæledyr

Skriv en kommentar