Yemen kamæleon (Chamaeleo calyptratus)

Videnskabeligt navn: Chamaeleo calyptratus

Populærnavn: Yemen kamæleon

Yemen kamæleon - Chamaeleo calyptratus

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnChamaeleo calyptratus
PopulærnavnYemen kamæleon, Veilkamæleon
KlasseKrybdyr
LevestedBjergskråninger og dalområder i Yemen og Saudi-Arabien
Gennemsnitlig levetid5-7 år i fangenskab, vildtlevende individers levetid kan være kortere
FødeInsekter, herunder krikander, græshopper, møl og andre små byttedyr
StørrelseMænd kan nå op til 60 cm i længde, mens kvinder typisk er mindre, omkring 30 cm
StatusIkke truet på en global skala
Vidste du?Yemen kamæleonen kan ændre farve baseret på sin følelsesmæssige tilstand, temperatur og belysning. Farveændringen hjælper dem med at kommunikere med andre kamæleoner og med at regulere deres kropstemperatur.

Denne artikel vil være lidt anderledes, da vi udelukkende vil holde fokus på hvordan man opfylder sin Yemen kamæleons behov i fangeskab. Dette er desværre en art som er misforstået og ofte omtales som en nem begynder øgle.

Derfor vil vi gerne gøre et forsøg, på at vende den tendens og forberede folk på hvad de rent faktisk går ind til, når de anskaffer sig en Yemen kamæleon. Både af hensyn til dyret men også så man får den største fornøjelse ud af at holde disse fantastiske dyr.

Er Yemen kamæleon (C. calyptratus) det rigtige terrariedyr for dig?

Håndtering:

Haandtering yemen kamaeleon

Krybdyr er generelt ikke en dyregruppe som skal håndteres. Dette kan ikke understreges nok, når det kommer til kamæleoner. Nogen vil sandsynligvis argumentere for at deres dyr godt kan lide dem og tillægger dyrene menneskelige følelser, fordi de kravler ud, når terrariet bliver åbnet. Dette er forkert og desværre en udbredt misforståelse. Kamæleoner generelt er derfor ikke dyr du skal anskaffe dig, hvis du har behov for håndtering.

For nogen kan det måske lyde lidt hårdt, men det er af hensyn til dyrene, som i yderste tilfælde vil have en væsentlig kortere levetid, på grund af stress. Rigtig mange Yemen kamæleoner bliver sjældent over 5 år i fangeskab, selvom de burde leve længere.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

De skal holdes enkeltvis:

de skal holdes enkeltvis - yemen kamæleon

Yemen kamæleoner skal holdes solitært helt fra små og bør aldrig holdes sammen med flere af anden eller samme art. Ofte ser man dyrehandlere og lignende steder, have flere kamæleoner sammen, men dette er udelukkende for at spare plads og gavner IKKE dyrene. Det er kun med til at stresse dem og man skal seriøst overveje om det er stedet man skal købe sit dyr, hvis de holdes på denne måde. Det er ikke til at sige hvor længe de kan have gået mange dyr sammen.

Det eneste tidspunkt de skal være sammen, er ved parring.

Det kræver derfor at man er klar på at ofre ekstra plads, til 2 eller flere terrarier, hvis man går med tanken om at have flere kamæleoner.

Placering af terrarie:

Som allerede nævnt er stress en stor ting at tage højde for, når vi har med kamæleoner at gøre. Det er derfor vigtigt at tage højde for placeringen af ens terrarie. Særligt bør man være opmærksom hvis man har hund eller kat og om de kan komme i nærheden af terrariet. Dette er et no go, da de kan finde på at vælte terrariet og generelt vil skræmme kamæleonen. Ligeledes bør terrariet ikke placeres hvor der generelt er meget aktivitet fra børn, hvis man har mange gæster eller ofte går forbi.

Derudover må der ikke kunne stå sol direkte på terrariet, da det kan blive for varmt uden mulighed for at kamæleonen kan flytte sig væk.

Sidst men ikke mindst bør man også indtænke at rummet ens terrarie står i, ikke er for varmt om natten (ikke over 20 grader og gerne ned til 15 grader).

Selvom ovenstående ting måske lyder af meget, vil det for mange egentlig ikke være så slemt at imødekomme, hvis man virkelig ønsker at holde Yemen kamæleoner. Desuden skal man huske på at det netop er for at ens dyr har det så godt som muligt. Hvis ikke man er allerede fra start er indstillet på at det altså kræver lidt forarbejde, er det måske bedst at finde sig en helt anden hobby INDEN man køber nogen dyr.

Det skal dog også siges at hvis man gør lidt ekstra ud af sit terrarie set up og gør hvad man kan for at forbedre betingelserne for sine dyr, så vil det i den grad belønne sig i form af sunde aktive dyr, som er en fornøjelse at studere i terrariet.

Terrariet til din kamæleon:

Mange steder er net terrarier blevet det helt store, indenfor kamæleon hold og det er til dels en god løsning til Yemen kamæleoner. Det er godt fordi det giver anledning til god udluftning og det giver nogen fordele rent praktisk i forhold til vægt og udseende, i forhold til traditionelle terrarier. Det har desværre også nogen ulemper, da det kan være svært at kontrollere temperaturen og fugtigheden. Dog kan man lukke siderne og bagsiden til så det kun er toppen der er ”åben”.

Grunden til ikke at vælge et traditionelt terrarie, er på grund af den, ofte, meget dårlige ventilation. Med net terrariet kan man selv styre hvor meget udluftning man vil have, på baggrund af placeringen af terrariet i det givne lokales klima.

I forhold til størrelsen, kan det aldrig blive for stort. Heller ikke til unger! Det er en myte at unger føler sig bedst til rette i små terrarier og man kan lige så godt lave det store ”voksendyrs set up” fra start.

Hvis der skal sættes et minimum for mål, bør man ikke have sin kamæleon i mindre end 120 H x 90 B x 90 L.

Uanset hvilket terrarie du vælger, bør der være mulighed for at installere en god UV kilde, uden glas imellem.

Indretning:

I forhold til indretning, er det vigtigt at man indretter for kamæleonens skyld og ikke for sin egen. Der bør være forskellige grentykkelser på klatregrenene og der bør ikke bruges plastik eller andet kunstmateriale. Igen indret for dyrets skyld, ikke din egen.

Som hovedregel bør grenene ikke være tyndere, end at kamæleonen kan lukke sin fod uden overlap. Grenene bør dog heller ikke være tykkere end at foden kan nå halvt rundt om grenen.

En god indretning indeholder både tynde, tykke og alt ind imellem. Formålet med de mange forskellige grene er at give kamæleonen adgang til en varmeplads/UV solplads, soveplads, skjul(skyggeplads) og generelt bare gangveje i terrariet. Vi kan selvfølgelig ikke på forhånd sige hvilke steder kamæleonen vil vælge til hvilken aktivitet. Vi kan dog stille forskellige muligheder til rådighed og det er derfor vigtigt at grenene går både lodret, skråt og på tværs helt fra bund til top. Både med ”åbne” og ”beskyttede” områder.

Levende planter er et must og de vil stort set altid trives, da der er masser UV lys til stede i terrariet. Så med vanding og lidt gødning en gang imellem er der ingen undskyldning, for ikke at bruge rigtige planter i stedet for plastik!

Af større planter kan anbefales Ficus sp. Altså stuebirk familien som er let tilgængelige. Der kan også anvendes Hibiscus, som dog er lidt mere sart, men til gengæld blomstrer flot og jævnligt vil blive nippet i af din kamæleon som tilskud af fiber.

Du kan sagtens nøjes med en stor hovedplante som fylder godt i terrariet og et par mindre i bunden, så længe der er mulighed for at flere skjulesteder og ly fra bladene (skyggeplads).

Vanding:

Dette er noget der fylder rigtig meget hos de fleste kamæleonejere og med god ret. Mange anvender drypsystemer eller har et vandingsanlæg kørende i dagtimerne. Folk har typisk lavet disse løsninger i håb om at imødekomme deres dyrs behov og med de bedste hensigter. Det er bestemt heller ikke forkert, men hvis vi vil gøre kamæleonernes forhold så naturtro som muligt, bør vi håndtere det anderledes. I et almindeligt stueterrarie er det ofte fugtigt og varmt om dagen og tørt og varmt om natten. I naturen er det omvendt for Yemen kamæleonen.

For at gøre noget ved dette, kan man installere et tågeanlæg, som kører i 5-6 timer om natten og hæver fugtigheden i terrariet betragteligt. Faktisk kan det stort set ikke blive for fugtigt, så længe det er muligt at tørre terrariet ud om dagen. Dette, hvis udført korrekt, vil kunne dække kamæleonens væske behov fuldstændig.

Det lyder måske utroligt, men det skyldes den høje fugtighed i kombination med en lav nattemperatur (ned til 15 grader), som fortætter vandpartiklerne og danner små dråber, som kamæleonen indånder.

En anbefalelsesværdig metode, hvis man kan tilbyde de kølige nattetemperaturer og mulighed for at tørre terrariet helt ud om dagen!

Lys og varme:

Lys og varme - yemen kamæleon

Som allerede nævnt kræver Yemen kamæleoner lys og helst meget af det.

Det kan anbefales at oplyse terrariet med minimum 2 lyskilder – varmepære og uv lys. Hvis muligt også gerne en ”alm” lampe, hvis terrariet står et mørkt sted.

I forhold til uv og varme, kan det anbefales af kigge nærmere på Arcadia´s lysstofrør og spots. De er god kvalitet og fås i forskellige intensiteter og størrelser alt efter terrarie. Særligt modellen T-5, anbefales af mange, som værende det bedste på markedet.

Temperaturen i terrariet bør være gradueret, så kamæleonen frit kan vælge. Bunden af terrariet må gerne ligge på en 23-24 grader og så ellers et par graders stigning op igennem terrariet. Det bør ikke være varmere end 30 grader, uden for spotten. Lige under spotten må der dog gerne være op mod 37 grader.

Som tidligere nævnt, bør nattetemperaturen komme længere ned end hvad de fleste forestiller sig. Altså under 20 grader og gerne ned til 15, hvis det er muligt.

Fodring:

Det er vigtigt at sørge for at de insekter der fodres med, selv er blevet fodret godt. Ligesom hos mennesker spiller kosten en stor rolle i sundhed. Man kan sagtens have et hovedfoder, for eksempel fårekyllinger eller kakkerlakker, men det giver god mening at variere det af og til. Særligt til unger eller ungdyr kan spyfluer være en snack, som kræver lidt arbejde at fange.

Der er dog ikke nogen insekter som ikke dur, så længe de bare er blevet fodret godt. Unger og ungdyr kan sagtens fodres hver dag, mængden afhænger dog af foderemnet – en græshoppe fylder væsentlig mere en 4 fluer!

Med voksne kan fodring holdes til hver 2-3. dag og en gang imellem må der godt gå længere. En fodring vil typisk være omkring 2-6 emner, men igen bør man tænke over størrelsen og massen på det man fodrer med.

Studier og relevante artikler:

Når det kommer til Yemen kamæleoner og kamæleoner generelt er nedenstående side nok det bedste sted at søge information! Både for nybegynderen og den erfarne.

http://kamaeleoner.dk/

FAQ:

Skifter kamæleoner farve for at falde i med omgivelserne?

Dette er nok en af de største myter om kamæleoner. Deres farveskift er ikke så voldsom som det ofte bliver portrætteret og det er, med få undtagelser, knap så farverigt. Typisk er det nuancer der ændrer sig og det kan skyldes mange ting. Tit er det afhængig af temperatur, humør, kurmageri, graviditet eller som advarsel.

Skriv en kommentar