Guide til pasning af sumpskildpadde

🐢 Den komplette pasningsvejledning til sumpskildpadde, hvor vi kommer ind på alt du skal vide.

Guide til pasning af sumpskildpadde

Hurtigt overblik
PopulærnavnSumpskildpadde
KlasseKrybdyr
LevestedFerskvandsområder som sumpe, damme, søer, langsomme floder i mange dele af verden
Gennemsnitlig levetidVarierer efter arten, men kan være fra 20-50 år eller mere
FødeVarierer efter art. Nogle er hovedsageligt herbivore, mens andre er omnivore med en diæt, der omfatter vandplanter, små fisk, insekter, snegle, og nogle gange dødt organisk materiale
StørrelseTypisk mellem 10-30 cm i skallens længde, afhængig af arten
StatusMange arter af sumpskildpadder er truet eller i fare, ofte på grund af habitatdestruktion, forurening og indfangning til kæledyrshandelen
Vidste du?Mange sumpskildpadder kan trække deres hoveder ind i deres skaller som et forsvar mod rovdyr. De har også en flad, strømlinet skallform, der hjælper dem med at svømme effektivt.

Sumpskildpadder lever primært på landjorden i områder, hvor de kan opholde sig i og omkring vand. Der findes adskillige arter af sumpskildpadder, og de lever vildt i naturen i områder med et varmt klima.

Dog kan du også have en sumpskildpadde som kæledyr. Men inden du forpligter dig til dette, skal du tænke dig godt om. Disse skildpadder er nemlig ikke helt nemme at have som kæledyr. Det er en langsigtet forpligtelse, da de typisk lever i mange år. Derudover kan det være svært at få det rigtige miljø.

Læs også: skildpadder som kæledyr

Men det betyder ikke, at det er umuligt at have en sumpskildpadde som kæledyr. Rent faktisk har sumpskildpadder en tendens til at være interessante kæledyr med en karakteristisk personlighed. Overvejer du at anskaffe dig en sumpskildpadde, finder du en pasningsguide her.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Generelt om sumpskildpadder som kæledyr

En sumpskildpadde betragtes ikke som værende et egnet kæledyr til små børn eller til nye kæledyrsejere. Dette skyldes skildpaddens komplekse plejebehov samt dens modtagelighed for stress, hvilket i høj grad kan påvirke en skildpaddes helbred.

Du skal forvente at rengøre og vedligeholde skildpaddens terrarie eller akvarie dagligt, da det hele tiden skal holdes rent. Hver dag bør du skifte en tredjedel af vandet samt fjerne diverse foderrester, der er blevet gamle. Tilslutter du et filter til terrariet eller akvariet, skal du bare skifte vandet en enkelt gang om ugen. Sørg for at dit filter hele tiden er rent.

Ydermere skal du fodre din skildpadde hver dag eller hver anden dag. Sumpskildpadder foretrækker konsistens i deres omgivelser, og som regel bryder de sig ikke om at blive håndteret af mennesker.

Normalt bider en sumpskildpadde ikke, men det kan ske på grund af angst eller stress. Når først en sumpskildpadde falder godt til, vil den ofte lære at genkende dens ejer.

Indretning af sumpskildpaddens terrarie eller akvarie

Indretning af sumpskildpaddens terrarie eller akvarie

Har du en sumpskildpadde som kæledyr, skal den holdes i et terrarie eller akvarie med en landdel, der optager omkring en fjerdedel af pladsen. Landdelen skal have en stor nok størrelse til, at der er plads til skildpadden.

Hvis du har en hunskildpadde, skal du være opmærksom på, at det skal være muligt for hende at grave sine æg ned på landdelen. Resten af pladsen i akvariet eller terrariet skal fyldes med vand. Det er alfa og omega, at indretningen både er forsynet med land og vand.

Der skal være god mulighed for, at din skildpadde kan svømme rundt. Det vil sige, at du skal fylde terrariet eller akvariet op med cirka to tredjedele vand. Bundlaget kan være groft akvariegrus. Desuden er det en fordel, at akvariet eller terrariet har en pumpe, da sumpskildpadder er kendt for at svine en del.

Temperatur i sumpskildpaddens akvarie eller terrarie

I dit akvarie eller terrarie bør grundtemperaturen være på cirka 25 grader. Denne kan du opnå med hjælp fra en varmekolbe, som du placerer i vandet. Det er vigtigt, at skildpadden ikke kan komme til denne koble, så den brænder sig. Du skal derfor sørge for at afskærme den på en sikker måde.

Derudover skal du sikre, at sumpskildpadden har en lokal varmeplade på landdelen med en temperatur på cirka 35 grader.

Lys i sumpskildpaddens akvarie eller terrarie

Sumpskildpadder har brug for to forskellige former for lys. Den ene form er UVA-lys eller infrarødt lys, som afgiver varme over landdelen. Den anden form for lys er UVB-lys (kunstigt sollys), der skal placeres over landdelen.

Lyset er ikke bare vigtigt for, at du kan se din skildpadde. Rent faktisk er lyset vigtigt for skildpaddens trivsel. Uden den rigtige belysning vil din skildpadde blive syg og til sidst ende med at dø.

Ligesom mennesker har sumpskildpadder brug for nat og dag. Uden en døgnrytme med både nat og dag vil det påvirke skildpadden negativt. Du bør lade UVB-lyset være tændt i omkring 12 timer i døgnet. Herefter skal du slukke lyset. Læs vores valg af terrarie guide her

Fugtighed og bundlag

En sumpskildpadde foretrækker en luftfugtighed på omkring 60 %. Det kan du sikre på flere måder såsom ved at bruge et bundlag, der holder på en del fugt. Når det kommer til bundlag, kan du benytte groft akvariegrus, sand eller ingenting.

Det er op til dig, om du vælger det ene eller det andet. Har du et terrarie eller akvarie uden et bundlag, vil det gøre rengøringen nemmere. Men det er bare en smule sjovere, når der er et bundlag.

Se også: 9 super cool ting du skal vide om havskildpadder

Desuden er det en god idé at placere flere store sten og trærødder rundt omkring i vandet til at danne mindre øer.

Fodring af en sumpskildpadde

I og med at sumpskildpadder er altædende, har du brug for en varieret kost. Du kan tilbyde din skildpadde forskellige former for fødevarer. Det kan eksempelvis være:

  • Regnorme
  • Bænkebidere
  • Rejer
  • Friske grøntsager
  • Frugt
  • Snegle med hus
  • Muslinger
  • Hele småfisk
  • Almindelige akvarieplanter
  • M.m.

Placér maden på en tallerken eller en anden overflade for at forhindre, at skildpadden indtager noget fra bundlaget. Voksne skildpadder fodres i gennemsnit hver anden dag, mens unger fodres hver dag.

Derudover er det vigtigt, at du sikrer, at skildpadden har adgang til rent vand i et lille fad eller i en lille skål. En sumpskildpadde har ligeledes brug for, at du supplerer foderet med et tilskud kalk, det er med til at opbygge skjoldet. Du kan købe kalktilskud i pulverform eller fodre din skildpadde med snegle med hus. Desuden er det en god idé at give din skildpadde diverse vitaminer.

Helbredsproblemer for sumpskildpadder

Den mest alvorlige lidelse blandt mange skildpadder er metabolisk knoglesygdom på grund af utilstrækkelig eksponering for UVB-lys. Denne smertefulde tilstand kan føre til svækkede knogler og død.

Luftvejsinfektioner er også almindelige blandt sumpskildpadder. Sumpskildpadder kan ydermere få parasitære sygdomme. Dette er blot nogle af de sygdomme, som kan ramme en sumpskildpadde.

For at forebygge at din skildpadde bliver ramt af sygdom, skal du sørge for en god hygiejne i terrariet og akvariet. Så derfor skal du huske at rengøre det og holde det så rent, som du overhovedet kan. Hvis du mener, at der er noget galt med din skildpadde, så kontakt en dyrlæge.

TEGN PÅ EN SUND OG RASK SKILDPADDETEGN PÅ EN SYG SKILDPADDE
Aktiv og opmærksomFlåd fra øjne og næsebor
Hurtig til at trække lemmer tilbage, hvis den bliver forskrækketSlæber sit skjold
Den skal føles tungFøles let i vægt (som om at skjoldet er tomt)
Klare øjne og næsebor samt et stærkt og hårdt skjoldOverdreven mundslim


FAQ

Hvor lang tid lever en sumpskildpadde?

Sumpskildpadder kan blive ret gamle. Det siges, at de lever mellem 20 og 40 år og sommetider endda længere.

Hvad må sumpskildpadder spise?

Sumpskildpadder er altædende og må spise alt lige fra snegle med hus til regnorme, diverse frugter og grøntsager og så videre.

Hvor stor er en sumpskildpadde?

De fleste sumpskildpadder har en størrelse, der gennemsnitligt er på mellem 10 til 18 centimeter.

Kan sumpskildpadder leve i Danmark?

Generelt lever sumpskildpadder mere syd for Danmark, men man har fundet ud af, at de godt kan yngle her i landet. Dog ved man ikke, om det er muligt for skildpadden at opretholde en bestand. Du kan naturligvis have en sumpskildpadde som kæledyr, hvis du ønsker det.

Skriv en kommentar