Giant Spiny Assassin Bug (Psytalla Horrida)

Videnskabeligt navn: Psytalla Horrida

Populær navn: Giant Spiny Assassin Bug

Psytalla Horrida1

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnPsytalla horrida
PopulærnavnGiant Spiny Assassin Bug
KlasseInsekter
LevestedTropiske skove i Afrika
Gennemsnitlig levetidTypisk omkring 2 år, men kan variere baseret på forholdene
FødeAndre insekter, som den jagter aktivt og stikker med sin snabel for at indsprøjte enzymer, der nedbryder byttet indefra
StørrelseOp til 3-5 cm i længde
StatusLC – Least concern og er derfor ikke truet
Vidste du?“Assassin bugs” får deres navn fra deres effektive jagtmetode, hvor de lynhurtigt stikker deres bytte. De kan levere et smertefuldt stik til mennesker, hvis de håndteres eller trues.

Udbredelse:

Arten er udbredt i Vest Afrika i varme og fugtige områder fra Tonga til Cameroon.

Levetid:

Levetiden kan svinge lidt alt efter hvordan de holdes, men omkring 2 år i gennemsnit er tilfældet for de fleste.

Størrelse:

Det er en af de største rov tæger, både i fangeskab og i naturen og de når en imponerende størrelse, af cirka 5 centimeter fra snabel til vingespids.

Parring og æglægning:

Da det er en tropisk art, foregår parringscyklussen efter hvornår regntiden ligger i naturen. I fangeskab er dyrene dog mindre sæsonpåvirkede. Tægerne er gravide i op til et par uger, alt efter temperaturen og de lægger derefter omkring 50 – 80 æg et passende fugtigt sted i jorden. Efter et par måneder vil de små tæger klække og klatre op i de nærmeste beskyttende omgivelser.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

IUCN-status:

På IUCN-listen er P. horrida rangeret som LC – Least concern og er derfor ikke truet. Selvom eksotiske insekter er blevet væsentlig mere populære de seneste par år, har det heldigvis ikke haft indflydelse på bestanden af denne art i naturen.

Flere LC IUCN krypdyr: Hugormen

Udseende og kendetegn:

Tægen er smuk sort og rød/orange, og man er ikke i tvivl om at det er en art man skal holde fingrene fra. Som ungdyr er bagkroppen lysende rød, med sort hoved og forkrop. Benene er næsten selvlysende orange og meget iøjnefaldende. Som ungdyr har arten meget små pigge på krop og bagkrop, som bliver større og kraftigere for hvert hamskifte.

I takt med at tægen skifter ham bliver farverne på benene lidt mørkere og bagkroppen bliver helt lak sort, med orange spots på kanten. I det sidste stadie udvikler tægen vinger som er sorte med kraftige røde markeringer. Selvom arten har vinger, bruger de dem ikke til at flyve.

Deres hoveder er smalle og spinkelt opbygget med en snabel, som indeholder en giftbrod der bruges til at fange deres bytte.

På billedet ses en ny skiftet voksen tæge, som ikke er hærdet endnu.

Giant spiny assassin bug Psytalla Horrida

Gift

Inden man anskaffer sig arten, skal man vide at den ikke egner sig til at blive håndteret. De har et særdeles smertefuldt stik og er i stand til at sprøjte med en mild syre, som man ikke skal have i øjnene eller på huden. Selvom de er ganske rolige, bør man alligevel ikke tage chancen. Brug derfor altid en lille bøtte eller lignende, hvis du skal flytte dine dyr.

Levevis:

Det er hovedsageligt en skumrings og nataktiv art, som bruger meget tid på at sidde på rådne træstammer og ofte på skyggesiden, i dagtimerne. On natten vil de patruljere rundt på og omkring deres gemmested, i jagten på forbipasserende insekter som de kan overmande. Skulle der forvilde sig et uheldigt bytte i nærheden af en tæge i dagtimerne, vil det sandsynligvis også blive nedlagt.

Et sjovt aspekt er dog at selvom tægerne er grådige spisere, vil de ofte lade unger og ungdyr spise med, når der bliver fanget bytte. De lever også i grupper i naturen og bliver hurtigt til mange, når først de er etableret et nyt sted.

Fødevalg:

De vil overmande alt hvad de kan af forskellige slags insekter i naturen. Det er ikke kendt at de vil jage hinanden.

Fjender:

Tægerne har ikke umiddelbart nogen naturlige fjender, da de er giftige og udstråler det i deres farver.

Pasning i fangeskab:

Terrariet:

Det er en art som gerne vil sidde på barkstykker og større grene, som er store nok til at de kan sidde på skyggesiden og være skjult. Med en gruppe på 5 – 10 dyr, kan man sagtens gøre brug af et terrarie med målene H 30 x L 30 x B 30 eller H 45 x L x 30 x B 30. Dette giver muligheder for at placere barkstykker på skrå i terrariet, som dyrene kan sidde på. Selvom arten kan leve i kolonier, kræver det alligevel at hvert dyr kan sidde nogenlunde uforstyrret i skjul. Dette er værd at huske, da ens koloni hurtigt bliver stor, når først man har flere voksne dyr.

Bundlaget kan sagtens laves bioaktivt, med en blanding af muld, kokos, bark, sand og sphagnum mos. Det er en god idé at holde et hjørne fugtigt, ved at vande det 1 gang om ugen. Dette er for at hæve fugtigheden i terrariet og så dyrene har mulighed for selv at vælge hvor de vil opholde sig. Fugtigheden bør ligge omkring 65-75 %, men de kan sagtens tolerere at den er lavere.

Psytalla Horrida

Der kan med fordel sættes planter i terrariet, for at give lidt liv. Tægerne vil ikke ødelægge dem, selvom det er små og skrøbelige planter man vælger. Det kunne blandt andet være Pletter i luften (Muehlenbeckia complexa).

Lys:

UV-lys er ikke nødvendigt, men hvis man har planter i terrariet, vil disse sætte pris på det. Dyrene bør dog have lys nok til at kunne skabe en døgnrytme.

Temperatur:

De holdes optimalt ved temperaturer mellem 24 – 28 grader. Der må gerne være en forskel på dag og nattemperaturen på et par grader, men det bør ikke være lavere en 22. En varmespot er ikke nødvendig.

Fodring:

Alle insekter i passende størrelser. Alt efter ens terrarie-setup, vil nogen foderdyr nok fungere bedre end andre. Selv bruger vi mest fårekyllinger, da de ikke graver sig ned og er aktive på samme tidspunkt som tægerne.

Opdræt:

Når man har voksne tæger, vil de begynde at parre sig når de er klar til det. Det eneste man skal være opmærksom på, er at de har et sted at lægge deres æg. Her er det vigtigt at man har en fugtig del af terrariet, som aldrig tørrer ud. Herefter handler det blot om at være tålmodig og være opmærksom på også at fodre med små emner, når de små tæger på et tidspunkt klækker. Det er ikke sikkert de udelukkende vil spise med hos de vokse.

Det er en super underholdende art, som kan bestilles med posten.

Studier og relevante artikler:

http://www.smallexoticfarm.ie/product/horrid-king-assassin-bug-psytalla-horrida/

FAQ

Hvordan spiser Psytalla Horrida når de kun har en snabel?

Psytalla Horrida spiser på samme måde som edderkopper gør det, suger tægerne deres bytte tom for indmad. Det resterende kitin skelet, smider tægerne væk, når de er færdige.

Skriv en kommentar