Æskulapsnog: Europas Længste Slange

Videnskabeligt navn: Zamenis longissimus (tidligere Elaphe longissima)

Populærnavn: Æskulapsnog

Æskulapsnog - Europas Længste Slange

Æskulapsnogen (Zamenis longissimus, tidligere Elaphe longissima) er en fascinerende skabning, der er kendt for sin imponerende størrelse og unikke historie.

Denne artikel vil dykke ned i detaljerne om denne imponerede slange, der engang var almindelig i Danmark.

Tabel: Videnskabelig Klassifikation af Æskulapsnog

KategoriKlassifikation
DomæneEukaryota
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
UnderrækkeVertebrata
KlasseReptilia
OrdenSquamata
UnderordenSerpentes
FamilieColubridae
UnderfamilieColubrinae
SlægtZamenis
ArtZ. longissimus

Bevaringsstatus

Æskulapsnogen er klassificeret som “Ikke truet” ifølge IUCN’s Rødliste (version 3.1). Dette betyder, at arten i øjeblikket ikke anses for at være i fare for udryddelse. Denne status er baseret på en vurdering af artens udbredelse, befolkningstæthed, og trusler mod dens overlevelse. Selvom denne status er betryggende, er det vigtigt at fortsætte med at overvåge og beskytte arten for at sikre dens fortsatte overlevelse.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Beskrivelse og Udseende

Æskulapsnogen er Europas længste slangeart. Den opnår typisk en længde mellem 100 og 150 cm, men kan blive op til 200 cm lang. Hunnerne er generelt større end hannerne. Æskulapsnogen har et forholdsvis lille hoved i forhold til sin størrelse, men en lang kegleformet hale, der udgør omkring 20 procent af dens fulde kropslængde.

Farven hos æskulapsnogen kan variere en del fra individ til individ. Ryggen kan være olivenfarvet, gråbrun, gulbrun eller en blanding af disse farver.

De fleste af dens skæl er kantet med lyse striber. Æskulapsnogen har ofte et par gullige pletter på hver side af nakken. Øjnene har runde pupiller med rødgul iris. Desuden har æskulapsnogen som regel en mørk stribe, der løber fra øjet ned til mundvigen.

Historie og Symbolik

Æskulapsnogen har en interessant historie, der strækker sig tusinder af år tilbage. Symbolet for lægekunst er en slange, der snor sig op ad en stav – denne slange er en æskulapsnog, og staven kaldes naturligt nok for æskulapstaven. Den menes at have været symbolet for lægekunst i over 3000 år. Æskulapstaven blev brugt af den mest berømte græske lægegud, Asklepios.

Udbredelse og Habitat

Æskulapsnogen findes i Europa. Den er tidligere forekommet i Danmark, men gør det formodentlig ikke længere. Sidste rapporterede fund i Danmark er fra 1910. Æskulapsnogen er en klatresnog; på dansk kaldes den ofte for hasselsnog.

Relateret: Almindelig snog, kornsnog og grøn rottesnog

I Spanien findes den i områder som Santander, Baskerlandet, Navarre, Huesca, Lérida, Barcelona og Gerona. Den lever i løvfældende skove og enge mellem fyrreskove og egeskove, mens den i Catalonien kan findes i bøg- og egeområder. Generelt kan den lide solen, men undgår overdreven varme, og i syden kan den findes på mere fugtige steder end andre steder.

Føde og Adfærd

Æskulapsnogen er en diurnal (aktiv om dagen) og crepuskulær (aktiv ved daggry/skumring) skabning. Den er mindre aggressiv og mere rolig end mange andre slangearter. Selvom den ikke er en træslange, er den en god klatrer. Æskulapsnogen er kendt for at have en usædvanlig høj metabolisme for en slange, da den i sommermånederne kan spise så ofte som hver tredje dag.

Æskulapsnogen er en typisk rottesnog, der lever af små pattedyr fra mus og muldvarpe op til størrelsen af egern, fugle og firben. De unge starter normalt med små firben.

Rapporter fra Reptilias læsere

Den 13/07/2023 modtog vi denne rapport om en læser der mener at have set en undsluppet Æskulapsnog:

Emnet lød: Kan du hjælpe med at identificere denne slange

“Hej Kristian. Jeg har observeret denne slange i Vig, Odsherred i sidste uge. Kan du hjælpe med at identificere den? Ca. 1,5 meter lang. Tror at den er undsluppet. Har spurgt på Naturbasen.dk hvor man ikke mener at det er en Æskulapsnog (undsluppet).Hoved ses øverst med venstre øje synligt og en lys plet i venstre side af nakken.”

Med Venlig Hilsen, Morten

Billede:

Aeskulapsnog undsluppet i Danmark 1

Opsummering

Æskulapsnogen er en imponerede slange, der er kendt for sin størrelse, sin historie og sin rolle i lægekunsten. Selvom den ikke længere findes i Danmark, fortsætter den med at fascinere og inspirere mennesker over hele Europa.

Med sin unikke adfærd, smukke farver og imponerende størrelse er æskulapsnogen virkelig en slange, der fortjener vores beundring og respekt.

Referencer

Skriv en kommentar