Grøn Rottesnog (Gonyosoma Prasina)

Videnskabeligt navn: Gonyosoma prasina

Populærnavn: Green rat snake, Green bush rat snake, Green trinklet snake

Gonyosoma prasina - grøn rottesnog

Hurtigt overblik
Videnskabeligt navnGonyosoma prasina
PopulærnavnGrøn Rottesnog
KlasseKrybdyr
LevestedTropiske skove i Sydøstasien, herunder Thailand, Malaysia og Indonesien
Gennemsnitlig levetid10-15 år i fangenskab, men vildtlevende individers levetid kan være kortere
FødePrimært fugle og små pattedyr, men kan også inkludere andre krybdyr
StørrelseTypisk mellem 1,5-2 meter i længde
StatusLC – Least concern og er derfor ikke truet
Vidste du?Grøn Rottesnog er kendt for sin smukke grønne farvning, som hjælper den med at blende ind i dens skovomgivelser. På trods af sit navn jager den ikke primært rotter, men navnet “rottesnog” er en generel betegnelse, der anvendes for mange snogearter, der kan inkludere gnavere i deres kost.

Udbredelse:

Arten er at finde flere steder i Asien herunder – Indien, Myanmar, det nordlige Thailand, vestlige Malaysia, Vietnam, Laos og dele af Kina såsom Yunnan og Hainan. En stor del af de dyr der oprindeligt blev importeret, kom fra Vietnams Tam Dao provins.

Levetid:

Arten kan sagtens blive omkring 15 år og sagtens endnu ældre. Vores egne dyr er omkring 16-17 år og de lever i bedste velgående.

Størrelse:

Det er en relativt lille snog, som bliver omkring 1.2 m og sjældent meget større. Det er desuden også en ganske elegant og hurtig slange, som er tilpasset et liv i mindre træer og buske. Hunner vil generelt blive lidt kraftigere og større end hanner.

Parring og æglægning:

G. prasina er ovipar (æglæggende). Da arten forekommer i kølige tropiske områder, begynder parringssæsonen i takt med den øgede mængde nedbør og et mindre fald i temperatur i efteråret og vinteren. I nogen af udbredelsesområderne forløber parringen helt indtil marts og starter ofte omkring september.

🦎 GRATIS E-BOG OM AT PASSE KRYBDYR
Download vores gratis e-bog på 7 kapitler fordelt udover 20 sider. Her får du en læsevenlig bog, med alt det du skal vide om at have et krybdyr.

Når parringen har fundet sted, vil hunnen lægge omkring 5 – 11 æg efter ca. 50 – 65 dage, et varmt og fugtigt sted. Alt efter udbredelsesområdet og stedet hvor æggende er blevet lagt, vil de klække efter ca. 70 dage.

Relateret: Alt om den danske Snog – Natrix Natrix

IUCN – status

På IUCN-listen er G. prasina rangeret som LC – Least concern og er derfor ikke truet på nuværende tidspunkt.

Udseende og kendetegn:

Arten er som udgangspunkt kraftig lys grøn, med sorte og hvide linjer imellem skællende, som giver et unikt udseende. Nogen individer kan også have mindre hvide pletter imellem deres skæl.

Det er dog heller ikke usædvanligt at finde dyr som er blålige eller stålgrå og nogen endda helt blå.

Uanset om dyrene er grønne eller blå, er undersiden altid en nuance lysere. Selve hovedet er altid en nuance mørkere end resten af kroppen. Nuanceforskellen fra side til bug kan gå helt over i hvid. Den starter ved kæben og løber langs hele kroppen og adskiller under og overside på slangen.

Øjnene er blålige og den store runde pupil vidner om at arten er dagaktiv. Dette er man heller ikke i tvivl om, da de er meget aktive hele dagen igennem.

Se også: Info om Kornsnogen

Levevis:

Det er som tidligere nævnt en dagaktiv art, som bruger meget tid i mindre træer og større og mindre buskadser. De er relativt sky og vil hurtigt forsvinde hvis de bliver forstyrret. Klimaet de lever i, er generelt ret fugtigt. Dog er det samtidig en art som ikke bryder sig om specielt høje varmegrader, hverken om dagen eller natten. De findes i højder fra omkring 500 – 2000 meter over havniveau og ofte i skovlysninger og udkanten af skovområder.

Fødevalg:

Slangerne er ikke specielt kræsne og vil spise både gnavere, småfugle og øgler. Unger vil muligvis fange insekter, da arten som ungdyr, er relativt lille.  Det er ikke observeret at andre slanger er på menuen og heller ikke et kendt problem i fangeskab.

Fjender:

I og med det er en ganske lille slange, vil der være mange fjender som blandt andet inkluderer de fleste øgler, fugle, mindre pattedyr og andre slanger. Det er heller ikke utænkeligt at nogen insekter også kunne være en potentiel fjende. Eksempelvis større edderkopper.

Pasning i fangeskab:

Terrariet:

Til denne art er det absolut anbefalelsesværdigt at lave et stort velbeplantet terrarie, så man rigtig kan få glæde af sine dyr. En af de nok største fordele ved denne art, er at dyrene ikke har store tunge kroppe. Det betyder at de ikke er destruktive overfor planter eller anden indretning og faktisk kan man bruge grene i terrariet, som ikke er meget tykkere end en blyant. Selvom det lyder vildt, vil dyrene vil stadig kunne gøre brug af dem.

Målene for terrariet, kommer helt an på hvor meget plads den enkelte person vil bruge. Med lige netop denne art, vil man opleve at de bruger HELE terrariet aktivt. Det er dog stadig vigtigt at dyrene har mulighed for at gemme sig helt og gerne i forskellige niveauer i terrariet.

Vi har vores voksne par gående i 1,2m L x 0,6m H x 0,6m D. Rent personligt mener vi ikke det bør være mindre, da vi kan se hvor meget dyrene faktisk bruger pladsen.

Der bør selvfølgelig altid være en vandskål til rådighed, som er stor nok til at dyrene kan være neddykkede, i tilfælde af for høje temperaturer.

Bundlaget kan bestå af pottemuld blandet med visne blade og smågrene, som både give et naturligt look og som er med til at holde på fugtigheden.

Lys:

Da der er tale om dagaktive dyr, vil vi anbefale at der både en mild varmespot og UVA og UVB-lys i terrariet.

Slange, snog, gonyosoma prasina, spiser mus

Temperatur:

Som nævnt tidligere er det en art som skal holdes køligt. En dagtemperatur på omkring 24, med en spot op til 27 grader vil være passende. Den generelle temperatur bør ikke overstige 27 grader. Hvis dette sker, vil dyrene sandsynligvis grave sig ned i bunden, eller lægge sig i vandskålen for at køle ned. Vær opmærksom på dette! Nattemperaturen må gerne komme ned omkring 17 – 20 grader.

Fodring:

Der kan fint fodres med mus i forskellige størrelser hele dyrets liv igennem. For unger kan der fodres hver 5. – 7. dag og voksne kan fodres hver 7. – 10. dag. Vær dog opmærksom på at artens metabolisme fungerer lidt langsommere, grundet temperaturerne. Derfor er det vigtigt ikke at overfodre og sikre sig at ens dyr kommer af med afføring med jævne mellemrum, imellem fodringerne. På billedet ses vores voksne han, i gang med en mellemstor mus.

Opdræt:

Det anbefales kun at have 1 enkelt han pr terrarie, da der vil forekomme kampe. Men der kan sagtens være flere hunner til en han. For at starte avlssæsonen, er det en god idé at køle dyrene 1 – 2 måneder ved omkring 16 – 20 grader. Vær sikker på ikke at fodre lige op til en køling, da dyrenes fordøjelse ikke foregår særlig effektivt ved så lave temperaturer. Efter kølingen bør man fodre kraftigt igen, så hunnen har noget at stå imod med når hun skal lægge æg. Parringen bør ske af sig selv enten i løbet af den kølige periode, hvis dyrene holdes sammen eller lige efter sammensætning. Efter ca. 55 dage, vil hunnen så lægge et sted imellem 5 – 11 æg, som kan udruges ved omkring 26 grader. Det vil ved denne temperatur tage omkring 70 dage.

Studier og relevante artikler:

https://reptile-database.reptarium.cz/species?genus=Gonyosoma&species=prasinum

En side der giver indblik i hvordan taxonomien for arten har udviklet sig igennem årene.

FAQ

Er grøn rottesnog giftig?

Nej. Selvom man skulle tro at den var giftig, er det altså ikke tilfældet. Gonyosoma sp. er alle ugiftige og høre under kategorien rottesnoge. Slangen kan dog stadig bide og har mange små tænder, som kan afsætte et lille bidemærke. Det er dog på ingen måde slemt og det kan tages som en oplevelse, i stedet for skrækscenarie.

4 kommentarer til “Grøn Rottesnog (Gonyosoma Prasina)”

 1. Tror lige jeg har set en Grøn Rottesnog.
  Vil sige at den var knap en meter lang, flot lysegrøn med 2 gule pletter lige bagved hovedet som den danske sorte snog også har.
  Opservationssted lidt Nord for Pachim i Tyskland. Men det er da vist ikke dens normale levested, er det…??
  Jeg ved ikke meget om slanger, og jeg har ikke set sådan en før, så min sparsomme viden kommer fra Google.

  Svar
  • Hej Finn,

   Det lyder spændende – nåede du at tage et billede af den som du kan sende til mig? Det er ikke et normalt levested for grøn rottesnog, nej, så hvis det virkelige er sådan en du har set er det nok en der er sluppet fri et sted fra.

   Mvh.

   Svar
 2. Hej Christian

  Vi vil meget gerne vide mere om Grøn Rottesnog, som vi er ved at forberede et terrarium til.. Ved du om der er danske opdrættere?

  Hilsener fra familien Hansen

  Svar
  • Hej Søren,

   Det lyder som et spændende terrarium i er ved at få skabt.
   Kender ikke lige til nogen opdrættere af arten, men jeg vil anbefale dig at prøve at skrive eller ringe til f.eks bonniedyrecenter.dk og høre dem.

   Mvh.

   Svar

Skriv en kommentar