Skillelinie

Lacerta viridis

(Østligt smaragdfirben)

Smaragdfirben han
 
Det østlige smaragdfirben er en af de mange store grønne firben, hvorfra der er udskilt mange nye arter. Det forekommer fra det østlige Tyskland, Østrig, Slovenien, Kroatien, Tjekkoslovakiet, Ungarn, Balkan regionen, sydlige Ukraine og norvest Anatolien. Forskellene er ikke store men det vestlige smaragdfirben har en meget ensfarvet ryg og det østlige har et mere plettet udseende. Farven på ungerne strube skulle også være forskellig. Begge arter bliver omkring 35-40 cm og er som voksne græsgrønne og hannerne har ofte blå kinder og strube. Bugen er lysere. 
Det østlige smaragdfirben er i hele deres udbredelsesområde beskyttet under Bern – Konventionen, men opdrætsdyr er ofte til salg på forskellige messer især i Tyskland. Smaragdfirben æder foruden store insekter og øgler også små gnavere. Vores erfaring er at de ikke er så sky som det vestlige smaragdfirben. Igennem tiderne har der været mange problemer med at holde smaragdfirben indendørs. Efter en tid får de hudproblemer, der ligner sorte sår som efter en tid dræber dyrene, men det kan forebygges med UV-lys. Holdes dyrene udendørs, er der til gengæld ingen problemer ud over at man sjældent ser dem. De er nogle stridbare kamphaner og bør holdes sammen parvis, da de dominerende dyr vil undertrykke eller dræbe andre eksemplarer i terrariet. Har man derimod mange sammen nedbrydes deres territoriekrav og kampene stopper.
 
 Smaragdfirben hun
Klækning
Nyklækkede unger
Vi holder en gruppe af disse firben i vores udendørsterrarier hele året. De fanger selv det meste af deres foder, men der supleres med kakerlakker, regnorme og museunger.