Skillelinie

Eublepharis macularius montanus

(leopardgekko)

Eublepharis macularius montanus voksen hun
 
Leopardgekkoer har i mange år været utroligt populære i hobbyen. De findes i et utal af albinomorfer, men hovedparten eller nærmest alles oprindelse er ukendt. Lokalitetsdyr er yderst svære at få fat i, men der er kommet vildt fangne dyr til hobbyen, som nu er blevet opdrættet under forskellige navne og underartsstatus. Om disse så er korrekte er spørgsmålet, men dyrene, som er opformeret i Tjekkiet, adskiller sig klart fra de normale dyr, man ser i hobbyen.
 
Eublepharis macularius montanus voksen hun
 
En af disse nye lokaliteter er Eublepharis macularius montanus. Det er en underart af den normale leopardgekko. De er ofte meget lysere end de normale og især hunnerne virker meget slanke i deres kropsbygning. Voksne dyr har en vægt på ca 28-32g og hannerne er klart større og har et meget kraftigere hoved end hunnerne. Æggene og ungerne er ganske store, og de vokser hurtigt til på en foderplan indeholdende kakerlakker, fårekyllinger, græshopper, melorm og voksmøl. Kønsmodenhed indtræffer ofte på under et år.
 
Eublepharis macularius montanus voksen hun
 
I terrariet er de ikke strengt nataktive. Om foråret efter dvalen tager de ind imellem solbad, men de ses også fremme om dagen især for at søge efter foder. Vi dvaler dem fra november til februar ved ca 15*C, og parringerne foregår umiddelbart efter dvalen og et par måneder frem. De 1-2 æg lægges i en beholder med en halvfugtig blanding af kokushumus og sand. Æggene klækkes ved en temperatur på 26-30*C.
 
Eublepharis macularius montanus 1 måned
 
Eublepharis macularius montanus 1 måned