Skillelinie

Gonyosoma oxycephala

(Rødhalet Racer)

Gonyosoma oxycephala han
 
Den rødhalede racer lever i den tropiske regnskov i det østlige Asien. Den bliver op til 240 cm, men voksne eksemplarer er normalt omkring 2 m. Der er ikke beskrevet underarter, men der findes foruden den normale grønne form også en grå eller rødbrun form fortrinsvis fra Java.
 
Gonyosoma oxycephala grå hun
Gonyosoma oxycephala grå hun
 
Gonyosoma oxycephala grå hun
 
Vildt fangede rødhalede racere ses desværre ofte i handlen. De er meget svære at holde og langt de fleste dør indenfor få måneder i fangenskab. Det er dog blevet muligt at købe opdrætsdyr i de senere år, og disse er rimeligt lette terrariedyr. De er dog meget stadig meget følsomme over for kulde eller parasitter, og behandling med medikamenter bør kun foretages af absolutte fagfolk. 
 
Gonyosoma oxycephala æglægning
 
Eftersom de lever i den tropiske regnskov foretrækker de et højt og relativt fugtigt terrarium. Temperaturen må ikke være for lav. Ca. 25 til 27 grader Celcius hele døgnet med mulighed for yderligere opvarmning under en spot. Rødhalede racere er dagaktive slanger, der i naturen hovedsaglig lever af fugle. De kan dog let vænnes til at spise gnavere. De kan parre sig hele året, men oftest foregår det i efteråret. Hunnerne kan lægge flere kuld æg på et år. Æggene klækker efter 90-120 dage ved en temperatur på 28 grader Celcius, og ungerne spiser nyfødte museunger efter få dage. Det er meget vigtigt at ungerne ikke holdes for tørt under de første hamskifter.
Gonyosoma oxycephala sur
Gonyosoma oxycephala sur
 
Vi holdte og opdrættede rødhalede racere i flere år.
Gonyosoma oxycephala, parring