Skillelinie

Elaphe sauromates

(Østlig stribesnog)

Elaphe sauromates hun fra Irak
 
Den østlige stribesnog, tidligere kendt som elaphe quatuorlineata sauraomates, findes fra Bulgarien og Rumænien samt videre østpå til Kasachstan. Det er en meget stor og kraftig snog, der kan blive langt over 2 m, men oftest omkring 120 - 150 cm. Selvom det er en art, der er meget tæt beslægtet med stribesnogen, beholder den ungdyrstegningen og udvikler ikke striber med alderen. Grundfarven er lys i beige eller gult med mørke eller sorte aftegninger, men især gamle dyr kan virke helt sorte næsten uden lyse farver. Den lever af mindre fugle, æg og gnavere. Store eksemplarer kan æde voksne rotter eller mindre kaniner. Ungerne tager ofte øgler.
 
Elaphe sauromates spiser et hønseæg
 

Alle stribesnoge er uproblematiske terrariedyr. De klatrer gerne og foretrækker at opholde sig i den øverste del af terrariet, hvor de kan overskue omgivelserne. De fleste har et roligt temperament, men der findes enkelte der kan være endog meget aggressive. De vænnes let til dødt eller optøet foder og er meget grådige. Det anbefales af fodre dem enkeltvis, så de ikke kommer op og slås om foderet. Mus, rotter, gerbils og daggamle kyllinger er hovedfoderet, men en del dyr tager også æg, som de sluger hele. 

 
Elaphe sauromates voksent par
 
Stribesnogene er ikke særligt varmekrævende og holdes ved 25 - 28*C. Opdrættet er ikke så let som de fleste andre rottesnoge. De behøver en længere dvale på 3 - 5 måneder ved 10 - 14*C for at stimulere dyrene. Parringerne sker efter første hamskifte efter dvalen. Æggene er meget store og klækker ved en temperatur på ca. 27*C efter ca 55 -60 dage. Mange unger nægter at spise gnavere i begyndelsen og må tvangsfodres en tid.
 
Elaphe sauromates nyklækket baby
Elaphe sauromates nyklækket baby
 
Elaphe sauromates 1 år gammel
Elaphe sauromates 1 år gammel
 
Elaphe sauromates hun
Elaphe sauromates hun