Skillelinie

Elaphe quatuorlineata quatuorlineata

(Stribesnog)

Elaphe quatuorlineata hun
Elaphe quatuorlineata hun
 

Stribesnogen er den største af de europæiske rottesnoge. De kan findes i Italien, Jugoslavien, Albanien og i Grækenland og afløses mod øst af Elaphe sauromates. Den maksimale størrelse er opgivet til 260 cm, men voksne eksemplarer er normalt 160 - 180 cm. Det er meget kraftige og stærke slanger, der har et roligt temperament. I naturen kan de dog være særdeles agressive, når de bliver forstyrret og hvæser højt, imens de flader kroppen ud for at virke større. Er denne advarsel ikke nok, så angriber de med et meget kraftfuldt bid.

De voksnes grundfarve er lysebrun eller gulbrun med 4 længdegående rygstriber. Bugen er hvidlig eller lys gul med lidt mørkere plamager. Ungerne er lysegrå til næsten hvide med laksorte sadler og pletter på ryggen. Disse sorte aftegninger forsvinder med alderen.

Stribesnogen kan findes på en lang række biotoper. Den foretrækker randområder som skovbryn eller markskel, men findes også ofte som kulturfølger i stalde, ruiner, stendiger eller lossepladser, hvor der er rigeligt med gnavere. De er mest aktive om formiddagen og i aftentimerne. Stribesnogen er en dygtig klatrer, og den kan træffes langt oppe i træer sandsynligvis på jagt efter fuglereder. De er ikke kræsne, men foretrækker gnavere som mus, rotter eller små kaniner, men derudover indgår også fugle, æg, flagermus, øgler, ja sågar små landskildpadder på menukortet.

 
Elaphe q. quatuorlineata / Elaphe sauromates nyklækkede
Elaphe q. quatuorlineata / Elaphe sauromates nyklækkede
 
Stribesnogen er rolig og meget let at holde. De behøver et stort og gerne højt terrarium. Varmepladserne bør ligge højt i terrariet for at få den største glæde af dyrene. De holdes ved 22 - 25*C med en lettere nattekøling. Er de først gået i gang er de meget grådige og fodres med mus, rotter, æg eller daggamle kyllinger. Fodrer man med æg eller kyllinger bliver deres afføring dog temmelig ildelugtende med mindre man fjerner blommesækken/blommen. Opdrættet har ofte vist sig vanskeligt, og de opdræt jeg kender har altid været efter en kold og længere dvale. Parringen sker efter første hamskifte og de 6 - 12 æg lægges normalt efter ca. 45 dage. Ved 27*C klækker æggene efter 54 - 56 dage og de op til 40 cm store unger kan allerede fra starten tage større museunger med hår.
 
Det lykkedes os at opdrætte denne snog et par gange for en del år siden.