Skillelinie

Oreophis porphyraceus coxi

Oreophis porphyraceus coxi halvvoksen han
Oreophis porphyraceus coxi halvvoksen han
 
Oreophis porphyraceus coxi, tidligere kendt som Elaphe porpyracea coxi, er en nybeskrevet underart af en af de smukkeste rottesnoge, der findes. Den lever i det nordøstlige Thailand i provinserne Loei, Khon San og Chaiyaphum/Phetchabun. Habitaten er regnskov i omkring 850 m højde over havet, hvor klimaet er meget køligt i forhold til resten af Thailand. Sommertemperaturen svinger imelerm 22 og 28*C om dagen og 13 -21*C om natten. Om vinteren er temperaturen  imellem 13 - 21*C om dagen og helt ned til under 5*C om natten. Denne bjerglevende rottesnog er en af de små arter med en max. længde på omkring 1 meter. Ungerne og de voksne er skrigende orangerøde med 2 sorte længdestriber. Ungerne kan have 2 - 6 sorte pletter imellem striberne, men de udviskes med alderen.
 
Oreophis porphyraceus coxi voksen han
Oreophis porphyraceus coxi voksen han
 

Hold af disse rottesnoge ligner de andre bjerglevende asiatiske rottesnoge. Vildtfangede dyr er næsten umulige at holde liv i, men med opdrættede dyr er det væsentligt nemmere. Terrariet behøver ikke at være særlig stort eller højt. Vi holder vores på pinjebark med skjulesteder i form af halve kokosnødder. De kræver køligere temperaturer og et fugtigt område, som de især opsøger under hamskifterne. Foderet består af gnavere, og de kan og vil gerne spise forholdsvis store byttedyr. En dvaleperiode skulle ikke være nødvendig for opdræt, men der anbefales dog en kold og mørk periode på 12 - 15*C i 2,5 - 3 måneder. De lægger op til 5 meget store æg, som klækker efter 45 - 70 dage. 

 
Coxi på vej ud af ægget
Coxi på vej ud af ægget
 

Opdrætsdyrene, som har en størrelse på 22 - 29 cm og ca. 6 g, er uproblematiske og vokser til kønsmoden størrelse på meget kort tid, men prisen gør nok, at de færreste vil investere i disse små perler.