Skillelinie

Euprepiophis mandarinus

(Mandarinsnog)

Opdrættet hun. Et par dage efter klækning.
 
Mandarinsnogen, tidligere kendt som Elaphe mandarina, er en af de smukkeste rottesnoge. Dens brillante farver i gul sort og grå gør den til en af de mest efterspurgte slanger overhovedet. De lever i bjergegnene i Kina, Taiwan, Nord Vietnam, Burma og Indien. Størrelsen er op til 170 cm, men ofte mindre ca. 100 – 120 cm.
 
Vildt fanget han Euprepiophis mandarinus
Vildt fanget han.
 
Vildt fangede mandarinaer er utrolig svære at få til at overleve og tusinder er døde indenfor 6 måneders fangenskab. Selv erfarne slangeholdere har måttet give op. Der er dog kommet opdræt på markedet, og de er uproblematiske, når man overholder nogle få regler. Hold dem køligt 20-24 grader Celcius og lad være med at overfodre dem. Ungerne kan få fedtlever og dør indenfor et par år, hvis man fodrer dem lige så meget som andre snoge. Vi holder vores mandarinaer tørt, selvom det mange steder anbefales at de skal gå fugtigt. De er følsomme over for bakterier, så vi reducerer infektionsrisikoen på denne måde. De opsøger dog gerne et fugtigt opholdsted (æglægningsboks eller lign.) under hamskifterne. Mandarinaer fodres med små byttedyr især halvvoksne mus eller rotteunger. For at kunne få opdræt er det nødvendigt at overvintre dem i mindst 3 måneder. Vi adskiller kønnene efter dvalen og introducerer hunnerne til hannerne umiddelbart efter hunnernes første hamskifte. Parringerne forgår oftest i skumringen eller om natten. Hunnerne lægger æggene i en mørk boks fyldt med fugtigt materiale. Vi benytter halvt sand og halvt sphagnum i boksene. De 2-8 æg klækker allerede efter 44-50 dage ved en temperarur på ca. 27 grader Celcius. Ungerne er problemløse, hvis man ellers holder igen med fodringen og ikke holder dem for varmt. Det er vigtigt at foderdyrene indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, for at opretholde en god kondition, når de nu ikke spiser så ofte. Derfor opdrætter vi foderdyrene selv, så vi ved hvad de indeholder. Hvis dyrene begynder at få problemer ses det hurtigt ved dårlige og hyppige hamskifter. Mandarinsnoge er bundlevende og hovedsaglig skumrings og nataktive.
 
 Euprepiophis mandarinus under klækning.
 
Vi har opdrættet mandarinaer siden 1991 og havde op til 3. generation. Vores oprindelige par blev indført til Europa i 1981 som voksne og hunnen levede til 2006