Skillelinie

Zamenis longissimus

(Æskulapsnog)

Opdrættet melanistisk han.
 
Æskulapsnogen, tidligere kendt som Elaphe longissima, lever i det sydlige Europa og Tyrkiet. Førhen levede den i Petersværft skovene ved Vordingborg, hvor der blev fundet 3 eksemplarer fra 1851 – 1863. Urhasselskoven, som den levede i, er næsten forsvundet i Danmark, og det er utænkeligt, at der skulle leve æskulapsnoge i Danmark mere. Størrelsen op til 200 cm, men normalt 120 – 140 cm. Dyrene i den østlige udbredelse er væsentligt større og mørkere end i den vestlige. 
Zamenis lineatus, som er blevet udskilt fra æskulapsnogen, findes i det sydlige Italien og på Sicilien. Den ligner meget, men har ofte 4 sorte striber på ryggen og kendetegnes bedst på de orangerøde øjne.
 
Opdrættet normalfarvet hun. Nyklækket
Opdrættet normalfarvet hun. Nyklækket
 

Æskulapsnoge kan være temmelig vanskelige at holde i fangenskab. Især dyr fra Frankrig og Italien nægter ofte at spise andet end firben. Opdrættede dyr, der er begyndt at spise mus, er derimod ganske lette dyr, dog skal de holdes lidt køligere end andre snoge. Foderet består at halvvoksne mus eller rotteunger. Æskulapsnoge er fantastiske klatrere, så hvis man skal have den fulde fornøjelse af dem, bør de holdes i et højt terrarium. De elsker at ligge i den øverste del af terrariet (gerne i et skjulested, som en fuglerede eller lign.) og overskue omgivelserne. Hos os vokser disse snoge ikke så hurtigt, som de fleste andre snogearter vi holder. Dette skyldes, at de holder lange spisepauser især om sommeren. Hovedparten af deres næringsindtagelse foregår i det tidlige forår.

 
Zamenis longissimus baby
Opdrættet melanistisk hun. Nyklækket
 
For at opdrætte æskulapsnoge anbefales en længere og meget kold vinterdvale. De er aktive ved meget lave temperaturer, så vi forsøger at holde en 5-10 grader i 4-5 måneder. Parringen foregår umiddelbart efter første hamskifte gerne om natten. Hannerne fastholder hunnerne med et nakkebid under parringen. Dette kan se drabeligt ud, men vi har ikke oplevet nogen skader endnu. Æggene klækker efter 52 - 60 dage ved 27 grader Celcius. Ungerne kan være meget lette og spiser frivilligt nyfødte museunger efter få dage, men de fleste skal tvangsfodres i længere tid nogle gange i mange måneder.
 
Zamenis lineatus tidligere Elaphe longissima romana
Zamenis lineatus tidligere Elaphe longissima romana