Skillelinie

Coluber najadum

(Dahls pilsnog)

Coluber najadum
 
Dahls pilsnog en af de mindste og slankeste snoge i Europa. Den findes i det sydlige Balkan fra Sydjuguslavien over Grækenland igennem Tyrkiet til Syrien og Irak. Der findes ud over nominatformen underarten dahlii samt flere nærtsående arter. Maximalstørrelsen er 135 cm og den gennemsnitlige længde for voksne er ca. 100 cm. Grundfarven er beigebrun eller rødbrun med en mørkere forkrop med flere store sorte pletter langs siden af halsen. Deres foretrukne habitat er tørre sydvendte skråninger med mange skjulesteder i form af stengærder eller lignende, hvor den kan finde sit bytte. Den lever i naturen næsten udelukkende af øgler. Dahls pilsnog er fredet i Europa under Bern-konventionen.
 
Coluber najadum, juvenil fra Choman, Irak
 
Dahls pilsnog er bestemt ikke en slange for begynderen. Ikke alene er den fredet i det meste af sit udbredelsesområde og importer er særdeles sjældne, men de er meget svære at holde i fangenskab, med mindre man har rigeligt med øgler at fodre med. Det er en meget nervøs, bundlevende og dagaktiv slange, der skal holdes i store tørre terrarier. Temperaturen bør være 27 - 30 *C om dagen med flere varmesteder.
 
Coluber najadum fra Diana, Irak
 
Selvom de sjældent drikker og aldrig bader så er en vandskål nødvendig. Dyrene er ekstremt kanibalistiske og opfatter alle slanger som potentielt bytte, selv andre eksemplarer af samme art. Foderet består af øgler eller mindre slanger, men de fleste voksne dyr kan efter en tid tilvænnes til museunger. Dyrene behøver en længere dvale ved 10 -14*C og parringerne sker i foråret. Hannerne udkæmper drabelige territoriekampe, der kan forårsage døden for de svageste. Vi har aldrig lykkedes at opdrætte denne snog.
 

Habitat fra Erbil, Irak