Coluber caspius

(Bjælkesnog)

Coluber caspius, normal farvet han fra Korfu
Bjælkesnogen findes i Balkanområdet og afløses mod vest af Coluber jugularis som tidligere var beskrevet som samme art. Det er en af de største slanger i Europa og er beskrevet til at blive op til 250 cm. Selvom jeg har fanget langt over 100 af dem, har jeg aldrig set dyr over 2 meter. Normalstørrelsen er 140 - 160 cm. Denne snog findes i mange biotoper men foretrækker store stensætninger som stendiger ruiner og klippeskrænter, hvor den kan findes meget talrigt. Den er en kulturfølger og findes ofte i nærheden af mennesker som i staldbygninger siloer og lossepladser. Det er en hurtig dagaktiv jæger, der bestemt ikke er kostforagter. De lever i naturen af gnavere op til rotterstørrelse, fugle, padder og krybdyr. Alle gange, hvor jeg har fanget dyr med et genkendeligt maveindhold, har byttet været andre slanger. De er ekstremt aggressive og går direkte til angreb, hvis de fanges eller trænges op i en krog. De har et kraftigt bid som de fastholder og derefter gnaver og gnaver. Såret bliver revet op og tager meget lang tid om at heles. Denne snog er fredet under Bern-Konventionen.
 
Coluber caspius baby
 
På Kerkyra (Korfu) findes en farvevariant, der er normalt forekommende sammen med de normale. Som voksne er de ikke så forskellige, men farvevarianten har små sorte pletter på ryggen og helt sorte øjne. Ungerne derimod er meget forskellige. Normale unger er beigebrune med brune tværbånd og en lys bug. Farvevarianten er mere lys hvid i grundfarven med sorte tværbånd. Bugen er næsten ensfarvet sort.
 
Coluber caspius baby, Korfu variant
Denne Coluber har aldrig været særlig udbredt i terrarier. Selvom det er en aktiv og let slange at holde, så er deres temperament for meget for de fleste. De er ærlige slanger (bider hver gang)og selvom de ikke er giftige, så er det en ganske ubehagelig oplevelse. Kan man se bort fra denne kedelige vane, så er de meget interessante og nysgerrige terrariedyr. De behøver et terrarie med en meget stor grundflade gerne med større klippepartier og mange gemmesteder, så de kan føle sig trygge. Selvom en vandskål selvfølgelig ikke må mangle, så har jeg aldrig set dem hverken drikke eller bade. De behøver en del varme i sommerhalvåret. En rumtemperatur på ca 27*C er passende, men med flere varmepladser. Kun dyr af samme størrelse bør holdes sammen for at undgå kanibalisme og aldrig sammen med andre arter som hurtigt vil falde som bytte, uanset om de er lige så store eller endog større end bjælkesnogene.
 
Habitat for Caspius, Najadum og Monspessulanus, Korfu
 
Foderet består af mus og mindre rotter. Ungerne kan være endog særdeles svære at få til at acceptere gnavere, og de må ofte tvansfodres i længere tid eller også skal man duftmærke museungerne med lugten fra øgler. Jeg brugte en stor agame fra fryseren, som jeg havde skåret op og gned museungerne i den. En længere dvale ved 10 - 14*C er nødvendig for opdræt. Parringerne sker i det tidlige forår og hunnen lægger æggene efter ca 45 - 50 dage. Hunnen bør tages fra ved æglægningen, idet andre bjælkesnoge kan finde på at æde æggene. Æggene klækker efter ca 50-55 dage ved 28 - 29*C.