Skillelinie

Tupinambis merianae

(Argentinsk sort/hvid teju)

Argentinsk Sort/Hvid Teju, juvenil han
Argentinsk Sort/Hvid Teju, juvenil han 
 
Den Argentinske Sort/Hvide teju lever i den østlige del af Argentina. Imod vest bliver den afløst af den røde teju (Tupimambis rufescens). Den lever i det åbne land gerne imellem tuer af pampas græs. Klimaet er næsten som i det sydlige Europa, men med en lang og kold vinter. 
Den Argentinske S&H teju er det største medlem af tejuerne ag bliver over 130 cm. Hannerne er større og kraftigere end hunnerne. Ungerne lever af insekter, små gnavere, snegle og fisk, men de voksne er næsten altædende og kan bl.a. fodres med frugt og rester fra køkkenet. De har en stor interesse for alle slags æg, som de knuser ved at smide imod siderne af terrariet. Tejuer vokser utrolig hurtigt, og kan uden overvintring blive kønsmodne på under et år. I naturen overvintrer de i mindst 4 måneder og tager mindst 3 år om at bliver kønsmodne. Den Sort/Hvide teju har en unik yngleadfærd. Hunnerne graver et stort ynglekammer og slæber dødt plantemateriale derned, som hun placerer rundt om æggene. Efter æglægningen placerer hunnen sig ovenpå og beskytter æggene imod fjender indtil de klækker. Hunnerne kan lægge op til 52 æg som tilsammen vejer op til et kilo. Æggene klækker efter ca. 70 dage.
 
Argentinsk Sort/Hvid Teju, voksen hun
 
Vi havde et voksent par af disse imponerende øgler, som desværre døde af en kulilteforgiftning under dvalen. De blev holdt indendøre, men planen er, at det nye par skal gå i store udendørsterrarier hele året uden tilskud af varme. Terrarierne bliver dækket af Acryl-plastik for at hæve temperaturen i de kolde måneder. 
Vores hun var altædende. Insekter, gnavere, kød, æg, fisk, snegle, frugt og grønt. Hannen var mere kræsen. Han foretrak snegle, og kunne fortære 100 iberiske skovsnegle (dræbersnegle) i et måltid. Han var efter dvalen også begyndt at spise gnavere og store insekter, men ellers var han ikke interesseret i ret meget. Begge dyr var meget grådige, og når de var sultne, skulle man passe på fingrene, for de er meget hurtige og har et kraftigt bid. De knuser uden problemer skallen på en vinbjergsnegl.
 
Argentinsk Sort/Hvid Teju, voksent par
 
Tejuerne er i stand til at genkende folk med det samme. Jeg blev accepteret, som ham der kom med mad, og de kikkede interesseret på mig, om der lige skulle være noget spiseligt i hånden. Fremmede (og vores hund) blev derimod opfattet som fjender, og tejuerne gik øjeblikkeligt i angrebsposition. Efter at Karin havde været på en uges ferie, blev hun også opfattet som fjende, og de forsøgte at angribe. Heldigvis var der en glasrude imellem.