Skillelinie

Shinisaurus crocodilurus

(Krokodillehaleøgle)

Shinisaurus han
Han
 
Krokodillehaleøgler er en af de mest primitive øgler. Den er den eneste repræsentant for sin familie og blev opdaget i 1928 i provinsen Kwangsei Kina. Arten er sjælden og findes kun i små isolerede populationer. i 200-700m højde. Temperaturen svinger imellem 35*C om sommeren og -2*C om vinteren. Nedbørsmængden ligger på ca 2000mm om året. En typisk habitat er små vandhuller med en diameter på 1½-2m eller mindre vandløb. Dyrene opholder sig meget i vandet men soler sig gerne i bevoksning der hænger ud over vandoverfladen. Byttedyrene finder de hovedsaglig i vandet og består af fisk, haletudser, orme samt insekter og deres larver. Dyrene er levendefødende og kan få op til 20 unger i et kuld.
 
Shinisaurus hun
Hun
 
Terrariehold af disse spændende øgler er noget anderledes, end hvad man ellers er vandt til. De er ikke specielt aktive og behøver derfor ikke et særligt stort terrarie. En stor vanddel er nødvendig gerne med et kraftigt filter og gerne med grene oven over hvor de kan sole sig. Vanddybden bør ikke være dyb, hvis temperaturen går under 12*C, da de så risikerer at drukne. Krokodillehaleøgler behøver ikke meget varme. De er aktive ved meget lave rum og vandtemperaturer, hvis de har en mulighed for at benytte en varmeplads. Udendørsophold i frilandsterrarier er ikke bare mulig, men at foretrække pånær i vintermånederne. Dyrene især hannerne er meget stridbare og de bør holdes parvis eller enkeltvis. Foderet består af regnorme, snegle, fisk, museunger og store insekter. Guldsmedelarver er de helt vilde med, og både dem og fisk fanger de selv i vanddelen. Parringer kan forgå hele året, men sker oftest i slutningen af vinteren eller i det tidlige forår. Ungerne fødes efter 8-12 måneder ofte lige efter dvalen. Størrelsen på de nyfødte er 9½-15 cm og vægten 3-5½ g. Dyrene kan holdes og formeres uden dvale, men selv ved højere temperaturer går de i vinterhi i flere måneder. Vi dvaler vores ved 4-10*C fra slutningen af september til slutningen af februar.
 
Shinisaurus unger