Skillelinie

Cordylus melanotus subviridus

( Bæltehale)

Cordylus melanotus subviridus gul han

(Billede taget hos agamainternational)

 

Bæltehalerne af slægten Cordylus er en lille gruppe af øgler der lever i det sydlige og østlige Afrika. Deres kraftige haler er udstyret med udadvendte forstørrede og spidse skæl, der bruges til forsvar, samt til at kile sig fast i klipperevner, hvis de har søgt tilflugt der .

 

Cordylus melanotus subviridus rød han

(Billede taget hos agamainternational)

 
Cordylus melanotus findes i bjergegnene Natal og Orange Free State. Her er der en lang og kold vinter med temperaturer ned til -10*C. Dyrene er aktive ved meget lave temperaturer og er set solbadende i frostvejr imellem snedriver. De findes i par eller som enkeltdyr på sten og klippeformationer på græssletter. De er ekstremt sky og har en meget stor flugtdistance. Hannerne er utroligt variable i farver og tegninger. Den dominerende farve er dog skrigende rød eller gul.
 

Cordylus melanotus subviridus hun

(Billede taget hos agamainternational)

 
Denne utroligt flotte øgle er uhyre sjælden i fangenskab. De er absolut bedst at holde i udendørsterrarier og kan tåle et helårsophold derude i Danmark. Der skal dog beskyttes for fugtigheden om vinteren. Foderet består af insekter som kakerlakker, fårekyllinger, græshopper og kæmpemelorme. De er desværre meget sky, og det er svært at få dem så fortrolige, at man kan nærme sig dem uden de flygter. Bælteøglerne er levendefødende og de 1-4 unger kommer allerede fra midten af juni til august. Ungerne er meget stridbare og holdes bedst enkeltvis.
 
Cordylus melanotus subviridus juvenil han
Cordylus melanotus subviridus juvenil han i udendørsterrarie