Skillelinie

Eublepharis afghanicus

(Afghansk leopardgekko)

Eublepharis afghanicus voksen hun
 

Leopardgekkoer har i mange år været utroligt populære i hobbyen. De findes i et utal af albinomorfer, men hovedparten eller nærmest alles oprindelse er ukendt. Lokalitetsdyr er yderst svære at få fat i, men der er kommet vildt fangne dyr til hobbyen, som nu er blevet opdrættet under forskellige navne og underartsstatus. Om disse så er korrekte er spørgsmålet, men dyrene, som er opformeret i Tjekkiet, adskiller sig klart fra de normale dyr, man ser i hobbyen.

 
Eublepharis afghanicus Nyklækket
 

En af disse nye lokaliteter er Eublepharis afghanicus. Den er klart mindre og meget mørkt markeret. Voksne dyr har en vægt på ca 28-32g og vores hanner er ikke større end hunnerne, hvilket er unormalt for leopardgekkoer. Æggene og ungerne er meget små, og de er ganske følsomme i de første dage. De vokser hurtigt til på en foderplan indeholdende kakerlakker, fårekyllinger, græshopper, melorm og voksmøl og bliver kønsmodne på under et år.

 
Eublepharis afghanicus 1 måned
 

I terrariet er de ikke strengt nataktive. Om foråret efter dvalen tager de ind imellem solbad, men de ses også fremme om dagen især for at søge efter foder. Vi dvaler dem fra november til februar ved ca 15*C, og parringerne foregår umiddelbart efter dvalen og et par måneder frem. De 1-2 æg lægges i en beholder med en halvfugtig blanding af kokushumus og sand. Æggene klækkes ved en temperatur på 26-28,5*C. Højere temperatur giver godt nok en del hanner, men der er stor risiko for at ungerne har misdannede haler.Ved temperaturer over 29*C dør mange unger under udviklingen.

Eublepharis afghanicus 1 måned
 
Nogle afghanicus har 2 hvide pletter over øjnene kaldet "Double eyes"